Beharangozó: Panthers - Broncos

A Carolina Panthers csapatának ez egy olyan út, amely 12 évet vett igénybe. A vezetőedző Ron Rivera-nak ez az út öt év volt.

De ennek a csapatnak, az edzők és játékosok eme speciális gyűjteményének az út erről a szezonról szól, egy különleges szezonról, amelyben szükség van még egy sikeres lépésre, hogy valóban szupernek lehessen nevezni.

"Tudom, milyen rendkívül nehéz eljutni ebbe a helyzetbe." mondta az elkapó Jerricho Cotchery, aki két hónappal azután került az NFL-be, hogy a Panthers bejutott a Super Bowl-ba 2004-ben. Cotchery, akinek szándékában állt játszani az első Super Bowl-ján, a Panthers csapatához 2014-ben csatlakozott.

"Ez a liga általában nagyon türelmetlen a dolgok alakulásában. Ez akadályozza a játékosok fejlődését. Ez akadályozza a tehetséges edzők fejlődését." folytatta Cotchery.

"Azoknak a csapatoknak, amelyek türelmet mutatnak, ez gyakran kifizetődik. Ez sem különbözik. A mi esetünkben van egy rendkívül tehetséges edzőnk - egy srác, aki megkapta a játékosokat és zseniális elméje van. Azt hiszem, a szervezet cserébe türelmes volt vele."

Rivera-nak az 50. Super Bowl lesz a harmadik részvétele az utolsó meccsen, de az első vezetőedzőként. Szerzett egy gyűrűt, mint linebacker a legendás 1985-ös Chicago Bears csapatával, aztán kikapott a Bears defensive koordinátoraként kilenc évvel ezelőtt.

Küldetése, hogy bejusson a Super Bowl-ba, mint edző, öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor átvette a Carolina csapatát hét szezonnal ez egyetlen Super Bowl részvétel után és egy 2-14-es szezont követően.

"Azt hiszem, ez szép eredmény. Ez egy személyes cél nyilván, de a végén ez tényleg a csapatról szól és amit elértünk, mint csapat, mióta itt vagyok." mondta Rivera. "Az öt szezonban volt minden. Voltunk lent. Voltunk fent. Voltunk lent. Voltunk fent megint. Az első év arról szólt, hogy megtaláljuk a franchise irányítót Cam Newton-ban, és ez az, amit csináltunk. Nagyon szerencsések voltunk, hogy a miénk volt az első pick. A következő évben egy kicsit rágtuk a körmünket, és reméltük, Luke (Kuechly ) ott lesz még (a kilencedik helyen). Az első két év igazán arról szólt, hogy létrehozzuk a magot. Amikor megvolt a mag, a harmadik évben láthattuk, hogy minden összeállt."

A Panthers 12-4-el zárt Rivera harmadik évében, de nem volt teljesen kész a legnagyobb kihívásra, megszerezte a rájátszás bye week-et, de utána kikaptak a 49ers csapatától. Az előző szezonban több kudarc is érte a csapatot, de az csapat, amely 3-8-1-el kezdett, megnyerte az utolsó négy meccset, az NFC South bajnoka lett újra és megnyert egy rájátszás meccset.

Ha azt mondjuk, hogy a lendületet áthozták tavalyról, az enyhe kifejezés lenne, az idei csapat történelmet írt és flörtöl a még nagyobb történelmi tettel. A 14-0-s kezdés NFC rekordot jelentő 18 meccses győzelmi sorozatot eredményezett és a Panthers most kapott egy esélyt, hogy a harmadik csapat legyen az NFL történetében, amely 18-1-el zárja a szezont, beleértve a Super Bowl címet.

Nem volt könnyű eljutni idáig és nem lesz könnyű a Denver Broncos ellen, az ellen a csapat ellen, amely az NFL legjobb védelmével büszkélkedhet és ott van nekik Peyton Manning a center mögött, de a Panthers úgy csinálta, hogy könnyűnek tűnjön.

"Mi csak nagyszerűen játszunk." mondta Newton, akinek a vezetésével a Panthers rekordot ért el az NFC döntőben 49 pontot szerezve. "Sok csapatnak van nagyszerű offense-e. Sok csapatnak van nagyszerű védelme. Ennek a csapatnak talán van egy nagyszerű punter-e vagy field goal kicker-e, de nekünk, nekünk csak hihetetlenül nagyszerű csapat játékunk van."

A lendület természetesen elfogyhat és a Broncos mindent meg fog tenni azért, hogy megtörje azt. A pillanat nagysága korábban tönkretette sok csapat lendületét a Super Bowl-on.

"Játszol a legnagyobb színpadon, a legnagyobb meccsen." mondta a tight end Ed Dickson, aki megnyerte a Super Bowl-t a Ravens csapatával három évvel ezelőtt. "Tudod a fejedben, hogy a hibalehetőségek igen korlátozottak. Minden nagyító alatt van. Az elkapások nagyobbak. A futások nagyobbak. A szerelések nagyobbak."

De, mint Dickson később hozzátette, a felkészülés a meccsre nem változott és a megfelelő felkészülés önbizalmat hozhat.

Persze, a Broncos talán megveri a Panthers-t, de a pillanat - nem számít, milyen hosszú volt az út idáig - nem fogja a legjobbat legyőzni ebben a csapatban.

"Nem hiszem, hogy túl nagy nyomást raktunk volna önmagunkra." mondta a safety Kurt Coleman. "Ez egy meccs. Nyilvánvaló, hogy a fények és a csillogás nagyobb, de nekünk, ez az X-ek és O-k csatája, tényleg csak játsszuk a játékot és szórakozunk, miközben csináljuk. Ez volt a hozzáállásunk egész szezonban, és az egyetlen alkalom, amikor nem éreztem, hogy önmagunk voltunk, az az egyetlen meccs volt, amit elvesztettünk. Szóval azt hiszem, minden, amit meg kell tennünk, az az, hogy önmagunk legyünk és élvezzük ezt a meccset."

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu

Fotó: sportingnews.com