Andrew Luck 140 millió dolláros rekordszerződésért hosszabbított

Tegnap bekövetkezett az amire már régóta számítani lehetett, az Indianapolis Colts hosszabbított Andrew Luck-al. Egy ideje már megszokottá vált az NFL-ben, hogy az kiemelkedő játékosok az új szerződésükkel rekordot döntenek de Luck a liga történetének legértékesebb szerződését írta alá.

Luck egészen pontosan hatéves, 140 millió dolláros kötött a Colts-al. A tavalyi év miatt azonban a csapat tulajdonosa és a vezetőség egy kicsit óvatosan bánt a szerződéssel mert "csak" 47 millió dollár teljesen garantált keresetet adnak az irányítónak. 87 millió dollár garantált sérülés esetén és 32 millió dolláros aláírási bónuszt kap az irányító.

Valami hasonlóan magas összegű szerződésre lehetett számítani ugyanis Jim Irsay, a csapat tulajdonosa már februárban kijelentette, hogy egyszerűen sokkoló hosszútávú szerződést fognak kötni Andrew Luck-al.

"Ez egy izgalmas nap az egész Colts franchise és a szurkolók számára is világszerte. Andrew tökéletes profi, rendkívül tehetséges és igazi vezér a pályán és azon kívül is. Ha figyelembe vesszük, hogy Andrew irányítása mellett mit ért el a csapat az utóbbi négy évben igazán bizakodóan és izgatottan tekinthetünk a jövőbe." - nyilatkozta Jim Irsay tulajdonos.

Luck szerződése éves bontásban

luck_1.jpg

Az éves bontást megnézve meg kell állapítani, hogy a magas összeg ellenére Luck szerződése nem is annyira brutális a fizetési sapkára nézve. A fizetési sapka évről évre nőni fog, egyes becslések szerint 2020-ra már el fogja érni a 190 millió dollárt és egy jó irányító bőven elfoglalhat ennyi helyet a sapkában.

A halott és a felszabaduló összeg évek szerinti bontásban

luck_2.jpg

"Nagyon örülök és nagyon izgatott vagyok, hogy egy ilyen nagyszerű csapatnál folytathatom. Nagyon hálás vagyok az Irsay családnak és Mr. Irsay-nek, hogy ilyen lehetőséget biztosítottak a számomra és hálás vagyok a velem szembeni bizalmukért is. Alig tudom kivárni a szezon kezdetét." - nyilatkozta Luck a hosszabbításakor.

Luck a 2012-es Draft 1/1-es játékosa volt és nem kisebb feladattal érkezett semmint, hogy pótolja a legendás Peyton Manning-et. Luck nagyszerűen teljesített pályafutása első három szezonjában de a tavalyi szezonja finoman szólva is pocsékul sikerült.

Az idei szezonra érvényes szerződéssel rendelkezett mert a Colts lehívta az irányító ötödik éves opcióját de a tavalyi szezon miatt egyesek kételkedtek a rekordszerződésben. Váll és vesesérülése miatt csak 7 mérkőzésen tudott pályára lépni az alapszakaszban és a játéka kicsit sem emlékeztetett a régi önmagára.

Luck egészségesen az első három szezonjában 11-5-ös alapszakasz mérleget ért el és mindhárom szezonban playoffba vezette a csapatát. A sérülésekkel tarkított év és a bombaszerződés után most mindenki egy Cam Newton féle kimagasló, MVP esélyes szezon vár majd tőle. Majd kiderül mit látunk tőle a következő szezonban.

(nfl.com, Fotó: ftw.usatoday.com, overthecap.com, colts.com)