Rivera fejlődést akar látni Cam Newton-tól és az offense-től

Amikor Cam Newton-ról kérdezték hétfőn, a vezetőedző Ron Rivera erősen utalt rá, hogy a változások jönnek a sztár irányító és az egész offense életében.

"Van egy csomó dolog, amit meg fogunk nézni." mondta Rivera. "Rájöttünk és megértettük, hogy bizonyos dolgoknak fejlődnie kell körülötte, mert ő is fejlődik, mint irányító. Öregszik és egy más stílusú játékos lesz. Nagyon jól tudjuk ezt."

Egy domináns szezon után, amelyben szerzett 45 TD-t és NFL MVP lett, a 27 éves Newton és az offense, amelyet irányít, szenvedett 2016-ban.

Számos tényező vezetett az egész egység hatásának romlásához. A hétfői sajtótájákoztatón Rivera megállapította, hogy a nyomás, amivel Newton-nak szembe kellett néznie a szezon elején, visszafogta. És a sok sérülés a támadófal mentén is leküzdendő kihívást jelentett.

De ahogy előre tekintünk a fejlődésre, amit Rivera akar látni, kezdjük Newton futásaival, ami egy nagy része annak, amire Rivera utalt, amikor a sztár irányító életkoráról és játékstílusáról beszélt.

Newton még ereje teljében lehet, de a közel hat teljes NFL szezon, amikor futott a labdával, sokba kerülhet. És nyilvánvalóvá vált, hogy idén Newton elveszítette a bizalmat a bírók azon képessége iránt, hogy megvédik őt - a zseben belül és kívül egyaránt.

"Szükségünk van rá." mondta Rivera. "Meg kell találni a módját a változtatásnak. Meg kell találni a módját annak, hogy megvédjük őt és neki is meg kell védenie magát. A fejlődés része a túlélés megtanulása."

Mióta 2011-ben No. 1 pick-ként bekerült a ligába, Newton 3560 yardot futott - ez 28,4 százaléka a csapat ugyanezen időszak alatt futott yard-jainak.

Kevesebb tervezett futás és zone-read játék kiindulópontként csökkentheti a kockázatot. De nincs értelme tagadni Newton hatékonyságát, mint rövid yardos futó és Rivera ugyanolyan jól tudja ezt, mint bárki más.

"Elmentjük ezt a megfelelő időre." mondta Rivera.

Rivera a hagyományos futójáték hatékonyabbá válását akarja látni.

"Hatékonyabban kell futtatni a labdát az egyszemélyes és kétszemélyes felállásoknál." magyarázta Rivera. "A kemény play-action-nek jobbnak kell lennie.  Mindazok a dolgok, amiket magától értetődőnek tekintettünk, mert Cam mindig veszélyes (a futásoknál) - azok most megváltoznak."

Ez a fejlődés kihathat a passzjátékra is, ahol Rivera azt akarja látni, hogy a gyors passz lesz az offense erőssége.

"Ha gyorsan szabadul a labdától, ha gyorsan történnek a dolgok, a csapatok nem tudják blitz-elni." mondta Rivera, aki bízik Newton mechanikájában és pontosságában. "Akkor magasan tud állni a zsebben és képes a downfield-be passzolni. Amikor hét, amikor nyolc emberrel védekeznek, akkor ott a futás, mint egy utolsó lehetőség. És amikor fut, megfontoltan kell csinálnia. Ez az a fejlődés, amin mindannyiunknak át kell menni... Ez megváltoztatja az ellenfelek hozzáállását a csapatunk felé."

És ez megváltoztatja a Newton elkapói felé mutatott hozzáállást is.

"Meg kell tanulniuk nyerni a line of scrimmage-en." mondta Rivera. "Ezek a srácok képesek rá. Ez valami olyasmi, amiben jobbnak és jobbnak kell lenni."

Rivera azt mondta: "a legtöbb esetben a darabok megvannak" ahhoz, hogy az offense végrehajtsa, amit elképzel. Mint szinte minden csapat, három vagy négy darabot szeretne hozzáadni, mielőtt elkezdődik a 2017-es szezon.

"Nem fogjuk ebben a holtszezonban azt keresni, hogy ki a hibás; azt fogjuk megnézni a holtidényben , hogyan lehet kijavítani." mondta Rivera. "Meg fogjuk találni a válaszokat és a korrekciókat."

Chris Wesseling, az NFL.com szakértője Newton közelgő evolúciós fázisát a Steelers irányítójának, Ben Roethlisberger-nek a fázisával hasonlította össze és Rivera azt mondta, hogy ez egy nagyszerű összehasonlítás.

Newton egy speciális kettős fenyegetést jelentő tehetség. Eddig még senki sem játszott a posztján hozzá hasonlóan. De ahogy Rivera rámutatott, a játékosoknak és az edzőknek követniük kell, ahogy folyamatosan fejlődik az NFL-ben.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu

Fotó: fresnostate.247sports.com