Gettleman: A keret kialakulóban már a draft előtt

A Panthers nem feltétlenül végzett a szabadügynök piacon, ezt a general manager Dave Gettleman mondta kedden az NFL Annual Meeting-en, de megteremtette azt a fajta rugalmasságot, amire Gettleman vágyott a draft előtt.

"A célja ennek a keret-építési időnek az, hogy olyan helyzetbe hozd önmagad, hogy amikor eljön a draft, ne legyen "Muszáj ezt. Szükségem van arra."" mondta Gettleman, hirdetve, hogy a Panthers már elérte ezt a célt. "Nem vagyunk kész. Még mindig megnézünk egy pár srácot. Meglátjuk, mi történik."

"Már foglalkoztunk a baloldali tackle poszttal. Már foglalkoztunk a gyors wide receiver poszttal. Megvan a teljes elülső sor Dwan és Colin leigazolásával." mondta Gettleman. "Nagyon elégedett vagyok azzal, amit tettünk. Mondtam nektek, hogy képesek leszünk előrébb lépni (a szabadügynök igazolások tekintetében) egy kicsit, és már megtettük. Hosszabbítottunk a (tight end) Greg Olsen-nel, ez nagyon fontos volt számunkra. Ő egyre jobb. Azt mondtuk, hogy képesek leszünk középszintű igazolásokra, és ez az, amit tettünk (a tight end) Ed Dickson, Dwan Edwards, Michael Oher és Teddy Ginn igazolásával."

A Panthers Dickson esetében egy három évre szóló szerződést, Edwards, Oher és Ginn esetében pedig kétéves szerződést kötött. Két évvel ezelőtt, Gettleman első holtszezonja során, mint általános igazgató, a Panthers leigazolta Ginn-t egy egyéves szerződéssel, végignézték a virágzását, majd a Carolina nem engedhette meg magának, hogy megtartsa a fizetési sapka helyzetének miatt. Ebben a holtszezonban egy kicsit több hely volt a sapka alatt, és a Panthers leigazolta Ginn-t és Oher-t egy több éves szerződéssel.

"Tegyük fel, a vita kedvéért, hogy Oher egy UFA (korlátlan szabadügynök), és felmerül megint a kérdés "Meg tudjuk tartani?"" mondta Gettleman. "Tegyük fel, hogy nem engedhetjük meg magunknak. Nos, éppen a negyedik baloldali tackle lenne négy év alatt. Nem lehet így működni. Nem minden alkatrész cserélhető. Ez a legnagyobb oka a két-éves Michael-szerződésnek."

Mivel az olyan srácok, mint Oher visszatérnek 2016-ban, így egy jobb pénzügyi képpel lehet haladni előre, a Panthers továbbra is dolgozhat az alapvető játékosokkal hosszú távon. Ez is segít létrehozni azt, amit Gettleman "költség bizonyosság"-nak nevez - előre tudni, hogy az adott játékos mennyibe fog kerülni a közeljövőben - és részben ez az oka anak, hogy Gettleman tervezi lehívni az ötödéves opciót a linebacker Luke Kuechly esetében 2016-ban, ahogy tette azt az irányító Cam Newton eseteben is 2015-ben. Ideális esetben minden összejátszik, előkészíti a terepet a Panthers-nek a Draft-ra, a fejlődésre, és hogy végül újra aláírjanak az olyan alapvető játékosokkal, mint Kuechly és Newton.

"Ha csak akarva-akaratlanul aláírunk játékosokkal, mit fogunk mondani, ha azt mondom, "Nincs pénzünk Cam-re. Nincs pénzünk Luke-ra. Nincs pénzünk KK-re (Kawann Short) és Star-ra (Lotulelei), és végül Kelvin-re (Benjamin)?"" mondta Gettleman. "Milyen felelőtlenség lenne, ha ránéznék Mr. (Jerry) Richardson-ra, és azt mondanám, "Nem tudjuk leigazolni ezt és ezt, mert aláírtunk a három sráccal? Meg kell találni a magot. ... Meg kell tartani a magot."

Ha van egy kis vigasz abban, hogy elveszítették Ginn-t egy éve, az most kompenzációs draft formájában érkezett hétfőn. Részben Ginn távozása vezetett oda, hogy a Panthers két kompenzációs pick-et kapott az ötödik körben az NFL Draft-on, kilenc draft pick-et birtokolva ezzel. A liga eredetileg a Carolina-nak egy ötödik körös pick-et és egy hatodik körös pick-et adott, ami aztán ötödik körös lett, ez pedig felvet néhány érdekes lehetőséget.

"Tudtuk, hogy lesz egy, de a második már nem volt biztos." mondta Gettleman. "Reméltünk egy hetedik köröst. Nem lehet kereskedni a kompenzációs pick-ekkel, de ha megnézed az első kompenzációs pick-et az ötödik fordulóban, ez csak nyolc hellyel van lejjebb, így nem meglepő, ha [elcseréled] az ötödiket (pick). Nem azt mondom, hogy talán leülünk és draftolunk kilenc srácot - de bizonyos mértékű rugalmasságot biztosít."

És Gettleman játéktervében, a rugalmasságról szól minden.

panthers_facebook.jpg

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu

Fotó: panthers.com