Tíz játékos kapott taget idén

Magyar idő szerint kedden este 10 órakor véget ért a franchise tagek kiosztásának időszaka. A taget mindig a legjobb lejáró szerződésű játékos kapja meg aki így további egy évig a csapat alkalmazásába marad.

A játékos így nem lép ki a piacra de mindennek megvan az ára is mert a posztján szereplő 5 legjobban fizetett játékos keresetének átlagát vagy a saját tavalyi fizetésének 120%-át fogja kapni az adott szezonban attól függően, hogy melyik a magasabb összeg.

Az idei szezonban kilenc játékos kapott franchise taget és a Miami Dolphins transition taget adott az egyik lejáró szerződésű játékosának.

Már a múlt hétvége előtt eldöntött tény volt, hogy a Baltimore Ravens és a Chicago Bears élni fog a tag lehetőségével. A Ravens kickerének Justin Tucker-nek, a Bears pedig elkapójának Alshon Jeffery-nek adott taget. Tucker 4.5 millió dollárt, Jeffery pedig 14.59 millió dollárt fog keresni.

A New York Jets is élt a tag adta lehetőséggel és magukhoz láncolták Muhammad Wilkerson-t. A defensive end nem exkluzív taget kapott ami szerint Wilkerson tárgyalhat más csapattal és el is fogadhatja a másik fél által felkínált szerződést. Ezt követően a Jets-nek öt napja van eldönteni, hogy megadja a kedvezőbb feltételeket vagy visszalép. Wilkerson 15.7 millió dollárt fog keresni a tagel.

Az idei Super Bowl két résztvevője is felhasználta a franchise taget és mindketten papírforma szerint döntöttek. A Broncos linebackerét Von Miller-t, a Panthers pedig cornerbackjét Josh Norman-t "lepte" meg az éves Top szerződéssel. Miller 14.12 milliót, Norman pedig 13.95 millió dollárt keres a tagel.

A nehéz anyagi helyzetben levő Buffalo Bills sem fukarkodott Cordy Glenn-el. Az offensive tacklere rakott taggel a támadófalember 13.7 millió dollárt kereshet az idei szezonban. A támadó szekció "szinten" tartása azonban áldozatokat követelt a defensetől. A tag kiosztása miatt nem kellett válniuk a korábbi 1/1 picktől, Mario Williams-től aki majdnem 20 millió dollárt foglalt el az idei fizetési sapkából.

A tavalyi szezonban (teljesen jogosan) Eric Berry-t választották meg az Év visszatérő játékosának. A Kansas City Chiefs safetyje felgyógyult a lymphomából és a tavalyi szezonban nyújtott teljesítményének köszönhetően beválasztották az All-Pro keretbe. Most már biztosan a Chiefs játékosa marad az idei szezonban és a tagel 10.8 millió dollárt kereshet az idei szezonban.

A Los Angeles Rams is élt a tag kínálta lehetőséggel. A Rams vezetőinek választása Trumaine Johnson-ra esett és ez talán a legmeglepőbb idei franchise tag választás. A másik tag esélyes játékosuk a szintén cornerback Janoris Jenkins volt. Johnson cornerback révén 13.965 millió dollárt kereshet az idei szezonban de nagyon valószínű, hogy a július 15.-i határidőig aláírják majd a hossztávú szerződését.

2013 elején nem gondolhattuk volna, hogy a dolgok így alakulnak Washingtonban ahogyan az történt. Robert Griffin III kiválasztásáért a Redskins felment az 1/2-es posztra és sok picket beáldoztak a jövőbeli franchise irányítóért. Az idő múlásával és főként a sérülések miatt RG3 kikerült a kezdőből és a csapat harmadik számú QB-ja lett. Helyét Kirk Cousins vette át és bevezette csapatát a playoffba. A csapat honorálta a tavalyi jó szezonját és franchise taget adott neki így 19.9 millió dollárt kereshet az idei szezonban. Minden bizonnyal rá fognak menni a hosszútávú szerződés kidolgozására amivel csökkenthetik a közeljövő terheit.

A Dolphins a tag másik formájával élt és transition taget adott defensive endjének Olivier Vernon-nak. A pass rusher így 12.73 millió dollárt fog keresni az idei szezonban. Oliver kicsit kevesebbet fog keresni mint ha franchise tages lenne mert a transition tag a játékos a posztján szereplő 10 legjobban fizetett játékos fizetésének átlagát kapja meg.

(nfl.com, Fotó: twitter.com, csnbayarea.com, bleacherreport.com)