A fizetési sapkával nem lesz gond 2016-ban

A Tampa Bay Buccaneers idén hatalmas összeggel vághat neki az évi szokásos bevásárlásnak. Persze az már más kérdés, hogy akarnak-e idén is hatalmas összegeket költeni alul teljesítő játékosokra?

A Spotrac becslései szerint a Bucs idén körülbelül 53 millió dollár helyet tudhat magáénak a fizetési sapkában. A salary cap értékét pedig 2016-ra, 154 millió dollárra becsülik. Ezek kicsit magasabb összegek, mint amit a football anyagi viszonylataival foglalkozó másik oldal az Over the Cap hozott ki. Ők ugyanis 45 millió dollárra becsülik azt az összeget amivel idén gazdálkodhat a Buccaneers. A teljes 2016-os fizetési sapka értékét pedig 150 millió dollárra kóstálják. Általában ez utóbbi oldal adatai megbízhatóbbak. De az egész biztos, hogy nem kell aggódnunk szabadügynökeink miatt. Hisz bőven fog jutni pénz Doug Martinnak, Danny Lansanah-nak, vagy még akár Sterling Moore-nak is. Ráadásul még Jason Licht és Dirk Koetter is összedughatják a fejüket, aztán elhozhatják a szabadügynök-piac három legjobbra becsült játékosát is egész nyugodtan.

Persze csak abban az esetben, ha Licht-nek van még kedve garázdálkodni az elmúlt két év után a szabadügynök piacon. Két év, mindössze nyolc győzelem, és egy rakat lóvé ami ki lett vágva az ablakon a free agency időszak alatt. Rengeteg játékos került ide, nagy összegű szerződés íródott alá. Végül pedig sorra becsődöltek azok, akik máshol sikeresek tudtak lenni. Aztán ki lettek vágva, jöttek mások a szabadügynök piacról, hogy aztán szintén becsődöljenek.

Ha a free agency időszakot nézzük Licht kormányzása alatt, akkor bizony azt kell mondjuk ez a hajó rendszeresen zátonyra fut. Persze nem tudni, hogy az igazolások többségéhez mennyi köze volt Lovie Smith-nek. Sejtésem szerint elég sok. Hisz itt játszik majdnem az egész egykori Chicago Bears. Azonban ők mindig előszeretettel hangsúlyozták hogy az itt született döntéseket közösen hozzák meg. Persze mindazonáltal Licht a legkevésbé sem tehet arról, hogy Lovie rendszerébe egyszerűen senki sem illeszkedett, vagy hogy volt vezetőedzőnk sorra, kénye kedve szerint vágta ki a játékosokat, hogy aztán Licht is vakarhassa a fejét, kit hozzon például Mark Barron helyére ugyebár…

De szóba jöhet rajta kívül Donald Penn, Jeremy Zuttah, Darrelle Revis. Hisz ők mind ki lettek vágva, majd jött egy baromi gyenge pótlás baromi drágán a szabadügynök piacról. Végül az egész egy nagy katyvaszos katasztrófának tűnt. Egyértelműen nem működött a dolog, mi pedig csak reménykedni tudunk, hogy a Koetter – Licht páros jobb döntéseket fog hozni. Az eddigi sületlenségek pedig valóban Lovie Smith és az ő működésképtelen rendszerének a behatásai voltak.

Van valami azonban ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni Licht munkásságát illetően. Ezek pedig a draftok. Itt egyértelműen neki van nagyobb behatása. Az elmúlt két évben nyolc választási lehetősége volt az első négy körben. Ebből a nyolc játékosból pedig hat kezdő lett a csapatban. Nem akarok rosszmájuskodni, de meg merem kockáztatni, hogy ez több kezdőjátékos, mint amit Mark Dominiknak sikerült produkálnia a Lichtet megelőző egy évtizedben.

A szabadügynök piac tehát bő egy hónap múlva nyílik. Nekünk pedig 45-53 millió dollár áll majd rendelkezésünkre, hogy alkossunk valamit a hiánypozíciókra. Ez egyébként valóban baromi nagy összeg. Majd a teljes fizetési sapkánk egyharmada. Az ötödik legtöbb hellyel rendelkező csapat vagyunk az NFL rangsorában. Az első helyen a Raiders, a másodikon pedig a Jaguars áll 79 és 75 millió dollár szabad hellyel.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com