A pass rush helyzet Tampában

Simeon Rice óta nem nagyon látott olyat a Raymond James stadion közönsége, hogy minőségi irányítósiettetés a szélekről. Az egykori defensive end képes volt félelmet kelteni bármely offensive koordinátor szívében. Az idei holtszezon után pedig tudtuk, hogy ez a dolog nem most fog hatalmas pálfordulást venni.

Mégis, az edzői stáb nagy reményeket táplál egy-két a kereten belül tartózkodó játékos iránt. A szurkolók pedig nem győzik kivárni, hogy választ kapjanak a kérdésre. Miszerint vajon ki fogja a passzsiettetést szolgáltatni idén a defensive end pozícióban?

A hétfői kondicionáló edzést követően pedig a védelmi koordinátor Leslie Frazier, és a védőfal edzője Joe Cullen rántotta le a leplet pár elképzelésről. Beszéltek a játékosokról, és arról, hogy mi a terv velük kapcsolatban, az idei szezonban. Az tisztán érezhető, hogy az edzői stáb keresi a megoldást, hogyan lehelhetnének egy kis életet a pass rush-ba. Lássuk!

“Jacquies Smith mutatott nekünk számos jó dolgot baloldali endként az előző szezonban, és nehéz őt figyelmen kívül hagyni, hisz nagyon is kivirágzott abban a pozícióban. Teszünk vele egy próbát a jobb oldali pozícióban is. De tisztában vagyunk vele, hogy tudjuk bal oldalt is játszatni, és fogjuk is, úgyhogy majd meglátjuk. De ha ma kéne megmondanom, hogy ki lesz a kezdő ezek közül a srácok közül, nagyon nehéz dolgom lenne. Egy kicsit több időt kell velük eltöltenünk, és több mindent kell látnunk.”

Azt hiszem abban egyetértünk, hogy Jacquies Smith produkálta nálunk tavaly defensive end pozícióban a legkiemelkedőbb teljesítményt. Ráadásul azt sem felejtettük el neki, hogy ő is a semmiből robbant ide, és nem milliókért szaladgál a futballpályán, hanem egyszerűen bizonyítani akar. Sikerült is észrevetetnie magát 6,5 zsákolással, mellyel a csapat legeredményesebb játékosa lett ezen statisztikák terén, a szélső védőfalemberek között.

Továbblépvén pedig Joe Cullen biztos abban, hogy jövőre William Gholston és Larry English is megfogja kapni a megfelelő számú snappet, ugyanis szerinte mindkét játékos bevethető akármelyik szélen.

0520_2_williamgholston

“Mindkét poszton dolgozunk velük, bal és jobb oldalin is egyaránt. English mindkét oldalon tud játszani. Smith jóval többet játszik jobb oldalon, valóban itt érzi kényelmesebben magát, de áthelyezhető a másikra is. Johnson pedig játszott mindkettőn, de lényegesebben jobban hozzá van szokva a bal oldalhoz, de sokat játszott jobb oldalon is tavaly a Detroit színeiben. Gholston pedig olyan mint egy inga, hol itt, hol ott.”

Ismét mesteri a ködösítés… hol itt, hol ott. Jobbról balra, balról jobbra. Azt viszont tényleg el kell ismerni, hogy vannak tehetséges játékosok ezen poszton is a keretben. Azt pedig egy percig ne feledjük, hogy milyen minőségi nyomást fognak kapni a védőfal közepéről köszönhetően a Gerald McCoy, Henry Melton, Clinton McDonald, Akeem Spence négyesnek. Én meg merem kockáztatni, hogy jelenleg talán nálunk a legerősebb a defensive tackle felhozatal a ligában, még a rotációt is beleértve.

Gerald McCoy rombol…

Azt persze senki nem tudja, hogy vajon lesz-e idén double – digit rushere Tampának. Azaz lesz-e olyan passzsiettető aki a sack-kek tekintetében eléri majd a két számjegyet. De Jacquies Smith, és George Johnson valóban ígéretes játékosnak tűnnek. Az előző szezonban Smith a 6,5 sack-ket 15 meccs alatt hozta össze. George Johnson pedig 6 sack-ket szerzett Detroitban rotációs játékosként. A szezon kezdetén valószínűleg Smith lesz a kezdő jobb oldalon, míg a bal oldalon George Johnsonnak is lényegesen nagyobb szerepet szánnak, mint tavaly volt neki a Lions-nál.

Az előző szezonban az Oroszlánoknál ugyanis 531 defensive snap-nél lépett pályára, ami egyébként az összes védelmi felállás 53%-a volt. Persze valószínűleg ezt egyáltalán nem bánja ő sem. Mármint a több játékidőt, hisz neki is folyamatosan bizonyítania kell karrierje során, Smith-hez hasonlóan. Ugyanis ő is draftolatlan szabadügynökként kezdte karrierjét, mit ad isten pont Tampa Bay-ben.

0520_3_georgejohnson

A Lions-nál örültek is Johnson hat zsákolásának, bivalyerős kis egység volt ez ott tavaly, hisz összességében 42 alkalommal zsákolták be az ellenfél irányítóit. Persze ott is volt minőségi segítség középen, Ndamukong Suh személyében. Most azonban a védő visszatért egy év kitérő után, hogy negyedik szezonját abban a csapatban kezdje meg, amelyiktől legelőször lehetőséget kapott a bizonyításra. És persze az sem mindegy, hogy ahogy korábban említettem középen legalább annyi segítséget kaphat itt is, mint amennyit tavaly kapott a Lions-nál.

“Nem kérdéses, hogy szeretnénk egy jó rotációt kialakítani az egész vonalon, így amikor eljutunk a negyedik negyedhez, a legjobb játékosok lehetnek a pályán, a kulcsfontosságú szituációkban. Nem akarjuk George-ot olyan helyzetbe hozni, hogy a játékok 80%-nál jelen legyen, mint ahogy Gerald McCoy-ra sem akarunk ekkora terhet rakni. Azt szeretném, hogy elég mély legyen a keretünk ahhoz, hogy ha levesszük ezeket a srácokat a pályáról, ne legyen nagy visszaesés a minőségben. Reméljük idén a rendelkezésünkre áll ez a keretmélység. Beleértve ebbe George-ot. Azt hiszem ő 600 körüli snappet kapott egy évvel ezelőtt, idén is ez a cél, talán egy kicsit ennél több. Ez persze függ majd attól mennyire játszik jól a többi srác körülötte.” – mondta Leslie Frazier

Persze nincs egyáltalán könnyű helyzetben a Bucs, hisz az elmúlt két évben a drafton szinte folyamatosan a támadó oldalt erősítették. Tavaly az első körben érkezett ugye Mike Evans, aki már első szezonjában 1000 yard fölötti számokat produkált. Most pedig egy esélyt adtunk magunknak egy franchise irányítóra Jameis Winston személyében. De ezzel együtt is, egy kivételével minden pick által támadó játékos lett kiválasztva az elmúlt két évben. Így a védelem megerősítése csak a szabadügynök piacon keresztül volt kivitelezhető. Így érkezett “haza” George Johnson is, miután egy elfuserált szerződési ajánlat miatt, csak adni kellett egy pick-ket is a játékosért. És bár ez is egy késői lépés volt, Johnson már kezd szépen alkalmazkodni az itteni dolgokhoz.

“George úgy tűnik szépen beilleszkedett abba amit csinálunk. Jó néhány gyakorlattal tisztában van, amit most veszünk. Valahol ismeri a rendszert. Izgalommal tölt el minket, amit tavaly Detroitban produkált. Jó munkát végzett, és több nagy szituációból is kijött győztesen. Meg fogunk próbálni kissé több snappet adni neki itt, reméljük össze is jön, de George az a srác akinek minden esélye megvan erre, és jobbá tudja tenni a védőfalunkat. Inkább a bal oldalban gondolkodunk, de persze szóba jöhet a jobb is. Ő az a srác, aki tud nekünk hozni egy kis pass rush-t.”

Tegnap tehát a defensive end pozíció volt terítéken, és ezeket az információkat tudhattuk meg a médián keresztül. Persze ez nagyon is úgy hangzik mintha eldőlt volna bal és jobb oldali endünk személye is. Persze ezen döntések nem véglegesek, hisz hátra van még az edzőtábor, azonban azt kell, hogy mondjam, hogy jelenlegi keretünk állapotát tekintve egyáltalán nem meglepő ez. Abban azonban Frazier is egyet értett, hogy ezek a srácok nagyon is fiatalok még, és van bőven munka velük, mindazonáltal potenciál is rejlik mindegyikben. Jelenleg pedig csak ebből tudunk főzni, ami a pass rush-t illeti.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com