Cam Newton lett az NFL MVP

Az irányító Cam Newton lett az NFL legértékesebb játékosa.

"Ez nagyon sokat jelent, de nem csak magamnak. Az elsőnek lenni, aki a Panthers történelme során megkapta ezt a díjat - ez az, amire én leginkább büszke vagyok." mondta Newton. "Kaptam egy csomó díjat, de eljutni a csapattal idáig, erre nagyon büszke vagyok. Nem véletlenül jutottunk idáig. Több évnyi kemény munka és elkötelezettség van benne és most már láthatjuk az előnyöket."

Newton, aki az Év Támadójátékosa díjat is megkapta, a 2015 alapszakaszban a liga legjobbja volt 45 TD-t szerezve, az első játékos lett a liga történetében, aki legalább 30 passzolt és 10 futott TD-t szerzett egy szezon alatt.

Amellett, hogy a karrierjének legjobb eredménye a 35 touchdown, Newton 3837 passzolt yardot, 636 futott yardot és 99,4 passer rating-et ért el.

Newton irányításával a Carolina, először a franchise történelme során a legtöbb pontot szerző csapat lett az NFL-ben, 31,3 pontot szerezve meccsenként. Öt touchdown passzt adott három meccsen az idei szezonban - ami nem sikerült neki az első négy évben.

Newton négy győztes drive-ot vezetett 2015-ben, ez holtversenyben a legtöbb az NFL-ben, és 106,3 passer rating-et ért el a negyedik negyedekben. Hatékonysága rendkívül magas a red zone-ban, 24 touchdown mellé nulla interception-t dobott.

Newton teljesítménye a körülötte lévő játékosokat is jobbá tette - ez egyértelmű jele egy MVP.

A tight end Greg Olsen karrier csúcsot ért el 1104 yarddal és hét TD-vel, és annak ellenére, hogy Kelvin Benjamin megsérült az edzőtáborban, Newton kihozta a legjobbat a Carolina elkapó alakulatából.

Az elkapó Ted Ginn Jr. karrier csúcsot ért el 10 touchdown elkapással. Jerricho Cotchery, Philly Brown és az újonc Devin Funchess fejenként legalább 30 elkapást és összesen 12 TD-t szerzett.

Newton az egyetlen irányító az NFL történetében, aki több, mint 100 touchdown-t (117) és több mint 25 futott touchdown-t (43) ért el az első öt évében.

Ő az egyetlen játékos az NFL történetében, aki öt szezon során legalább 3000 passzolt yardot és 500 futott yardot ért el.

"Nagyon boldog vagyok Cam miatt." mondta a vezetőedző Ron Rivera. "Ez igazolja őt, és méltán. Megtette azokat a dolgokat, amiket kértünk tőle és azzá a játékossá fejlődött, amiben egy csomóan hittünk, hogy lehet. De még sok minden vár rá."

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu

Fotó: solecollector.com