Szerencse Bandi nélkül / Beharangozó: Buccaneers @ Colts

Szerencse Bandi, alias Andrew Luck nem is volt annyira szerencsés. Vese és hasfal sérülés miatt előreláthatólag december közepéig nem tud pályára lépni. Szerencsénkre?

Elővéve minden félretett rosszindulatomat, azt mondom, hogy nem. Andrew Luck lényegében egész szezonban pocsékul játszott. Úgy dobálta az interceptiont, mintha valaki komoly ütleget helyezett volna neki kilátásba, ha nem így tesz. Aztán ez a sérülés bejelentés is kissé hajaz nekem a Manning féle “mentsük ki sérüléssel” nevezetű titkosszolgálati akcióra. Aztán lehet csak gyártom az összeesküvés elméleteket, de furcsa nekem ez. Elismert irányító vagy rossz formában? Akkor neked sérülésed van! Kinek a talpa gyullad be, kinek a hasfala szakad. Még választani is lehet! De ismétlem! Lehet ez csak nekem furcsa és a sérülések nagyon is valódiak!

A lényegen nem változtat. A hétvégén minden valószínűség szerint Matt Hasselbeck helyettesíti a Colts kezdő irányítóját. Immáron ez lesz a harmadik forduló sorozatban, ahol beugró irányítóval kerül szembe csapatunk. Viszont azt el kell mondani, hogy Hasselbeck irányításával nyert meg a Colts három mérkőzést abból az ötből, amit az idén össze tudtak gyűjteni.

Egyébként a Colts botladozó teljesítményét és Luck a közösbe bedobált labdáit Pep Hamilton felelősségének titulálták és meg is váltak a támadó koordinátortól. Persze van ott gond még más is. Chuck Pagano vezetőedző megküzdött a leukémiával, azonban Ryan Grigson general manager úgy látszik nagyobb falat neki. Az előző beharangozóban olvashattunk egy olyan franchise-ról, ahol e két pozíció egy kézben van, de talán nem kéne. Most elmondhatjuk, hogy a Coltsnál két kézben, de nem kéne. Pagano és Grigson ugyanis úgy látszik rendre összetűzésbe kerül. Többek között a Colts játékospolitikája miatt, amiért ugye Grigson a felelős.

1127_3_matthasselback

Sok veterán érkezett a holtszezon alatt. Frank Gore-t még úgy ahogy tudják használni. De teljesen láthatatlan a Texans-tól érkező Andre Johnson. Az Eagles korábbi guard-ja Todd Herremans pedig a pályára kerülést sem tudja kiharcolni. Pedig egyik játékos sem dicsekedhet túl rossz karrierrel. Van tehát gond bőven soros ellenfelünk háza táján, akik csak csoportjuk gyenge szereplése miatt tudják négyesük első helyét bitorolni.

A Colts csapatával egyébként 12 alkalommal találkozott eddig a Bucs. Öt Kalóz siker mellett hétszer kék-fehér siker született. Legutóbb 2011. októberében találkozott a két csapat Tampában. Akkor kedvenc csapatunk győzött 24:17 arányban. Josh Freeman és LeGarette Blount futott, valamint Preston Parker elkapott TD-je nyomán született ez a siker. Viszont akkor is egy csereirányító vitézkedett a Coltsban. Egy Curtis Painter nevű játékos, aki sok jót nem tett le az asztalra. Nem is kellett. Ha még emlékeztek, ez az év volt a “suck for Luck” évad a Colts számára.

Ha a Bucs támad…

A Colts védelme minden, csak nem elit. A 27. helyen vannak egyébként az összesített listán. Passz elleni védekezésük kicsit rosszabb. Konkrétan a 29. Pedig a Vontae Davis, Greg Toler, Mike Adams, Dwight Lowery fémjelezte secondary elég szép számú passz kísérletet védekezett már le. S mégis sok a benyelt yard. Persze nem könnyű úgy passz ellen védekezni, hogy az ellenfél irányítójára igen csekély nyomást helyezünk. A már igencsak veterán Robert Mathis a “legkeményebb” zsákológép Indianapolisban. Ő jelenleg négy ilyen akciónál tart. Ez bizonyára adhat majd lehetőséget az egyre összeszedettebben játszó Winston számára. Talán Mike Adams irányába kell a legóvatosabbnak lenni. Eddig már öt interception van a statisztikai lapján. Már ha Adams játszik a hétvégén, mert komolynak látszó boka sérüléssel küzd.

Ha a Bucs védekezik…

Arra tehát már kitértünk, hogy a pocsék formában lévő, majd megsérülő Luck helyett Hasselbeck léphet pályára. Megvédését bizonyára prioritásként kezelik majd, azonban a Colts O-line az eddigi szezon során csak egy ízben volt képes kellő módon megvédeni irányítóját. Az pont egy Texans elleni csoportrangadó volt. Azonban a többi meccs teljes katasztrófa volt számukra ezen a téren. Sok az engedett sack, és sokszor két számjegyű amennyiszer az ellenfelek irányítójukat megütik. Nem fogja megkönnyíteni a dolgot, hogy ki kell hagynia a mérkőzést az első számú vak oldali tackle-jüknek, Antony Castonzo-nak. Így valóban nehéz. Az Eagles ellen mintha éledezett volna a tampai pass rush. Talán ezt is ki lehetne használni!

1127_2

Frank Gore nagy reményekkel hagyta ott a süllyedő san francisco-i hajót. Tulajdonképpen ő hozza is magát, hiszen 633 futott yardjával ő legeredményesebb Pagano csapatában ebben a játékelemben. Ő szerzi a csapat legtöbb first down-ját és egyedül csak ő volt képes futás által TD-t szerezni ( konkrétan négyet ) az idei Coltsban. Viszont sok a fumble! Az idényben már háromszor ejtette ki a rutinos running back a labdát. Köztük olyan fájó helyzetekben is, amikor már csak pár yardra voltak az ellenfél célterületétől. Ahmad Bradshaw veteránként próbálja őt tehermentesíteni és 3 elkapás utáni TD-je van. A legutóbbi, Falcons elleni mérkőzésen csapata egyik legeredményesebbje volt és kétszer is eljutott a Sólymok célterületére.

Passzok esetén továbbra is T.Y. Hilton a Colts legdominánsabb yard termelője. TD-je azonban elég kevés az idén. Eddig mindössze három. Arra mindenképp figyelni kell majd, hogy elkapóik rendkívül mozgékonyak! Kiegészülve a liga talán legjobb tight end hármasával (Coby Fleener, Dwayne Allen, Jack Doyle) bizonyára könnyedén támadják majd a zónahatárainkat.

Speciális egység

Adam Vinatieri-t mindenki ismeri. A liga egyik legelismertebb rúgó játékosa. Pedig ez az év nehezen indult neki is. Tőle szokatlan módon hibázott egy ízben 30 yard alatti kísérletnél is. Na meg egyszer egy 50 + yardosnál. De azóta mindent a póznák közé repít.

1127_4_adamvinatieri

A punter Pat McAfee eddig 15 alkalommal tudta az ellenfelet 20 yardon belüli indulásra késztetni. Ezzel azonban csak a középmezőny végén van, ha a liga puntereinek a teljesítményét nézzük.

Punt visszahordásoknál a mezőny vége felé, kick off esetén azonban a negyedik helyen vannak. Visszahordóikat váltogatják. Emiatt a legeredményesebb visszahordójuk Griff Whalen az össz mezőnyt tekintve a legjobb húsz visszahordó közé sem fér be.

Akik még hiányozhatnak

Kihagyja a mérkőzést a már említett Andrew Luck-on és Anthony Castonzo-n túl két Kalóz is. Nevezetesen George Johnson és Keith Tandy.

Nem valószínű tehát a safety Mike Adams szereplése a Colts oldalán, míg nálunk fiatal tight end-ünk Austin Seferian-Jenkins van ebben a státuszban.

Kérdéses az ellenfélnél Greg Toler és Erik Walden játéka. A Bucs oldalán Ali Marpet tartozik ebbe a körbe.

Sérülés ellenére valószínű a szereplése egy sor indianapolisi játékosnak. Így Vontae Davis-nek, Jerrell Freeman-nek, Sio Moore-nak, Hugh Thornton-nak, az újonc D’Joun Smith-nek és a már említett running back-nek, Frank Gore-nak is, aki boka sérüléssel küzd. Nálunk Evan Smith helyzete hasonló.

Csütörtökön választ kaphattunk arra a kérdésre, hogy az Eagles rossz teljesítménye mekkora faktor volt a hétvégi Buccaneers győzelemben. Mint kiderült valóban elég nagy! Az Eagles rendkívül motiválatlan csapat benyomását kelti. Ez a Coltsra nem lesz igaz! Ők egyértelműen csoportjuk megnyerésére törekednek. Ebből adódóan azt a csapatot bizonyára ők is le szeretnék győzni, akik ellen a nagy rivális Houston Texans már megszerezte a W betűt. Csapatunk viszont a harmadik győzelmét gyűjtheti be sorozatban. Még kettőt is elég régen nyertünk egymás után, nem hármat. Most ehhez a harmadikhoz Indianapolisba kell utazni!

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com