Hogyan válogat Lovie Smith?

Minden edzőnek megvan a saját elképzelése arról, hogy milyen fajta játékosokat válogat a keretébe. Lovie Smith a sebességre esküszik.

Gyorsabb, nagyobb, sportosabb. Röviden így foglalhatnánk össze azt a válogatási struktúrát, amit új vezetőedzőnk stábja is követ a kiválasztások alkalmával. Mint tudjuk Smith előző tampai időszakában a kiváló mester Tony Dungy kezei alatt látta el feladatait és természetesen sokat tanult tőle. Dungy maga is a következőképpen vélekedett a dologról:

“Lehet sok mindent tanítani a futballban, de a sebességet nem.”

Lovie Smith emlékezetébe jól bevésődött ez a mondat és eszerint is cselekszik. Ezzel többek között arra is választ kaphatunk, hogy miért Josh McCown-t favorizálja Mike Glennon helyett. Egész egyszerűen mert McCown atletikusabb mint Glennon.

Persze botorság lenne azt állítani, hogy a játékintelligencia nem fontos paraméter. De ahogy Dungy mester is mondta, az tanítható amíg a fizikális paraméterek nem és a motorikus képességek fejleszthetőségének a zenitje is gyermekkorban véget ér.

Hogy más csapatoknál is hozzunk fel példát erre a válogatási szisztémára nem kell messzire menni csak az elmúlt év bajnokcsapatához a Seattle Seahawks-hoz. Ugye hányszor lepett már meg minket draftjaival a Seattle? Olyan játékosokat draftoltak, akikben láttak fejlődési potenciált megfelelő foglalkozás mellett, ugyanakkor az alap fizikális és atletikális paramétereknek tökéletesen megfeleltek. Ebben nem is hagyatkoztak csak kizárólag a combine eredményeire, hanem saját mérési struktúrát követtek. Nem lehet mondani, hogy minden esetben sikerrel jártak, de hogy jó úton haladnak ebben, azt a bajnoki cím is bizonyítja.

Persze ez nem annyira könnyű mesterség. Hozhatunk ellenpéldát is, mégpedig az Oakland Raiders gárdáját. Al Davis is bele volt szerelmesedve a kiváló fizikális képességekbe és a válogatásnál is ezt követték. Ők azonban valahogyan mindig mellé nyúltak és a sok évnyi rájátszástól való távollét is ennek az eredménye.

Térjünk vissza csapatunkhoz, ahol tehát már tudjuk, hogy Lovie Smith imádja a sebességet. Még a draftolatlan szabadügynököknél is a három kritérium egyike. Sebesség, szívósság, játékszenvedély. Ezeket veszi alapul Smith mester ha ezen játékosok kiválasztására kerülne a sor. Játékintelligenciáról itt általában már egyébként sem igazán beszélhetünk, hiszen ha így lenne elkelnének a drafton.

Amikor tehát jövőre megint előkerülnek a draftcetlik és mi áhítozunk valamely kiszemelt kedvencre, jobb lesz ha feltesszük a kérdést! Megfelel mesterünk válogatási elveinek?

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com