Amiért a Carolina Panthers nyeri a Super Bowl-t

superbowl50winner.jpgA döntő esélyesének a Carolina Panthers csapata számít és az egész szezont figyelembe véve sokan úgy gondolják, hogy csak Ők veszíthetik el a találkozót. A 15-1 alapszakasz és a Cardinals elleni Főcsoportdöntő miatt tényleg hatalmas favoritok de egy meccsen mindenki elkapható.

Kiegyensúlyozott csapat erős defense-el és erős offense-el. Az irányítójuk bombaformában van és a két héttel ezelőtti erődemonstráció után valóban megállíthatatlannak tűnnek. A Super Bowl azonban mindig egészen más találkozónak számít.

A Broncos-al ellentétben a Panthers oldalán a támadósornak kell megnyernie a mérkőzést. Ebben kulcsszerepet fog játszani az offensive line és az, hogy a fal mennyi időt tud majd adni Cam Newton-nak. Von Miller, Derek Wolfe és DeMarcus Ware személyében méltó ellenfelet fog kapni a támadófal és minden jel szerint a Broncos defensive koordinátora Wade Phillips sokkal több blitzet fog hívni mint tette azt két hete a Patriots ellen.

Newton bombaformában van és ha elegendő időt fog kapni akkor képes lehet szétszedni a Broncos védelmét. A Panthers irányítója mellett szól az is, hogy ha minden kötél szakad akkor lábon is képes megszerezni a hiányzó yardokat.

Nem is biztos, hogy sokat kell majd rohangálnia Newton-nak mert a támadófalat végignézve ugyan nem találunk világverő neveket de az idei szezonban kitűnően teljesítenek. A Seattle Seahawks elleni mérkőzés első félidejében pedig egyenesen földöntúli teljesítménnyel rukkoltak elő.

A Panthers offense másik nagy erőssége a futójáték. 142,6 futott yardos átlagukkal az alapszakasz második legeredményesebb csapata volt. Az elemzések és a szakértők véleménye szerint nincs még egy csapat amelynek playbook-jában ennyi futóformáció és változat szerepelne. Az elemzők szerint az ellenfél és a futójáték mélyebb ismerete miatt tudta megverni Őket az alapszakasz 16. játékhetén az Atlanta Falcons.

A Panthers továbbá joggal bízhat az erős kezdéseben mert a liga történetében még egyetlen csapat sem dominált ennyire a mérkőzések első félidejében. Ha az elején leszakítják a Broncos-t akkor be is fogják húzni a találkozót.

A Panthers a védelem oldalán pedig joggal bízhat a linebacker sorában különösen a Luke Kuechly, Thomas Davis párosban. Davis az NFC legjobb linebackerei közé tartozott és ugyan eltört a keze a Főcsoportdöntőn de így is pályára fog lépni ma este. Kuechly-vel együtt a blitzek során és a passzjáték elleni is kitűnően teljesítenek.

Mellettük szól a Broncos limitált offense is. Peyton Manning testét már igencsak meggyötörte az NFL-ben eltöltött 18 év és ez alaposan meglátszik a játékán is. Szinte csak és kizárólag a rövid passzokban és a futójátékokban gondolkodhatnak a Broncos-nál. Manning-nek az idei playoffban csak 8 olyan passzkísérlete volt amely során a labda 20 yardnál többet töltött a levegőben és ezek közül csak 1 volt sikeres és abból is könnyenn interception születhetett volna.

A Panthers általi blitzek kulcsfontosságúak lesznek a győzelem szempontjából. A Broncos offense és a running backek elég rosszul teljesítenek a blitzekkel szemben és ezekkel siettethetik Manning-et is. Az utóbbi időben pedig elég bizonytalan volt nyomás alatt. Michael Schofield és Ryan Harris kezd tackle poszton a Broncosnál így sok Panthers "támadás" várható a támadófal széléről.

Összességében a Panthers egy nagyon jól összerakott és kiegyensúlyozott csapat. Az egész szezont, főként a Seahawks elleni első félidőt és a Cardinals elleni mérkőzést figyelembe véve csak Ők ronthatják el. De ez itt a döntő és itt minden megtörténhet. Többször is leolvadtak a mérkőzések végén és ha elhiszik, hogy verhetetlenek akkor könnyen a saját kardjkba dőlhetnek.

(nfl.com, Fotó: roboticstrends.com, bostonglobe.com, twitter.com)