Nem trükközhet a Patriots

A liga illetékesei a héten megváltoztatták az elkapás szabályát, vagy inkább csak átfogalmazták, de az új módosításuk már tényleges változtatást jelent. Mostantól egyértelműen meghatározható lesz, hogy ki számít elkapónak és ki nem.

Ez a téma januártól, a New England Patriots - Baltimore Ravens mérkőzés óta foglalkoztatja a liga illetéseit mert a későbbi Super Bowl győztes csapat több trükkös játékot is sikerrel végrehajtott a mérkőzésen. A leglátványosabb egyértelműen Julian Edelman – Danny Amendola összjátéka volt de a szabálymódosítás a másik trükkös játékukat érinti.

A Pats trükkös játékának lényege, hogy négy falemberrel állt fel a támadósor és Shane Vereen a slot receiver posztján ineligible receiver volt. A futó olyan játékosként szerepelt aki nem futhat routot, nem lépheti át a scrimmage line-t és nem kaphat labdát.

A formáció fő problémája, hogy a változtatást a bírókkal közölni kell de a játékvezetők ezt nem jelentik be hangosan így a védők nem tudják ki ellen kell védekezniük. Vereen így kivett a playből egy védőt pedig nem kaphatott labdát és a védő nem tudhatta, hogy rossz emberre figyel. A fal szélére felálló tight end így szabadon mozoghatott és senki által sem zavartatva kaphatott labdát.

A Patriots a Ravens elleni mérkőzésen több alkalommal is bevetette ezt a trükköt és sikeresen végre is tudták hajtani. A fő probléma a játékkal kapcsolatban, hogy a védők nem tudtak a változtatásról. Ellenkező esetben ha a falemberek közül kaphat valaki labdát akkor ezt a bírók kihangosítva közlik és bemondják az elkapóvá váló falember számát.

A liga most megvizsgálta ezt a playt és az elkapással ellentétben most nem módosítottak hanem egyszerűen betiltották az egész játékot. Mostantól csak az kaphat labdát aki ennek megfelelő mezszámot visel (1-től 49-ig és 80-tól 89-ig) és a továbbiakban az ineligible receiver nem állhat fel a faltól távol.

(nfl.com Fotó: soshcentral.com, baltimoreravens.com, footballbyfootball.com)