A Vikings fizikális állapotáról

Már csak kicsivel több, mint egy hónap van az első Kickoffig, ezért a csapatoknál egyre inkább előtérbe kerül a játékosok fizikai állapota, hogy elkerüljék a komolyabb sérüléseket. Elérkeztünk ahhoz a momentumhoz, ami az egyik legnagyobb vita téma volt az elmúlt években, a Training camphez.

A csapatok véleménye eléggé megosztott a ligában ezzel kapcsolatban. Vannak, akik a játékosok egészségügyi állapotát tartják szem előtt, mások a promóciós bevételeket helyezik előtérbe. Ám egy dolog biztos, hogy a korábbi Training campek alatt nem egy játékos járt úgy, hogy még a szezonkezdés előtt lesérült, és rövidebb vagy hosszabb időre kénytelen volt műtétek sorozatának és a rehabilitációnak alávetni magát. Gondolok itt például a csoport ellenfelek közül a nagy tehetségnek tartott Kevin White-ra, aki egy teljes évet volt kénytelen kihagyni folyamatos sérülései miatt. Fontos tehát a játékosok minél magasabb szintű felkészítése.

Mi természetesen csak találgathatjuk, hogy valójában milyen komoly szinten, mennyi pénzt ölnek bele a csapatok játékosaik teljesítő képességük maximalizálásába. Egyéni edzés tervek, előre meghatározott étrend, nem is beszélve az utóbbi időszakban a Stellers által alkalmazott robot edzőbábúkról. A modern technológia egyre inkább teret nyer az amerikai foci világába is, ám ezek mellett a hagyományos módszerekről is kiderül, hogy nem lehet őket teljes mértékben elhanyagolni.

Egyre több csapat végeztet játékosaival speciális trainingeket. Ilyenek például a jógaoktatók, melyek edzés után levezető edzéseket végeztetnek a játékosokkal, csökkentve a sérülések veszélyét, és biztosítani a megfelelő izomzat kialakulását. Az utóbbi leginkább a draftról érkezett újoncoknál lehet igazán fontos, ugyanis ezeknek a fiatalok egyik legnagyobb problémája, hogy fizikai felkészültségük nem üti meg a liga színvonalát, ezért akár 1 vagy 2 évet is várniuk kell, mire elérik a megfelelő kondíciót. A taktikai dolgok hamarabb elsajátíthatók, de a fizikai teljesítőképesség nagyobb szintű eléréséig várniuk kell.  Ezek közül is talán a legfontosabb a sebesség növelése és a passzok pontos elkapása. Az utóbbiban sokat segíthet számukra a veterán játékosok tapasztalata, akiknek a lábában már benne van pár mérkőzés. Na, igen, nem árt ha „van pár jó öreg a háznál”.

Szerencsére a csapatot jelenleg nem sújtja olyan nagymértékű sérülés hullám mely már a szezonkezdés előtt befolyásolhatná a teljesítményünket. Nem úgy, mint más csapatoknál. Reméljük ez nem is fog nagyban változni a következő egy év során. Peterson harmincegy kora ellenére még mindig elnyűhetetlennek tűnik. Ám sajnos azzal is számolnunk kell, hogy a korosodással egyre tovább tarthat egy-egy kisebb sérülésből való felépülés is. Ilyenkor fontos az adott játékos pótlása és ilyen szempontból szerencsésnek tarthatjuk magunkat. Ugyan McKinnon játéka még nem olyan kiforrott, mint Petersoné, de az előző szezonban jó párszor megmutatta, hogy nyugodtan rá bízhatjuk a futásos playeket. A harmadik évét kezdő játékos az utóbbi egy évben hatalmasat fejlődött és idén már több TD-t is szerzett. Reméljük, a fejlődése tovább folytatódik.

Irányítók terén sem lehet semmi felé panaszunk. Taylor Heinicke igaz, hogy sérült listára került szerencsétlen balesete után.  Teddy így is kirobbanthatatlan a kezdő QB posztról. A szintén harmadik szezonjára készülő irányító évről-évre jobb formában kezdi a szezont. Sérülések egyelőre nem hátráltatták. Ez nagyban köszönhető a jól összerakott O-Line-nak. Igaz évről évre mindig van egy-egy lyukast pontja, de mióta Zimmer átvette a fiúkat, a csapat ezen része is egyre jobban muzsikál.

Teddy segítségére lehet az újonc Treadwell, akihez mindenki nagy reményeket fűz. Az utóbbi években csapatnak egyre nagyobb szüksége volt pár minőségi elkapóra, akik tudják hozni a szükséges pontokat. Tavaly már Diggs elkezdte bontogatni szárnyait. Az előző évi drafton ötödik körében igazolt WR hirtelen robbant be a köztudatba, ám mindezek ellenére ő nem volt elégedett magával és jobb szezont ígért. Ennek mi természetesen nagyon is örülnénk.

A jelenlegi kilencvenfős keretben jelenleg tizenegy elkapó van, mely a keretszűkítéssel természetesen csökkeni fog. Ezzel nincsen semmi baj, legalább verseny helyzet teremtődik a fiúk között. Külön ki említhetnénk a Németországból érkezett Moritz Boehringer-t. A fiatal elkapó az utóbbi napokban leginkább azzal hívta magár a figyelmet, hogy gyalog jár minden reggel az edzésekre. Sajnos fizikális felépítése miatt elég kis esélye van arra, hogy a keretszűkítéssel megvesse a lábát a csapatban, de elkapási képességei alapján reméljük, adnak neki egy esélyt, hogy a tartalékok között legalább még egy évet eltölthessen, fejlődhessen mind fizikálisan, mind játéktechnikailag.

Eddig szinte csak a fizikai felkészítésről esett szó. Ám ezeknek a srácoknak nem csak egyedül a fájdalommal kell megküzdenie. A szellemi felkészítés is van annyira fontos, mint a fizikális, ha nem fontosabb.  Komoly pszichológia stáb áll minden csapat mögött. A játékos hétköznapi problémái nagyban befolyásolják koncentrációs képességüket, s ez által játék teljesítményüket. Ezek a játékosok is csak hétköznapi emberek, hétköznapi problémákkal. Ellenben nem minden játékos tudja feldolgozni a népszerűséget és menekül például a drogok világába. Az utóbbi években szerencsére a mi játékosaink között nem történtek hasonló problémák. Ebből is látszódik az edzői stáb mennyire odafigyel a játékosok állapotára.

A megfelelő felkészítés mellett remélhetjük, hogy az újoncok jól be tudnak majd épülni a csapatba és magas szintű teljesítménnyel előbb-utóbb megszerzik számunkra a várva várt trófeát.

Forrás:.

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com

Fotó: thevikingage.com