Shaq Thompson szerepe kibővült

Amikor Shaq Thompson megmutatta játék-tervező készségét tavaly a University of Washington csapatában, soha nem lehetett igazán biztos abban, hogy a defense vagy az offense szobában találja magát legközelebb.

"Nem tudtam, hova megyek az adott héten - running back leszek vagy linebacker?" mondta Thompson. "Ez segített sokkal jobban megérteni a játékot, mindkét oldalon, de egy kicsit fájt is a fejem emiatt."

Most Thompson arra készül, hogy linebacker-t játsszon az 50. Super Bowl-on, de a poszton előforduló különböző szerepek megint fejfájást okoznak neki.

Sok volt a vita az NFC döntő előtt arról, hogy a Panthers secondary képes e bármilyen válaszra az Arizona elkapóival szemben, akiket a nagyszerű Larry Fitzgerald vezetett.

A választ Thompson adta meg, aki slot pozícióban Fitzgerald-al szemben állt fel és nagy szerepe volt abban, hogy ellenfele csak négy elkapásig és 30 yardig jutott a Carolina 49-15-ös győzelme során.

Nem tudni pontosan, mi lesz Thompson különös szerepe a Denver Broncos ellen a Super Bowl-on, de a Denver egyik leghatékonyabb elkapója az AFC döntőben történetesen a tight end Owen Daniels volt a slot elkapó poszton.

"Játszott egy jövőbeli Hall of Famer ellen és kivette a játékból, azt hiszem, jó munkát végzett." mondta a Panthers defensive koordinátora, Sean McDermott, visszatekintve Thompson teljesítményére Fitzgerald ellen. "Azt hiszem, csodálatos munkát végzett, különösen mint újonc, aki a második rájátszás meccsét játszotta. Ez már önmagában is nagy kihívás."

Thompson, a Panthers legutóbbi első körös választása megszokta, hogy megtalálják a nagy kihívások, és az erőt onnan kapja, hogy végignézte, ahogy három bátyja közül az egyik már megvívta a saját csatáját.

A Super Bowl vasárnapján lesz a 29. születésnapja Syd'Quan Thompson-nak. Ha a dolgok egy kicsit másképp alakulnak, lehet hogy egy testvér párharcról beszélnénk a Super Bowl kapcsán. A hetedik fordulóban a 2010-es NFL Drafton a Broncos kiválasztotta Syd'Quan Thompson-t, aki játszott 13 meccsen, mint újonc, és két interception-je volt, de a cornerback Achilles sérülést szenvedett az előszezon fináléban a következő évben, és soha nem heverte ki annyira, hogy sikeresen újraélessze az NFL karrierjét.

"Tudja, hogy ez a meccs neki szól." mondta Shaq Thompson. "A baleset megtörtént, megsérült az Achilles-e, ez egy tragédia. Megpróbált visszatérni, de egyszerűen nem tudott túljutni rajta. Mondom neki minden egyes nap: "Itt vagyok neked." Ugyanúgy, ahogy ő mondta nekem, amikor fiatalabb voltam, én mondom neki most."

Néhány igen értékes tanácsot Thompson kapott a bátyjától, mielőtt az NFL-be jött. Néhány csapat megriadt Thompson-tól a draft során, mert bár egyértelműen egy kiváló sportoló, nem voltak biztosak abban, hogy egy linebacker, egy defensive back, vagy talán egy running back.

De a Panthers-nek világos elképzelése volt róla, mint linebacker, de csak mint linebacker, aki olyan tulajdonságokkal bír, hogy még mindig úgy tűnik, mintha több poszton játszana. A Panthers lassan építette be a csapatba a szezon elején, de bővült a szerepe a passz elleni védekezésben a szezon végén a nickel pozícióval. És miután Thomas Davis karja eltörött az NFC döntőben, Thompson többet gyakorolt gyenge oldali linebacker-ként is.

"Nehéz volt idejönni az iskolából és tanulni két vagy három különböző pozíciót, de most már könnyű." mondta Thompson. "Készen állok. Bízom magamban. Most már ismerek minden játékot és a védelmet."

Az elkapó Philly Brown azt mondta, hogy Thompson önbizalma csodálatos atlétikai képességének is köszönhető.

"Olyan, mint egy safety, egy igazi." mondta Brown. "Egy gyors srác. Egy srác, aki tud játszani a térben. És még fiatal, így egy olyan srác, aki nem fárad el. Ugyanakkor egy nagydarab fickó, aki el tud téríteni. Tud egy-az-egy ellen játszani. Amikor először jött és láttuk őt futni, mindannyian meg voltunk döbbenve, hogy mennyire tud futni."

Thompson nincs ledöbbenve, persze, mert ő ilyen - és a Panthers örül ennek.

"Bíznod kell magadban, ha kimész a pályára." mondta Thompson. "Ha nincs önbizalmad, akkor összeomlassz és te leszel az, aki a csapatot hazavágja."

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu

Fotó: .sportingnews.com