2016 NFL Draft - A jövő irányítója: Carson Wentz

Carson Wentz

Egyetem: North Dakota State (Fargo, Észak-Dakota)

Méretek: 6-5, 237

Születési idő: 1992.12.30.

Észak-Dakota Állam fővárosában, Bismarck-ban született és nevelkedett. Észak-Dakota neve valószínűleg nem sokat mond az átlag magyarországi olvasónak, de még amerikai mércével is kissé kieső, Isten háta mögötti térségnek számít a kanadai határ mellett fekvő állam, amelynek két Magyarországnyi területén alig háromnegyedmillió ember él. Az USA egyik legvallásosabb területe, ahol az emberek nagy része a konzervatív, régi amerikai értékeket vallja. Az állam lakosságának döntő többsége észak-európai, főként német és norvég felmenőkkel rendelkezik, ami így lehetett Wentz család esetében is, a családnévből ítélve.

Édesapja Doug Wentz is futballozott az egyetemen, linebackerként játszott. Carson a helyi Century középiskolába járt, ahol több sportban is jeleskedett: a futball mellett a baseball és a kosárlabda csapatban is szerepelt. Gyermekkorában a Minnesota Vikingsnak szurkolt, de kedvenc játékosa Brett Favre volt, amiből látszik, hogy ekkor még nem vette túl komolyan a futballt (bár pár évvel később mégis igaza lett, és szurkolhatott egyidőbenwentz5.jpgmindkettőnek). Mindig irányítóként szeretett volna játszani, de elsőévesként nem számított elég magasnak a maga 5’8 (172 cm)-es termetével, így először cornerbackként használták. Eleinte úgy tűnt, hogy a baseball lesz számára az elsődleges, és követni fogja bátyját Zachet, aki a középiskola után az NDSU baseball csapatának egyik alapembere volt már elsőévesként. Azonban Carsonnak első középiskolai évében megsérült a karja, így pitcherként a baseball szezon számára véget ért, ekkor kezdett a futball felé fordulni. Másodévesként sem javult a sérülése és folyamatos fájdalommal játszott, ami már a sport karrierjét kezdte veszélyeztetni. Így végül másodéve után abba kellett hagynia a pitcherkedést, annak érdekében, hogy gyógyuljon és irányítóként is legyen még jövője. Közben ugyanis a kis Carson szépen felcseperedett, harmadévesként már 6’3 (190 cm) magas volt, végzősként pedig 6’5 (195 cm), így a magasság már nem lehetett akadály. Annál inkább a makacs sérülése, amelynek gyógyulnia kellett, így harmadévesként nem jöhetett szóba, hogy futball labdát hajigáljon. Viszont nem maradt ki a csapatból, elkapóként, linebackerként és safetyként is pályára lépett. Végzősként végre megkapta a gyeplőt, és irányítóként vezethette a csapatot. Nem is vallottak szégyent, mivel a Century megnyerte a konferenciáját és az állami elődöntőig masírozott, 8-3-as mérleget felmutatva. 1285 passzolt yard és 12 passzolt TD mellett 553 futott yarddal és 13 futott TD-vel segítette csapatát. A védelemben 61 szerelést és 2 interceptiont tudott felmutatni. Irányítóként és DB-ként is bekerült a konferencia válogatottjába.

A nem papírformaszerű középiskolai pályafutás alapján nem véletlen, hogy nem tűnt fel az egyetemi első osztályban (FBS) szereplő egyetemek radarján. Az államban található egyetemek számára ismertek voltak a kiváló fizikai adottságai, de távolabb még az e téren befutott fejlődése is sokszor észrevétlen maradt. Az egyetemi toborzás során elsősorban a második vonalbeli (FCS) csapatoktól kapott megkereséseket, melyek leginkább az irányítóként sikeresen letudott utolsó éve után kezdtek érkezni. Az FBS-ből egyedül a Central Michigan mutatott komoly érdeklődést iránta. Végül saját államában maradt, és a sikeredző Craig Bohl hívására az akkor igencsak feljövőben lévő North Dakota State invitálását fogadta el.

Nyilvánvalóan sok tanulnivalója volt még a posztról, és a csapatnak megvolt a stabil kezdő Qb-je Brock Jensen személyében, így 2011-ben redshirt-öt kapott. Azonban nem telt unalmasan az éve, hiszen végignézhette, ahogy a Bölények történetük először nyerik meg az FCS első osztályának (Division I-AA) bajnoki címét (2003-ig a Division II-ben játszottak). A 11. helyen kezdték a szezont, azonban sorozatos győzelmekkel feljöttek az első helyre a rangsorban, többek között a konferencia rivális Northern Iowát is legyőzve útközben. Nem ez volt a legnagyobb skalpjuk az évben, hiszen idegenben sikerült 37-24-re elverniük az első vonalbeli Minnesota Golden Gophers együttesét. Konferenciájukat a Missouri Valley-t meg tudták nyerni, és mindössze egy vereség csúszott be az alapszakaszban a Youngstown State ellen, ami viszont az első kiemelésükbe került. A playoffban azonban már senki nem állíthatta meg őket, és négy meccsen 102-27-es pontkülönbséget produkálva diadalmaskodtak, a döntőben az addig veretlen Sam Houston State-et verve 17-6-ra. Akkor még nem sejthették, hogy ezzel több, a mai napig tartó FCS rekord indul útjára.           

2012-ben, tényleges freshman évében már végre éles meccsen is kifuthatott a Fargodome gyepére, bár ekkor még csak többnyire a gargabe time-ban kapott lehetőséget. Rögtön az első meccsen volt erre lehetősége a Robert Morris 52-0-s kiütésekor, amikor rögtön meg is lett az első egyetemi TD-je egy Qb sneak eredményeként. Majd egy szintén eldőlt meccsen, a Prairie View A&M ellen már megszületett az első passzolt TD-je is. Összesen 8 meccsen jutott szóhoz az idényben, amelyeken 144 yardot és 2 TD-t passzolt, valamint egyszer futva is eredményes tudott lenni. A csapat bajnoki címvédőként a végső győzelemre legesélyesebbek között volt ismét. Ezúttal nem írták le őket, hiszen a szezon nagyobb részét első kiemeltként töltötték. Ismét begyűjtöttek egy szép FBS-trófeát, mivel a 2012-es szezonban is legyőzték aktuális első vonalbeli ellenfelüket, ezúttal a Colorado State-et. A hibátlan alapszakaszt az Indiana State tudta elrontani, de így is nagy esélyesként indultak neki a rájátszásnak. Nem is okoztak csalódást, könnyedén verték a rivális South Dakota State-et, majd egy szoros meccsen a Georgia Southernt is felülmúlták, akinél az a Jerick McKinnon futott, aki jelenleg a Minnesota Vikings játékosa. Ezen a meccsen Wentz is szóhoz jutott egy 12 yardos futás erejéig. A döntőben jöhetett a Sam Houston State elleni visszavágó, ahol ezúttal sokkal könnyebben nyertek 39-19-re, a 3 TD-t futó Brock Jensen irányító vezetésével.

wentz3.jpg

Ha az eddigi kettő még nem lett volna álomszezon a gárda számára, a 2013-as biztosan az lett. Már a felütés is nagyszerű volt a nyitó fordulóban, amikor általános meglepetést keltve verték az aktuális FBS-ellenfél Kansas State-et. Nem akármilyen meccsen két TD-s hátrányból fordítva nyertek egy szép meccsnyerő drive-val. A szezon hátralévő része lényegében diadalmenet volt, a rangsorban végig az első helyen tanyázva, minden meccset megnyerve nyerték meg sorozatban harmadik bajnoki címüket. Egyedül a makacs Northern Iowa tudta őket megszorítani Fargoban, akik a negyedik negyedben 13 ponttal is vezettek egy bizonyos David Johnson nevű futónak köszönhetően. Viszont egy nagy fordítást bemutatva őket is sikerült legyűrniük egy ponttal. A playoffban ismét elképesztő 173-42-es pontkülönbséggel nem is hagytak kétséget afelől, ki az FCS legjobb csapata (a döntőben a Towsont gázolták el 35-7-re). Egy ilyen szezonban Carsonnak is volt lehetősége gyakorolni, csereként 11 meccsen 209 yardot és 1 TD-t passzolt.

A 2014-es szezon előtt jelentős változások történtek a csapatnál. Nem volt nagy meglepetés, hogy ilyen eredmények után Bohl főedzőt elcsábították a csapattól. Bohl végül az első vonalbeli Wyoming ajánlatát fogadta el. A helyét az addigi védekező koordinátor Chris Klieman vette át. A csapat 12 kezdőjátékost vesztett el, köztük Brock Jensen is végzett. Így eljött Carson ideje is, és három év után végre ő vezethette támadásra a csapatot. A nyitómeccsen rögtön komoly feladat várt rá, hiszen az FBS-ből jött Iowa State volt az ellenfél. Első kezdőként töltött meccsén nagyon érett és összeszedett játékot nyújtott a nehéz ellenféllel szemben. John Crockett erős futójátéka és a jól működő védelem támogatásával megtette, amit kellett, fölöslegesen nem hősködve segítette a csapatot ahhoz, hogy 14 pontos hátrányból végül magabiztosan nyerjenek 34-14-re. Végül 204 passzolt és 38 futott yarddal végzett élete első egyetemi kezdő meccsén, labdaeladás nélkül. Első igazán figyelemre méltó meccse a harmadik fordulóban volt, amikor a szezon első hazai meccsén a texasi Incarnate Word Cardinals-t fogadták Fargoban. Ráadásul aznap az ESPN College Football Gameday műsorának is ők adtak otthont, ezzel fokozott országos figyelmet is kaptak. Wentz jól élt a lehetőséggel és 18 próbálkozásból 14 sikeres passzt bemutatva, 237 yarddal és 3 TD-vel segítette csapatát az 58-0-s győzelemhez.

wentz7.jpgEzután elindult a szokásos győzelmi sorozat és sorban győzték le aktuális ellenfeleiket. Begyűjtötték a Dakota Marker-nek nevezett trófeát is, amely annak a csapatnak jár, amelyik az NDSU és a South Dakota State rivalizálás aktuális évi párharcát nyeri. Ezen a meccsen a passzok mellett 100 futott yarddal és egy futott TD-vel is segítette csapatát. Az idényben még egy másik alkalommal is 100 futott yard fölé jutott, a Youngstown State ellen, mikoris 120 yardot és egy TD-t futott. A szezonjának és talán egyetemi karrierjének leggyengébb meccse szintén egy rivális csapat, a Northern Iowa ellen volt. A Panthers védelme meg tudta állítani a John Crockett fémjelezte futójátékot, és Wentz passzait is, aki csak 132 yardig jutott több kulcsfontosságú passzt hibázva, és egyszer el is adva a labdát. A Bison védelmének azonban nem volt válasza David Johnsonra, ami végül ahhoz vezetett, hogy a Northern Iowa megszakította Wentzék 33 meccses veretlenségi sorozatát. A rájátszásba jutás ettől függetlenül nem volt gond nekik, hiszen több vereséget nem szenvedtek.

A rájátszás menetelés során többször is kulcs teljesítményekkel segítette csapatát. Ismét összekerültek a South Dakota State-tel. A meglepetés győzelemre éhes rivális ellen 235 yardot és 2 TD-t passzolt, és további 70 yardot és 1 TD-t futott. Még fontosabb, hogy ő vezette a győzelmet jelentő driveot pár perccel a meccs vége előtt, aminek során 8 playből 76 yardot haladtak, a végén egy passzolt TD-vel. Ezután a Coastal Carolina és a Sam Houston State testén át a döntőig meneteltek, ahol az Illinois State várt rájuk. A két csapat rendkívül kiélezett csatát vívott, és persze ismét egy meccset eldöntő drivera volt szükség Wentzéktől. Carson vezetésével egy 6 playes 78 yardos driveval válaszoltak. A menetelés során több kulcsfontosságú passzt mutatott be, és végül ő juttatta be a labdát az endzoneba egy 5 yardos futással, beállítva ezzel a 29-27-es végeredményt. Összejött tehát az újabb címvédés a csapatnak, ráadásul őt választották a döntő legjobbjának. Az idényt csapat rekordot jelentő 3111 passzolt yarddal zárta, 25 TD-t szerzett és 10 interceptiont dobott. Ezek mellett további 642 yardot és 6 TD-t futott.

Senior szezonjában sem lehetett más az elvárás a csapattal szemben, mint az újabb címvédés. Meglepetésre egy vereséggel indult az idény, még ha idegenben a Montana egyébként sem számított volna könnyű ellenfélnek. Ezúttal a Bölények húzták a rövidebbet a végén, mivel most az ellenfél tudott egy meccset nyerő driveot bemutatni, a meccs vége előtt 2 másodperccel befejezett TD-vel. A 38-35-ös vereség során nem lehetett nagy panasz rá, 4 TD-t szerzett (2 futott, 2 passzolt), 268 össz-yardot gyűjtve. A szoros vereség egyáltalán nem rázta meg az együttest, és a következő meccsen ismét sikerült útjára indítani egy győzelmi sorozatot. Ismét legyőzték a South Dakota State-et, és visszavágtak a Northern Iowának is az előző idénybeli vereségért. Utóbbi meccsen ismét ő vezette a győztes driveot, 35 másodperccel a vége előtt kiosztva a győzelmet jelentő TD-t. Hátára véve a csapatot 335 yardot passzolt össze, amihez 4 TD és 2 interception társult, és 47 futott yardjával a csapat legeredményesebb futója is ő volt.

wentz8.jpg

Minden a legjobban alakult, hiszen remekül kezdte a szezont. A South Dakota elleni meccsen azonban beütött a krach. Az első félidőben megsérült a csuklója a dobó kezén. Ennek ellenére végigjátszotta a meccset, de a második játékrészre már leromlott a hatékonysága, ekkor már nem is szereztek pontot. A dél-dakotaiak végül egy utolsó másodperces mezőnygóllal nyerni tudtak, a második alapszakasz vereséget mérve az NDSU-ra, amire évek óta nem volt példa. A vizsgálatok után ráadásul kiderült, hogy eltört egy csont a kezében, így műteni és csavarozni kellett a sérült részt. Ezután még az is erősen kérdéses volt, hogy pályára léphet-e még egyáltalán a szezonban. A nyilvánvaló volt, hogy az alapszakaszban erre már nem kerülhet sor, legfeljebb a playoffban. Igazi csapatemberként viselkedett, nem vonult félre keseregni a balszerencséjén, hanem a sérülést követő héten már megjelent, hogy segítse a helyére lépő redshirt freshman Easton Stick felkészülését. Az edzők és a csapattársak nagyon elismerően nyilatkoztak róla, és méltatták, hogy az edzéseken és a meccseken szinte plusz edzőként segítette a csapatot.

A várt visszaesés nem következett be, és a csere irányítóval is 5 meccses győzelmi sorozatot produkálva nyerték meg a konferenciájukat, visszakapaszkodva a 2. helyre a rangsorban. A rájátszásban először a Montanának vágtak vissza az első forduló miatt. Ezúttal alaposan helybenhagyták az ellenfelet, és 37-6-ra nyertek, elsősorban a védelem és a speciális csapatrész kiváló pontszerző játékának köszönhetően. A döntőig vezető úton ismét szembe kerültek a Northern Iowával, és ezúttal is megfordították a meccset a második félidőben. Az elődöntőben a Richmondon már könnyen gázoltak át 33-7-re. Érdekesség, hogy mindhárom playoff meccsükön szerzett a speciális egység visszahordott TD-t. Emellett az erős futójáték és a védelem is nagyban segítette Easton Stick munkáját. Wentz már a rájátszás alatt edzésben volt, de az orvosoktól csak a döntő hetében kapta meg az áment. Így viszont már nem volt kérdés, hogy az első kiemelt Jacksonville State ellen ő fogja vezetni a támadásokat. Lehetett aggódni, hogy a kihagyás negatívan hathat rá, azonban ebből nem sok minden látszott. Vezetésével 24-0-s előnyre tett szert a Bison az első félidőben, amihez egy passzolt és egy futott TD-vel járult hozzá. Ezzelwentz6.jpglényegében el is rendezték az ellenfél sorsát, akik sem a levegőben sem a földön nem tudtak igazán érvényesülni az NDSU védelme ellen. A második félidőben az ellenfél zárkózási kísérletét végül egy újabb futott TD-vel állította meg. Egy sok eladott labdával tarkított meccsen végül 197 passzolt és 79 futott yarddal járult hozzá a győzelemhez, amihez 1 passzolt, 2 futott TD és két eladott passz társult. A csapat pedig zsinórban ötödik bajnoki címét zsebelte be, ami NCAA rekord. Szintén figyelemre méltó a zsinórban öt győzelem első vonalbeli (FBS) csapatok ellen, ami természetesen FCS rekordot jelent. A szezont végül hét meccsen szerzett 1651 passzolt yarddal 17 TD-vel és 4 interceptionnel zárta, amihez 294 futott yard és 6 futott TD társult.

Olyan testfelépítéssel rendelkezik, amely ideális egy NFL irányítónak. Magas, és a zsebben sem húzza össze magát, használja az adottságait. Termetéhez képest meglepő atletikussággal rendelkezik, eredményes futó volt az egyetemen. Ha megindul a labdával, akkor nem könnyű megállítani, fizikális futó és hosszú lábaival gyorsan küzdi le a távolságot.

A bejegyzés folytatásához kattints: IDE!

phillyblogbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu