Előzetes: Vikings-Bengals (Előszezon – 1. hét)

A Minnesota Vikings Cincinnatibe utazott, hogy hajnalban megvívja első felkészülési mérkőzését a Bengals csapata ellen. A csapat már Cincinattiben van és a fiúk nyomtak is egy közös edzést is a helyi srácokkal, akik az előző alapszakaszt kiváló teljesítménnyel, wild card helyet szerezve, majd a Pittsburgh Steelers-től kis pont különbséggel vereséget szenvedve zárták az évet.

Mike Zimmer régi csapatával találkozik egy felkészülési találkozón, így talán a fiúk sem fogják véresen komolyan venni a játékot. Amúgy is talán jobb nem elropogtatni a puskaport a szezonkezdés előtt. Sajnos mi itthon nem élvezhetjük magyar kommentárral az eseményt, mivel a Sport1 nem közvetíti a mérkőzést.

Az elmúlt időszakban nem sok információ szivárgott ki az ellenfél háza tájáról. Mégis az egyik legfontosabb hír hogy a Bengals első körös pickje, William Jackson CB a hírek szerint edzés közben elszakította a mellizmát. Ő már biztos nem vesz részt az ellenünk a felkészülési mérkőzésen. A drafton legtehetségesebbnek tartott CB nem rég tért vissza, ám bevetésére nem sok esélye van az edzői stábnak.

Vegyük is végig, mire is számíthatunk ezen a derbin. Ami biztos, hogy sokan kihagyják majd az összecsapást és nagyrészt csak a cserék és a cserék cseréi fognak játszani.

Épp ezért is volt vita ebből az elmúlt években, hogy van-e értelme egyáltalán az elő szezoni meccseknek, ha a szurkolók nem láthatják kedvenceiket és a játékosok nem adnak bele apait-anyait. Emellett ott van annak a kockázata is, hogy valamelyik értékes játékos még a szezonkezdés előtt lesérül, akár az egész idényre. Az edzők viszont tesztelhetik, hogy játékosaik mennyit fejlődtek, ami segíthet a végső keret kialakításában, és a kevésbé jól teljesítő játékosok kiszórásában.

Támadósor:

A két csapat támadó egységének erősségét összehasonlítva az erőviszonyok nagyjából kiegyenlítettnek mondhatók. Igaz eltérő posztokon, de körülbelül mindkét csapat ugyanarra a teljesítményre képes. Az elkapó egységünk remélt fejlődése nagy segítséget nyújthat a meccs eldöntésében.

Irányító:

Andy Daltonnak az elmúlt év volt az egyik legjobbja. Igazából önmagában nem a legtöbb TD passzát osztotta ki karriere során, de a 2015. évben dobta a legkevesebb interceptiont. Ez leginkább a csapategységnek köszönhető, mely az előző évben egész jól össze lett rakva. Dalton nem egy Joe Flaco, és nem igazán sorolható a TOP irányítók közé sem, de talán elindult végre egy helyes úton. Nem feltétlenül kell még tartanunk tőle, de az elmúlt éveihez képest jobb formában zárta az előző szezont és majdnem a playoffba vezette a csapatát.

Teddy harmadik évét kezdi meg idén az NFL-ben. Eddig is nagyon sokat fejlődött az elmúlt két évben, de talán ez az esztendő hozhatja meg számára a várva várt áttörést. A fal erősítésére érkezett Alex Boone G,aki segíthet egyben tartani OL-t, ezzel több időt adva Teddy-nek a pontosabb passzok kiosztásában. Új célpontként érkezett draftról Laquon Treadwell, aki kicsit megoszthatja az ellenfél figyelmét ez által több esélyt adva Diggs-nek és Peterson-nak a pontszerzésre.

Ennek ellenére több mint valószínű, hogy se Dalton, se Teddy nem fog játszani, maximum csak egy-két play ereéig.

Futók:

A Bengals nem igazán rendelkezik egy Adrian Peterson kvalitású játékossal, ennek ellenére Jeremy Hillés Giovani Bernard egész jó kis eredménnyel zárták az előző szezont. Futásban nem termeltek ezres yard mennyiségeket, de közösen így is össze tudtak hozni 13 TD-t az év során.  Az AFC North legjobb futójának tartott Le’Veon Bell-lel ha külön-külön nem is, de együtt már egész szépen fel tudják venni a versenyt. Az idei évben pedig további fejlődés várható ettől az alakulattól.

Nálunk Adrian Peterson még mindig kirobbanhatatlan az első számú RB pozícióból, és McKinnon is egyre jobb formát mutat. Végül is a fiatal játékos ki mástól is tanulhatna többet, mint a liga egyik legjobb RB-től. A keretszűkítésnél az ő pozíciójuk megkérdőjelezhetetlen. Ennek ellenére Peterson nem várható, hogy kezdeni fog, így több lehetőség jut arra, hogy a fiatalok megmutassák mit is tanultak az edzéseken.

Elkapók:

Az ellenfél WR-jeire sem szabad lenézően tekinteni. Az elmúlt év tapasztalata alapján ebben az egységben jelen állás szerint a Bengals az esélyesebb. Mondom ezt úgy, hogy nálunk az elmúlt években elég nagy hiány volt a jó elkapók posztján. Jelenleg nagyszámú játékossal rendelkezünk ezen a területen, ami remélhetőleg arra sarkalja majd a fiúkat, hogy minél jobb teljesítményt kihozva magukból megküzdjenek a végső keretbe való bekerülésért.

Ez a fölény pedig az ellenfél első számú elkapójának A. J. Green-nek köszönhető, aki egymaga 10 touchdown-t szerzett az alap szezoni meccseken. Jobb lesz vele vigyázni. Ha a védelmünk azzal a teljesítménnyel tudna ismételten pályára lépni, ahogy tavaly befejezték a szezont a srácok, akkor nem lehet majd okunk panaszra, és képesek lehetnek megállítani Green-t a pontszerzésben.

TE pozícióban Tyler Eifert–tel számolnia a védelemnek. A legjobb szezonja után (13 szerzett TD) nem árt fél szemünkkel őt is figyelemmel kísérni. Igaz nem rég tért vissza az előző szezon végén elszenvedett sérüléséből és kell, egy kis időszak mire újra formába lendül, ennek ellenére nem jó, ha lebecsüljük.

Védelem:

A védelem összehasonlítása sem egyszerű dolog. A Bengals egyaránt kiegyensúlyozottnak tűnik a passz és a futás elleni blokkolásban.

Defense fal:

Az előző szezonban szereplő Geno Atkins DT az, akit meg kell állítani a falunknak. Ő egy maga tavaly 11 sackkel keserítette meg az irányítók életét. Andrew Billings játéka lehet még érdekes. Az idén egy titokzatos sérülés miatt a drafton negyedik körig lecsúszó 4-3-as NT szereplése nem kérdéses. A Bengals vezetősége biztos szeretné majd éles helyzetben tesztelni a fiatal játékos képességeit. Futásblokkolásban tehetségesnek kikiáltott rookie most bizonyíthat ellenünk. Passrush képességei még elég kiforratlanok, de idővel jó szakember kezei alatt még változhat.

Passrush tekintetében Carlos Dunlap egyértelműen kiemelkedik a Bengals csapatából, mellette Michael Johnson passz siettetőként az előző évben valami pocsék teljesítményét nyújtott. Utóbbitól biztos többet várnak majd idén.

Linebacker sor:

A linebackerek tekintetében nem nagyon nevezhető topnak a Bengals, egysége. Egy igazán nagyobb név van csak, Vontaze Burfict ILB, aki a már veteránnak tekinthető Karlos Dansby-val ILB egész jól tudtak eddig együtt dolgozni. Ami viszont biztos, hogy Burfict nem fog ellenünk játszani, mivel tavaly 3 meccsel eltiltást kapott a biztonságos játékot elősegítő szabályok sorozatos megsértésért. A keretük linebackerek tekintetében mélynek tekinthető, van lehetőségük válogatni a játékosok közül.

Szerencsére mi linebackerek tekintetében nagyon jól állunk. Az ember teste is beleremeg, ha ezeknek az embereknek a neveit meghallja, hogy: Barr, Kendricks, Terrance, Robinson és nem utolsó sorban az utolsó évét megkezdő Greenway. Ezt a néhány embert Zimmer annyira jól összerakta, hogy remélhetőleg ezek a játékosok még évekig meghatározói lehetnek a ligának.

Cornerbackek:

Itt azért nem ártana egy kis vérfrissítés a Bengals részéről. Adam Jones CB szépen lassan nyugdíjas korba ér és a pár éve érkezett Dre Kirkpatrick CB sem mutatott nagyon sokat a Colleague időszakában nyújtott teljesítményéből. A süllyedő hajót Darqueze Dennard CB személye mentheti meg, aki már most jobb statisztikákkal bír, mint Kirkpatrick eddigi profi pályafutása során. Az idén draftolt William Jackson III CBpedig csak most tért vissza a mellizom szakadásos sérüléséből. Őt szerintem biztos nem fogják még erőltetni.

Cornerbackekben is egész jól állunk. Itt igazából Terence Newman CB játéka lehet az érdekes. A kiöregedni nem akaró játékos egyszerűen még mindig nagyszerű formában van. Általában a csapatok a veterán játékosokat fénykorunk leáldozásakor még egy-két évig megtartják, hogy tanácsokat adjanak a következő generációnak, de ő nem ebbe a kategóriába tartozik. Nem látszik meg rajta a kor. Fürgén mozog a pályán és minden játékost megállít, és azonnal a lecsap a labdára,amint lehetősége van rá.

Az igazi nagy kérdés, ami sok embert foglalkoztat, hogy a tavalyi évben első körben draftolt Trae Waynes CB több szerepet fog e kapni, vagy csak a special teamben lesz majd helye. A linebackerrel sorral együttműködve a cornerback sor is egész jól muzsikált. Sherels, Rhodes Munnerlyn is nagyon szépen kivették a maguk részét a munkából és nagyon jó teljesítményt sikerült lerakniuk arra a bizonyos asztalra.

Safety:

Ebben a csapat részben talán a legnehezebb véleményt alkotni. Az egyik oldalon George Iloka S a másikon pedig Harrison Smith S. Mindkét nagy ágyú meghatározó eleme csapatának. A Bengals-nak is és a Vikings-nak is kiváló kiegészítő emberei vannak ezen két játékos mellé, Safety posztra. Shawn Williamsa maga személyében egy nagyszerű játékos, de nekünk is van hasonló, ha nem jobb kaliberű Sendejo-nk,Exum Jr-unk és Kearse-unk.

 Mindent összevéve, ha ez egy alapszezoni találkozó lenne, a két csapat elég érdekes kis meccs hozhatna ki a dologból, ahol a mi nevünkre írható több pozitívum lenne az, ami a mi oldalunkra dönthetné el a mérkőzést. De mivel ez csak egy preseason meccs lesz, így annyira nem lesz érdekes találkozó. Ennek ellenére ráhangolódásként a szezonkezdésre, ez a meccs is csökkentheti valamilyen szinten a football fanatikusok elvonási tüneteit.

Forrás:.

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com