Trade szenzáció: LeSean McCoy a Bills-nél, Kiko Alonso az Eagles-nél folytatja

Ma hajnalban robbant a bomba az NFL-ben amikor is napvilágra került, hogy a Philadelphia Eagles és a Buffalo Bills egy trade keretében játékost cserélt. A trade szenzációját az adja, hogy ez a két játékos az Eagles running backje LeSean McCoy és a Bills linebackere Kiko Alonso. A trade hivatalosan csak március 10.-én lép életbe.

A játékoscserét elsősorban anyagi indokok motiválhatták az Eagles oldaláról. A csapat az év elején szabad kezett Chip Kelly vezetőedzőnek amivel gyakorlatilag general manageri szerepkörrel is felruházták. Az új GM/edző pedig neki is látott az átalakításnak.

McCoy ötéves, 45 millió dolláros szerződét kötött 2012-ben amivel a liga második legjobban fizetett running backjének számít és az Eagles-nél Ő foglalta el a legtöbb helyet az idei fizetési sapkában. A szerződéséből még három év van hátra, idén 11.95, jövőre 8.85, az utolsó évében pedig 7.85 millió dollárt foglal el a fizetési sapkában.

Ha az Eagles simán elküldte volna McCoy-t akkor 4.4 millió dollár halott összeg maradt volna utána és 7.55 millió dollár szabadult volna fel. Az utolsó három évre pedig 6.1 millió dollár halott összeg és 22.55 millió dollár felszabadított összeg az arány. A trade miatt annyit változott a helyzet, hogy 1 millió dollárral több hely szabadult fel.

A hírek szerint az Eagles és főként Kelly amúgy is megszabadult volna McCoy-tól és a Bills az utolsó pillanatban mozdult rá a trade-re. Ha ez igaz akkor ingyen is megszerezhették volna pár napon belül, bár akkor nagy valószínűség szerint nem Buffalo-ba költözött volna a running back.

A jelenleg 26 éves McCoy-t a 2009-es Draft második körében választotta ki az Eagles és az utolsó 5 évben senki sem szerzett nála több futott yardot az NFL-ben. McCoy az Eagles-nél eltöltött hat éve alatt szerzett 6.792 futott yardjával a franchise legeredményesebb futójátéka lett.

Pályafutása során 3 évben beválasztották a Pro Bowl és 2 évben bekerült az All-Pro keretbe is. 2013-ban McCoy szerezte a legtöbb futott yardot az NFL-ben és megválasztották az NFC legjobb támadójátékosának. A tavalyi szezonban kicsit visszaesett a teljesítménye, a futásonkénti átlag 5.1 yardja 4.2-re, míg az elkapásonkénti átlaga 10.4 yardról 5.5-re csökkent de csupán ezzel nem lehetne magyarázni a trade-et.

És akkor jöjjön a másik oldal. A 24 éves Kiko Alonso-t a 2013-as Draft második körében választotta ki a Bills így még az újoncszerződése van érvényben. Második körös játékosként 4,3 millió dolláros szerződést kötött a Bills-el és így csak 2.5 milliót foglal el a következő évi fizetési sapkában.

Alonso-t megválasztották az Év újonc védőjátékosának de térdszalagszakadás miatt a tavalyi szezont teljes egészében ki kellett hagynia. Ha két évvel ezelőtti formájában tér vissza akkor sokat nyer vele az Eagles. Mindemellett Alonso az Oregonon is Kelly vezetése alatt játszott.

A trade nem csak a két játékost hanem a Bills lejáró szerződésű running backjét C.J. Spiller-t is érinti. A hír bejelentésekor a futó az NFL Total Access műsorában volt vendég. A műsorvezető Willie McGinest elő adásban megkérdezte tőle, hogy mit szól a tradehez.

Először viccnek gondolta de aztán megkapta az SMS-t a Bills csapatától amiben értesítették az üzletről. Spiller csak annyit mondott: "Biztos vagyok benne, hogy Chip-nek megvan az ügynököm száma. Az Eagles a tavalyi offseasonban is meg akarta szerezni a futót és lehet, hogy a következő szezonban már Philadelphiában fog játszani Spiller.

A trade a legtöbb szakértőt sokkolta és igen eltérően értékelik az üzletet. Jelen pillanatban ki kell mondani, hogy a Bills nyert az üzleten de ha amúgy is kivágták volna McCoy-t akkor viszont az Eagles ingyen kapott egy jó játékost. Ha tényleg sikerül Spiller-t is szerződtetniük akkor kimondható, hogy az Eagles nagyon jól kijött a dologból.

(nfl.com, Fotó: thacover2.com, nydailynews.com, nflmocks.com, facebook.com/nfl)