Amire figyeljünk a Giants edzőtáborában

Ma kezdetét veszi a New York Giants edzőtábora, amely a fő felkészülést jelenti a 2014-es szezonra. Egészen augusztus 14-ig tart majd a training camp, közben pedig lesz két preseason mérkőzésünk is a Buffalo és a Pittsburgh ellen. Jöjjenek tehát a legfőbb kérdések, amelyekre választ adhatnak az előttünk álló hetek.

Eli és az új offense

Kevin Gilbride visszavonulásával új offensive coordinator érkezett Ben McAdoo személyében, aki nagyobb változatosságot adhat az egységnek. Ilyen hosszú idő után jól jön a megújulás, az új lendületet pedig akár szó szerint is érhetjük, hiszen az eddigi jelentések alapján egy felgyorsult offense-t fogunk látni. Minél gyorsabban szeretnék a játékot elindítani, irányítónk pedig minél korábban próbál majd szabadulni a labdától. Remélhetőleg az ellenfél védelmét ezzel sikerül nyomás alá helyezni, akik ennek következtében hibákat követhetnek el. Kérdés ez a rendszer hogyan fog majd feküdni Manningnek, de McAdoo korábban elmondta, hogy ez a szisztéma nem az övé, hanem az egész csapaté és több offense-t próbál egyesíteni, amelyek alapján igyekszik megtalálni a csapatrész valódi arculatát.

A támadófal

2013-ban a csapat szégyenfoltja volt, a támadók gyenge szereplése elsősorban az offensive line-ban keresendő. Sérülések és gyenge teljesítmények is hátráltatták az ötöst, amelyre ráfért az újítás. Nem véletlenül érkezett a FA piacról Geoff Schwartz, J.D. Walton és John Jerry is, a draft második köréből pedig Weston Richburg. Persze ezzel sem lett minden kerek. Will Beatty csak a jövő héttől tér vissza és nem tudhatjuk tavalyi borzalma után melyik arcát mutatja. Chris Snee két csípőműtét és könyökbántalmak után próbálkozik meg a visszatéréssel, de sajnos nem látok rá nagy esélyt, hogy korábbi háromszoros all-pro játékosunk valóban folytathatja-e pályafutását (és az is lehet, hogy mire ezt a sorokat olvassátok már be is jelentette visszavonulását). J.D. Walton egészségi állapota is kérdéses, közel két éve nem lépett pályára, John Jerry pedig kisebb térdműtéten esett át. Az optimális eset persze az lenne, ha fiataljaink bizonyítanának, gondolok itt Mosley-ra és Richburgre. Az eddig is tiszta volt, hogy egy offseason alatt nem lehet azonnal elit támadófalat varázsolni, de Coughlint ismerve jó esélyünk van arra, hogy elfogadható szinten teljesítsen az ötös.

David Wilson

A tavalyi Eagles elleni hazai mérkőzésen sérült meg csapatunk 2012-es első körös választottja és jelenleg még nem kapta meg a zöld jelzést a visszatérésre. Ugyan a munkába bekapcsolódhatott a szélsebes running back, de társaival ütköznie egyelőre még nem szabad. Mindenki úgy készül, hogy a jövő héttől már teljes értékű edzést végezhet, de az ördög sosem alszik és az elsődleges cél a visszatérése. További szerepéről csak ezután beszélhetünk.

Ki lesz a harmadik számú elkapó?

Victor Cruz és Rueben Randle mögött több WR is felsorakozik. Elsőként minden bizonnyal Odell Beckham Jr. neve jut az ember eszébe, hiszen az LSU játékosát az első körben draftoltuk. Nem szabad leírni Jerrel Jernigant sem, akinek 2013 végén több jó mérkőzése is volt, így jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon tudja-e ezt a színvonalat hozni. A visszatérő Mario Manninghamet is meg kell említeni, aki korábban szép éveket húzott le csapatunkban. Erős névsor az egyszer biztos.

A tight endek...

Katasztrófa. Talán ezzel a szóval lehetne jellemezni tight endjeink helyzetét. Brandon Myers megszerzése nem vált be, így mehetett amerre látott, ő pedig meg sem állt Tampáig. Maradt tehát Adrien Robinson és Larry Donnell. Melléjük érkezett két rutinos társ, Kellen Davis és Daniel Fells. Hogy ők kezdő szinten képviselnének? Nem. Nem szabad elfeledkezni az UDFA Xavier Grimble-ről sem, akire ráfért volna még egy újabb egyetemi év, emiatt pedig komoly sleepernek tartják, játékának szerelmesei nagy potenciált látnak benne. Persze az áttörést Adrien Robinsontól várják. Workout warriorként érkezett az NFL-be, a pályán azonban sem egyetemi, sem profi szinten nem tudott még bizonyítani, ráadásul tavaly annyit hiányzott, hogy mehetett volna IR-re is. Nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen játékosban kellene leginkább bízni, de láttunk már hasonló sikersztorit.

Generációváltás a védőfalban

Tavaly Osi Umenyiora, idén pedig Justin Tuck távozott, a jövő tehát elkezdődött. Csapatunk két korszakos egyéniségének távozása persze azt is jelenti, hogy rendkívül nagy felelősség van Jason Pierre-Paul vállán, aki ismét csúcsformában érzi magát. Legyen is így. Második évéhez érkezett Damontre Moore, aki a tavalyi epizódszerep után idén biztosan nagyobb szeletet kap a tortából. El kell kezdenie a sackgyártást, hiszen ez esetben nagy szerepet kaphat a jövőben. A defensive tackle-k között is van némi változás, a távozó Linval Joseph helyét Johnathan Hankins próbálja átvenni. A draft harmadik körében egy reach árán érkezett Jay Bromley és az UDFA Kelcy Quarles is a keretben ragadhat. Papíron nem olyan erős ez a defensive line mint korábban, de az elmúlt években volt hogy csak nevekből állt a csapatrész, 2014-ben pedig befuthat egy-egy fiatal játékos.

Beason helyettese

Erősen elképzelhető, hogy egy vagy több mérkőzést is kihagy legjobb linebackerünk és ezekre az összecsapásokra bizony helyettest kell találni neki. Erre a legnagyobb eséllyel a Baltimore-ból érkező Jameel McClain pályázik, aki ugyan erős oldali LB-nek érkezett, de korábban pótolta már Ray Lewis-t is. Ez esetben viszont a legtöbbször biztosan nickel felállást láthatunk majd, hiszen az újonc Devon Kennard lenne a kezdő SLB (aki szintén képes akár középen is játszani). További jelölt lehet Mark Herzlich, esetleg Spencer Paysinger.

Bivalyerős cornerbackek?

Alaposan sikerült megerősíteni a CB állományt, hiszen február végén még azt is elképzelhetőnek tartottuk, hogy a draft első körében erre a posztra érkezik majd erősítés. Ez nem így lett, hiszen Prince Amukamara mellé sikerült megszerezni Dominique Rodgers-Cromartie-t és Walter Thurmondot is, akik remek szezont futottak. Nem szabad elfelejteni Trumaine Mcbride-ot sem, aki a PFF számok alapján a legjobb cornerbackünk volt tavaly. Persze ebben van némi túlzás is, de egy rossz szavunk sem lehetett rá. Rajtuk kívül meg kell még említeni Zack Bowman, Charles James, Jayron Hosley és Bennett Jackson nevét is, akik a keretbe kerülésért fognak küzdeni. Jelen pillanatban azon a véleményen vagyok, hogy a defense teljesítménye elsősorban ezeken a játékosokon fog múlni, így ha nem tudják dominálni az ellenfeleket, akkor kellemetlen pillanatokat kell majd átélnünk.

Will Hill "utódja"

Sorozatban harmadik eltiltása után már nem volt maradása, így távoznia kellett az egyébként kitűnő képességekkel rendelkező safety-nek, aki valószínűleg profi pályafutását is lezárhatja. Antrel Rolle szerencsére továbbra is a fedélzeten van, aki mellé visszatérhet a térdsérülésből felépülő Stevie Brown. Elsősorban nekik kell megoldaniuk a posztot, de minden bizonnyal Quintin Demps is jelentősnek mondható snap számot kap majd. Kiegészítő emberként Cooper Taylor és Nat Berhe lehet bevethető.

Veszélyes special team

Idén remélhetőleg nem saját csapatunkra (3 bekapott TD 2013-ban), hanem az ellenfélre lesz elsősorban veszélyes a speciális egység. Ennek érdekében érkezett a visszahordó specialista Trindon Holliday, aki kizárólag erre a szerepkörre koncentrálhat majd. Quintin Demps és David Wilson a kezdőrúgásokat képes visszavinni touchdownra és akkor még nem említettük meg az újonc Odell Beckham Jr.-t, Michael Coxot és Jerrel Jernigant sem. Idén végre olyan játékot nyújthatnak returnereink, amelyre hosszú évek óta várunk. Csak el ne ejtsék a labdát...

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Kép: sportsmedia101.com

Címkék: newyorkgiants