2015 NFL Draft Előretekintő – Oregoni Kiadás - Arik Armstead

Arik Armstead

Poszt: defensive end

Méretek: 6-7, 292

A Sacramento vonzáskörzetében található Elk Grove-ban nőtt fel, ahol a helyi középiskolában a labda mindkét oldalán játszott, a védőfal tagjaként és támadó falemberként is. Csapatával megnyerte az észak-kaliforniai területi bajnokságot, és támadó falemberként több válogatott csapatba is bekerült. Nem csak a gyepen, hanem a parketten is kitűnt, méretei alapján nem nehéz kitalálni, hogy a kosárlabda pályán is maradandót alkotott.

Már nagyon korán, 2010-ben elkötelezte magát szóban az USC-hez, mert bátyja Armond a dél-kaliforniai egyetem futball csapatának tagja volt akkoriban, és szintén a védőfalban játszott. 2011-ben azonban megváltoztatta elhatározását, amiben szerepet játszott az is, hogy a USC végzős évében nem engedte játszani bátyját szív- és keringési problémái miatt. (Utóbb elég ronda ügy lett a dologból. Armond be is perelte a Trójaiakat, mivel állítása szerint erős fájdalomcsillapítókkal kezelték, és a mellékhatások jelentős szerepet játszhattak a szívproblémái kialakulásában. A felek végül peren kívül megállapodtak.)

Viszont sok csapat örülhetett Arik döntésének, és gyakorlatilag az egész első osztály versenyre kelt a kiváló képességű játékosért. A legjelentősebb az Oregon mellett kérői az Alabama, az Auburn, a Notre Dame, a Michigan és a Texas voltak. Annak ellenére, hogy támadó falemberként több csapat magasabbra tartotta, Arik mindenképpen a védőfalban szeretett volna játszani. Így azok a csapatok, ahol a támadófalban szerették volna látni eleve kiestek. Mivel a kosárlabda csapatban is szeretett volna játszani, ezért választásában ez is szerepet játszott. Végül Chip Kelly és Jerry Azzinaro meggyőzték, hogy Eugeneba tegye a székhelyét.

Freshmanként rögtön jelentős szerephez jutott a 2012-es szezonban, és mindegyik meccsen pályára lépett legalább csereként, egy alkalommal kezdőként is. Ez idő alatt 26 szerelést, 0,5 sacket és 2 TFL-t gyűjtött, amivel a legjobb rotációs játékosok közé tartozott a védelemben. A 2012-es idényben redshirt-öt kapott kosárlabdában, de a 2013-as felkészülés során már csatlakozott a kosárlabda csapathoz is. A megosztott figyelem eléggé meglátszott a futballpályán nyújtott játékában is, mert 2013-ban visszaesett a játéka, végül felhagyott a kosárlabdával és úgy döntött csak a focira koncentrál. Részben ennek is köszönhető, hogy juniorként jelentősen fejlődött a játéka. Az ellenfelek már fokozottan figyeltek rá és sokszor kapott kettőzést. Ennek ellenére a védőfal második legeredményesebbje volt 46 szereléssel, és emellett gyűjtött 2.5 sacket, valamint 6 irányító siettetéssel a csapat legjobbja volt.

 

Rendelkezik azokkal az adottságokkal, amikkel az NFL-ben is boldogulhat majd. Kiemelkedő méretekkel rendelkezik, erőteljes a testfelépítése és még több izom is elférhet rajta. Méretéhez képest jól mozog, és erejére támaszkodva is meg tudja verni a támadó falembereket. Megfelelő robbanékonysággal rendelkezik, de a snapeket nem kapja el elég konzisztensen, viszonylag gyakran előfordul, hogy túl lassan indul el:

Technikailag nem túl képzett, az irányító siettetésében többnyire csak az erejére hagyatkozik, passrush mozdulatai nemigen vannak. Ezen a területen még sokat kell fejlődnie, ha komplett játékos akar lenni, de erejére támaszkodva már most veszélyt jelent.

 

Ha elsőre nem sikerül megverni az emberét, akkor gyakran lefordulással próbálkozik, de nem túl hatékonyan. Bármelyik playnél képes volt dominálni tavaly, nem véletlen, hogy egyre gyakrabban két támadó falember őrizte. Ennek ellenére futás ellen az egyik legjobb falember volt a csapatban. Nem könnyű elmozdítani a LOS-ről, jól tartja a pozícióját, még kettőzés esetén is. Viszont előfordul, hogy rossz irányba mozdul, nem mindig olvassa jól a játékot, így nem ér oda a játékra.

Remek képességeit nem sikerült igazán kiemelkedő számokra váltania, bár egy védőfalember esetén ez nem feltétlenül jelent rosszat.Tipikusan olyan játékos, akinél nagyon nehéz megjósolni, hogy milyen játékos lesz a profik között. A hasonló múltú játékosok között mindenféle példa akad, szóval lehet belőle Ezekiel Ansah, de rosszabb esetben Margus Hunt is. Mivel a benne rejlő lehetőségek igen nagyok, ezért szinte biztos, hogy az 1. körben, de legkésőbb a top 50-ben el fogják vinni. Mellette szól, hogy amikor csak a futballra koncentrált, akkor látványos fejlődésnek indult. Kérdés, hogy ezt tudja-e majd folytatni a profiknál. Az Eaglesnél elég stabil a védőfal helyzet, még a cseresor is ütőképesnek mondható, így talán túlzott kockázat lenne őt behúzni, amikor más posztokon komolyabb hiányaink vannak.  

phillyblogbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu

Fotó: nfl.com