Irány a tábor!

Pénteken hivatalosan is megkezdődik csapatunk számára az edzőtáborozás. Ekkor fognak ugyanis a játékosok a One Buc Place-re vonulni, ahol nyilvános edzések közepette is láthatja végre a nagyérdemű mit műveltek Lovie Smith-szék a nyáron.

Bár igazság szerint a keret csaknem egynegyedének már hétfőn megkezdődött a munka. A liga ugyanis az újoncoknak ad plusz egy heti lehetőséget a gyakorlásra. Az NFL csapatok számára azonban nem megengedett, hogy a veterán játékosait, 15 nappal az első előszezon meccs kezdete előtt az edzőtáborba küldje. Nem gyakran fordult korábban elő, hogy a Bucs élt az extra hét lehetőségével az újoncok számára. Hisz a több felkészülés kiveszi a játékosokat, illetve magában hordozza a sérülés lehetőségét is. Lovie Smith és Jason Licht azonban úgy döntöttek, hogy rá fog férni az a grátisz hét a csapat új játékosaira.

Elmondásuk szerint azonban ennek az oka inkább mentális, mintsem fizikai. Ugyanis kontakt nélküli gyakorlatokat végeznek az újoncok. A céljuk az, hogy jobban összeszokjanak, megismerjék egymást, és elsajátítsák a playbook minden csínját-binját. Ami a tavalyi szezont látva bizony rá is fér a lurkókra. Az újoncok egyébként a legtöbb időt a meeting roomban töltik.

0730_2_geraldmccoy

Tavaly a leglazább arc, egyértelműen McCoy volt. Ő így érkezett meg akkor az edzőtáborba.

A valódi ereszd el a hajamat, tehát pénteken fog elkezdődni. Vagyis inkább szombaton, hisz a pénteki nap csak a regisztrálással, mérlegeléssel, és hasonló dolgokkal fog telni. Tisztára, mint egy boxmeccs előtt. A hasonlat pedig nem is annyira túlzó, hisz az “igazi” edzőtábor valóban jelentős szereppel bír két okból is: Ez az első alkalom, hogy felkerülnek a vállvédők, és igazi játékot láthatunk. A másik ok pedig mi magunk, szurkolók vagyunk. Hisz tök jó volt felvételről látni Jameis Winston kiváló passzait, de ki tudja mindezek mellett hány pick-six-et dobott az irányító? Ezek az edzések azonban teljes egészében nyilvánosak lesznek, és valóban ki fog derülni, hogy mit tud a franchise új gyöngyszeme. Na meg persze a Bucs többi, új szerzeménye is.

Jason Licht kissé gonosz módon elárulta, hogy szerinte a legfontosabb része a dolognak az, hogy végre van test-test elleni kontaktus az edzések során. Ugyanis nem árt ha az újoncok kapnak egyet-kettőt az igazi veteránoktól, azon túl persze, hogy érezzék a törődést, ez fontos abból a szempontból is, hogy mentálisan felkészüljenek milyen megterhelés fogja őket érni az elkövetkezendő 17 hétben, az alapszakasz kezdete utánMár tényleg az új szezon küszöbén állunk, nem kell már sokat várni. Dübörög a Bucs marketing gépezete. Az “Its a Bucs life” a múlté. Az új szlogen: “Siege The Day”

Hogy teljes értékűen megkezdhesse a felkészülést, a Bucs tegnap öt keretmozgást is végrehajtott. Aláírt ugyanis a cornerback Jude Adjei-Barimah-val. A safety Kimario McFaddennel, valamint a szintén cornerback Al-Hajj Shabazz-zal.

A két cornerback egyaránt draftolatlan játékosként került a ligába, és mindketten fizikális játékosoknak mondhatók. Barimah 5,11 láb magas, és 200 font, míg Shabazz 6,2 láb és 185 font. Ráadásul mindketten halmozták a szereléseket az egyetemen. Barimah senior évében például 82 tackle-t jegyzett, ami nagyon szép kis szám egy cornertől.

McFadden szintén draftolatlan játékos volt, ám ő nem idén, hanem tavaly került a ligába a Dél-karolinai egyetemről. Sok időt töltött az Atlanta Falcons, a Carolina Panthers, és a Buccaneers színeiben is, de a gyakorló csapatból soha sem jutott tovább. Most azonban visszatért Tampába, a célja pedig szintén az, hogy megcsípjen egy helyet magának a gyakorló csapatban.

Ezzel együtt pedig két játékost elküldtek, a safety Deshazor Everett-tet, valamint a szintén safety Derrick Wells-t is. Persze a szám csak gyarapodni fog a felkészülés végére, hisz szeptember 1-re, 75 fősre, míg szeptember 5.-re 53 főre kell szűkíteni majd a végső keretet.

És, hogy kik azok az új arcok akikre érdemes lesz odafigyelni? Gondolom senki számára sem újdonság, hogy a legtöbb Bucs fan szeme árgus tekintettel fogja fürkészni Jameis Winstont. Egyrészről mert ő az idei 1/1, mert ő az az újonc irányító akitől a franchise megváltását várják, mert ő az akiről a Bucs PR gépezete rengeteg jót mondott, akit állítólag imádnak a csapattársai, a munkaerkölcse pedig már-már az olimposzi magaslatokat verdesi. Mindazonáltal pont annyian állítják, hogy Jamarcus Russell féle bust lesz, mint amennyien nem.

0730_3_jameiswinston

Jameis Winston bírósági ügye miatt 2017 áprilisáig nem kell izgulni. Ekkor lesz az első tárgyalása ugyanis. Most már izgulhatunk a teljesítménye miatt.

De figyelhetjük akár a visszatérő tight endet, Tim Wrightot, aki pályafutása legjobb szezonját itt a Bucs-ban produkálta, még 2013-ban. Akkor nyolc meccsen volt kezdő, és 54 passzt húzott le. Ráadásul a csapat akkori egyik legnagyobb TD gyárosa is volt. Tett egy év kitérőt a New England csapatánál, majd most visszatért hozzánk. Érdekes harc lesz közte, és Austin Seferian-Jenkinsközött a kezdő pozícióért. Bár azon sem lepődne meg senki, ha mindketten egyformán kapnának játékidőt jövőre.

Aztán itt van D.J. Swearinger! A kissé botrányos safety-nek derogált a houston-i speciális egységben játszani, illetve állítólag egyéb karakterproblémái is adódtak az egykori, második körös játékosnak. Azonban ahogy a Texans kivágta, a Bucs máris lecsapott rá a Waiver-en. Ez a lépés persze egyáltalán nem volt meglepő Jason Licht-től. Hisz jelenleg a safety pozíció az egyik leggyengébb a keretben. Elég ha csak Chris “move bitch” Conte-t említjük. Swearingert már most a Bucs védelmének egy kulcsfigurájaként említi Licht, ami kissé azért meglepő, de majd erről is meggyőződhetünk az edzőtáborban.

0730_4_djswearinger

D.J. Swearinger, mint a védelem kulcsfigurája? Érdekes elgondolás…

Egész biztos sok szem fog szegeződni a Bucs szinte teljesen megújult védőfalára is. Hazaérkezett ugyanis George Johnson, akitől leginkább várják majd a passzsiettetést a széleken. Bár ő már 2011-ben, és 2012-ben is volt a Tampa játékosa, egyáltalán nem sikerült semmi emlékezeteset összehoznia. Azonban 2014-ben kirobbanó szezont tudhatott maga mögött Detroitban, mindezt ráadásul csak csereként. A fal közepére pedig Henry Melton érkezett erősítésként a Dallas Cowboys csapatától. Melton nagyon atletikus játékos, középső falemberként pedig igazi sack gyáros. Bár Gerald McCoy helye betonbiztos a csapatban. A Melton – Clinton McDonald – Akeem Spence hármassal forgatva brutális fala lehet idén középen a Buccaneers-nek. Nem csoda, hogy rájuk is mindenki kíváncsi.

Nem igazán került reflektorfénybe Joey Iosefa, az idei draft hetedik körében választott játékos. Ennek oka pedig, hogy egy mára-már szinte teljesen feledésbe merült pozícióban játszik. Hisz hol vannak már a Mike Alstott féle idők? Azonban minden esély megvan rá, hogy őt is sokat lássuk a pályán. Hisz Lovie Smith tavaly is előszeretettel használt fullback-keket. Iosefa-nak pedig mindösszesen Jovorskie Lane-nel kell megküzdenie a kezdő pozícióért, ami így első hallásra sem tűnik teljesen lehetetlen feladatnak.

Árgus szemekkel figyelhetjük a Bucs új offense-ét is. Hisz volt ám változás bőven. Talán a legfontosabb, hogy egy teljesen új rendszert kaptak a srácok. És végre egy szaktekintélyt, Dirk Koetter személyében. Ő próbálja minden apró mozzanatában elsajátítani a játékosokkal az új rendszert, amihez persze játszótársat is kapott az új QB edző, Mike Bajakian személyében. Az, hogy ő mit hozott ki Jameis Winstonból, legalább annyira érdekes kérdés lehet, mint az, hogy vajon hol tart a futójáték, mellyel valljuk meg őszintén évek óta nem vagyunk túl elégedettek. Itt pedig most belefolyhatnék a running back-kek helyzetébe a csapatnál, vagy mesélhetnék kicsit az újonc Dominique Brown-ról, akiről nagyon jó véleménnyel vannak az edzők, de talán ez megérdemel majd egy másik, teljes cikket.

0730_5_cheers

A lányok már alig várják a szezon kezdetét.

Az biztos, hogy szombaton kezdődik az edzőtábor érdemi része, nekünk pedig nincs is szinte más csak újdonság, látni, és figyelnivaló. Na meg a remény. A remény, hogy végre tényleg megtaláljuk mi is franchise-unk irányítóját, hogy teszünk egy lépést a pozitív év végi mérleg, és a rájátszás felé. Persze mindezt azért, mert megérdemeljük ennyi sikertelen év után.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com