Egy újabb emlékezetes december?

Nehéz pontosan megindokolni a Panthers bye week-ek utáni szenvedéseit vagy a gyenge szeptemberi kezdéseit a vezetőedző Ron Rivera irányítása alatt, és azt is nehéz megmagyarázni, a Panthers miért erősödik meg, ha a naptár decembert mutat.

De az NFL-ben ez az év legcsodálatosabb szakasza a győzelemhez.

"Az egyetlen dolog, amiről beszéltünk az első évben, amikor tudtam, hogy a rekord nem volt jó december elején, az volt: "Hé, itt az idő."" mondta az offensive koordinátor Mike Shula. "Nem számít, hogy állunk most, mennünk kell, meg kell szokni a decemberi győzelmeket, mert ez az, amit meg kell csinálni, ha a rájátszásba akarsz jutni. Ezt tettük az első évben, a második évben, egy kicsit későn, de most ez az, amiben a srácok hisznek. Tudják azt, hogy bár lehet, nem mindig úgy kezdünk, ahogy szeretnénk, csak menni kell tovább."

Ezt az elhatározást újból megmutatták vasárnap, amikor a Panthers 17-13-re nyert a Cleveland Browns ellen, ezzel 3-0 a decemberi teljesítményük. A győzelemnek köszönhetően a Carolina az NFC South bajnoka lehet és bejuthat a playoff-ba, ha megveri az Atlanta Falcons-t vasárnap (magyar idő szerint 22:25, CBS).

Ez már a harmadik alkalom Rivera négy éve alatt, amikor a csapat csak három győzelemmel kezdi a decembert, de megnyert legalább három mérkőzést a hónapban. A tavalyi és idei eredményük decemberben 8-3, és 4-1 idegenben a divízióban, a Panthers 14-3-ra hozta a meccseket Rivera irányítása alatt decemberben.

Csak a New England Patriots-nak jobb a mutatója (15-2) decemberben a 2011-es szezon óta.

"Bárcsak jobbak lettünk volna októberben vagy szeptember végén, az biztos, de ennek sok köze van az extra időhöz, amit a játékosok beletettek." mondta Rivera. "A srácok dolgoznak és tovább folytatják a munkát az egész szezonban. Amikor az edzés véget ért, egy csomó srác ott maradt utána és extra dolgokat csináltak. Látjuk, hogy egyre jobban összeszoknak, mint csapat, különösen idén, mivel fiatal ez a csapat. Hét újonc játszott nagyon jelentőségteljes pillanatban tegnap. Ők már mind szépen fejlődnek."

A Panthers nyilván nem sok változást eszközölt tavaly decemberben, amikor minden a helyére került a hónap elejére, de a többi sikeres december során egy fiatal alakulat szerepelt, ami kifizetődött. Most ismét fiatalabb játékosok szerepelnek a fontos posztokon, és vannak kombinálva az érettebb fiatal játékosokkal, akik már eleve kiemelkedő szerepet játszottak.

A legtöbbször a Carolina jellemzően több fiatal játékossal akart játszani korábban, de a sérülések miatt ez a terv meghiúsult. A cornerback Bene Benwikere‬, a safety Tre Boston‬ és a guard Trai Turner‬ is sérüléssel bajlódott. A guard AndrewNorwell‬ megkapta a lehetőséget, köszönhetően Turner és Amini Siltolu sérülésének. A wide receiver Philly Brown esetében a Panthers szükségesnek látta, hogy az újonc Kelvin Benjamin és veterán Jerricho Cotchery mellé berakják.

Mindez a veterán wide receiver Jason Avant és a cornerback Antoine Cason elküldését eredményezte.

"Ezek kemény döntések voltak, de megtettük, amit meg kellett tenni." mondta Rivera. "A döntések mögött bizonyos dolgokat néztünk. Az egyik, hogy gyorsabb wide receiver-t kerestünk. Úgy éreztük, hogy egy olyan hatékony srácnak, mint Philly Brown egy kicsit többet kell lennie a pályán. A secondary-ben eljött az idő, amikor Josh Norman visszatért a pályára. Aztán ahogy Bene is egészséges lett, lehetőség nyílt arra, hogy berakjuk, és megnézzük, mit tud. Aztán Tre, amikor egészséges lett, bekerült. Ez egy fiatal csapat, amely megtalálta az egyensúlyt. Most egy nagyszerű helyzetben vagyunk."

panthers_facebook.jpg

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu