2013 vagy 2015?

Két év sok idő. Ugyanakkor kevés is. Főleg ha egy NFL franchise játékosállományának fluktuációját vesszük alapul. Greg Schiano a csapatnál töltött második éve és Lovie Smith második éve között ennyi idő telt el.

De alapos csere történt. A kezdő játékosok tekintetében a támadó és védő alakulat együttes listáját nézve is nagyjából csak 7 játékos az átfedés. Jobb lett a keret vagy rosszabb?

Vegyük sorra!

2013 2015
QB kezdő csere kezdő csere
J.Freeman M.Glennon J.Winston M.Glennon
D.Orlovsky S.Lobato

Az irányító kérdés is régóta porondon van. Freeman esetében is szerettük volna feltételezni, hogy a franchise irányítója lesz. Most már tudjuk, hogy ez egy esztendőt leszámítva nem sikerült. Winston az új esély, aki bár még egyet nem passzolt a ligában, mindenképp jobb képességű játékosnak tartják, mint Freemant bármikor is. Ugyanakkor az összehasonlítás nehéz mindaddig, amíg Winstont nem láttuk játék közben. Viszont Jameis már az újonc edzőtábor alatt megmutatta, hogy erős egyéniség, vezér, olyan személyiség akit ezen a poszton el lehet képzelni.  Winston passz pontossága, reakció ideje és játék olvasási készsége messze egykori irányítónk képességei felett van. Mivel a csere Glennon személyében ugyanaz maradt, úgy gondolom ebben az esetben mindenképp erősödtünk. Igaz ehhez az elmúlt idény legrosszabb mutatójának a szégyene volt az ár. S az 1/1 a jutalom.

2013 2015
OL kezdő csere kezdő csere
tackle D.Penn G.Carimi D.Smith K.Pamphile
D.Dotson D.Dotson P.Omameh
center J.Zuttah T.Larsen E.Smith G.Gilkey
guard Carl Nicks J.Meredith L.Mankins K.Edwards
D.Joseph P.Omameh A.Marpet M.Masifilo

El is érkezünk mindjárt ahhoz a ponthoz, ahol a legnagyobb változások történtek és látva a tavalyi produkciót a legkényesebb is egyben. Dotson és Omameh személyét leszámítva minden átalakult. Sőt még utóbbi játékos esetében is egy poszt váltásról beszélhetünk. Úgy gondolom ebben a névsorban, ha csak rátekintünk a keretre a 2013-as bizony véleményem szerint jobbnak néz ki. De jobb is? Nehéz kérdés ismét. Főleg azért, mert a 2015-ös listán bizony több olyan név is van, s bizony kezdő pozícióban, aki frissen draftolt, még ki nem próbált erő. Egyedül emiatt a kiszámíthatatlansági tényezőnek köszönhetően nem látom tisztán, hogy az új keret erősebb lenne. Persze! Igaza van, aki azt hozza fel, hogy Schiano támadó fala is az egyik legrosszabb volt a ligában. Erre én csak annyit tudok mondani, hogy elismerve ezt mégis a következőt mondom. A 2013-as egy rutinos játékosokból álló jó keret volt, akik mindenképp többre lettek volna hivatottak, ha játékukat nem nehezítik sérülések, valamint talán nem Bob Bostad volt az az edző, aki ennek a napvilágra emeléséhez a megfelelő ember lett volna. Most is hasonló cipőben járunk. Vannak kipróbált, rutinos játékosaink. S vannak frissen draftolt jó képességű játékosaink. De mire megy velük George Warhop? Sajnos nem tudom azt mondani, hogy itt a névsort nézve erősebb kerettel vághatunk neki a következő évnek. S engem sokadszorra sem hagy nyugodni a Warhop faktor, míg az előszezon harmadik mérkőzésén nem bizonyítja be, képes ennek az egységnek az irányítására.

2013 2015
Elkapók kezdő csere kezdő csere
WR V.Jackson T.Underwood V.Jackson L.Murphy
M.Williams K.Ogletree M.Evans K.Bell
TE T.Crabtree A.S-Jenkins L.Stocker
L.Stocker T.Wright B.Myers

Ha valahol egyértelműen erősödtünk a Schiano érához mérten, akkor az ez a pozíció. Két kiváló és megbízható kezdő játékosunk mellett számtalan jó, sőt nagyon jó képességű játékos áll a rendelkezésünkre. Úgy gondolom keretünk sokkal mélyebb mint két évvel ezelőtt. A Licht-Smith kettős nem véletlenül erősített ide tavaly a draft első és második köréből. A minőségi változás véleményem szerint abszolút meglátszik. Most már van franchise irányítónk is. Koetter szakértelmét ismerve a régi atlantai évekből, visszaemlékezve a Ryan- Jones,White és számtalan cseréjük jó játékkapcsolatára, már reményteljesek is lehetünk egy jobb, pontok szerzésére képes offense tekintetében.

2013 2015
Futók kezdő csere kezdő csere
RB D.Martin M.James C.Sims B.Rainey
B.Rainey D.Martin
FB E.Lorig J.Iosefa J.Lane

Talán a legkevesebb változtatás itt történt. Mégis az szemmel látható, hogy Doug Martin nem Lovie kedvence. Persze nem is csoda, ha ismerjük azt a körülményt, miszerint a játékos sérülését követően messze nem tudja hozni az azelőtti formáját. Én még azon sem lennék meglepődve, ha Doug nem élné meg az 53-as keretszűkítést. Persze lesz, aki pótolja. Bár tegyük azt is hozzá, hogy sérülés miatt Sims sem bizonyított még sokat. Ennek ellenére látszik a felé irányuló bizalom. Bár amíg nincs futóink előtt O-line, addig minden egyébről kár is beszélni! Úgy gondolom ebben a pozícióban sem nem erősödtünk, sem nem gyengültünk. Nem fogok meglepődni egyébként évad végén, ha futóinknak több yardja lesz elkapásból, mint futásból.

2013 2015
D-line kezdő csere kezdő csere
DE A.Clayborn W.Gholston G.Johnson W.Gholston
D.Bowers D. Teo-Nesheim J.Smith L.English
DT G.McCoy D.Landri G.McCoy C.McDonald
A.Spence G.Gibson H.Melton A.Spence

Ha figyelembe vesszük, hogy hiába volt nagy a remény a Clayborn-Bowers kettős szerepléséhez, akkor azt kell mondjam, hogy a George Johnson-Jaqueis Smith kettős sem hangzik semmivel rosszabbul. Bár ez utóbbi kettő csupán két kiváló cserejátékos, statisztikákban képesek lesznek annyit hozzá tenni a történésekhez, mint a 2013-as keret, ahol sokáig Teo-Nesheim kezdő volt, ami már önmagában is vicc. A védőfal közepe viszont egyértelműen erősödött, ahol most már nem csak a futás elleni védelemre vagyunk berendezkedve, hanem Spence kivételével csupa olyan játékos rombol arrafelé, akik képesek nyomást helyezni az ellenfél irányítójára is. Emiatt úgy gondolom a védőfalunk jelenlegi összetétele jobb.

2013 2015
LB kezdő csere kezdő csere
L.David A.Hayward L.David D.lansanah
M.Foster D.Lansanah B.Carter K.Greene
J.Casillas D.watson K.Alexander

Itt is sok a változás és csak egyedül Lavonte David jelenti az állandóságot. Azonban nekem Hardy Nickerson személye kisebb garanciát jelent arra, hogy ez az új keret egy sokkal hatékonyabb, blitz-cel kevesebbet operáló, viszont passzjáték ellen is hatékony sémát felmutatni tudó erőt képvisel majd. Mire alapozom ezt? Ha megnézzük a játékosok listáját, egyvalami azonnal szembetűnő. Csupa gyors LB van a keretünkben. Kwon Alexander, az eddigi egyetlen Lovie Smith-ék által draftolt védőjátékos érkezése is ennek a tendenciózus elképzelésnek a része. Az NFL felgyorsult játéka egyre inkább igényli a gyors védőjátékosok alkalmazását. Ezen kritériumnak ez a névsor megfelel. Úgy gondolom itt is beszélhetünk a keret erősödéséről.

2013 2015
DB kezdő csere kezdő csere
S M.Barron B.McDougald B.McDougald DJ.Swearinger
D.Goldson K.McCray C.Conte M.Wright
CB D.Revis M.Adams A.Verner S.Moore
J.Banks L.Johnson J.banks M.Jenkins

Ha a defensive back-jeink listáját nézem, bizony itt látok leginkább egyfajta minőségi romlást. Persze tudom, hogy a játéksémához alkalmazkodás egy fontos eleme a játéknak. Ugyanakkor mégsem vagyok egészen nyugodt, amikor mondjuk a FS kezdő pozíciójában egy szerelni lényegében nem igazán tudó játékos fog rohangálni Chris Conte személyében. Goldson bármilyen rossz formában is volt tampai munkavállalása alatt, az én szememben álltó helyében többet ér mint Conte mozgás közben. Nyilván Revis személyében is egy nagy klasszist veszítettünk és most a pénzügyi dolgokat tegyük félre! Mark Barron-t már ne is említsük, aki helyett érkezett egy hasonló típusú játékos “rosszfiú” kivitele. Swearinger az természtesen, akinek örülök ugyan, de még boldogabb lennék, ha Barron még mindig a keretünk része lenne. Ebben a passzorientált ligában nem igazán vagyok megelégedve, ha a pozíció rosterét nézegetem. S hozzátenném azt is, hogy csakúgy mint 2013-ban Tony Oden, úgy Gil Byrd és Mikal Smith edzői munkássága sem nyűgözött le eddig.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com