Visszavonul a Denver Broncos vezetőedzője

A múlt hét során több alkalommal, több helyen islehozták, hogy Gary Kubiak egészségi okok miatt visszavonulhat a szezon végén. A tegnapi mérkőzés után már mindenki tényként kezelte a vezetőedző visszavonulását aki a döntéséről már értesítette is a Broncos vezetőségét.

A vezetőedzőt a tavalyi évben folyamatos migrén gyötörte és kórházba is került a betegségével. 2013-ban még a Texans vezetőedzőjeként pedig mini sztrókot kapott. Az 55 éves vezetőedző így felhagy az edzői pályafutásával. Saját elmondása szerint a mai napon bővebben beszél majd a döntéséről.

Kubiak tavaly év elején tulajdonképpen hazatért hiszen játékosként és edzőként korábban 20 éven keresztül a csapat alkalmazásában állt. Az 1983-as Draft nyolcadik körében választotta ki a Broncos. Ez ugyanabban az évben történt amikor John Elway 1/1-es választott volt és egy trade-el a Broncos csapatánál kezdte meg a profi pályafutását.

Kubiak egész profi pályafutását Elway tartalékjaként töltötte. 1991 után visszavonult majd 1995-ben edzőként visszatért Denverbe. 1995-től 2002-ig az offensive koordinátor és az irányítók edzője is Kubiak volt majd 2005-ig már csak az offensive koordinátori feladatokat látta el. Először a Hall of Fame irányító tartalékja, később pedig az edzője volt (két Super Bowl-t nyertek közösen).

Kubiak egységei mindig is a dinamikus futójátékkal és a zone-blocking sémával voltak sikeresek. Ezt alkalmazta Denverben, Houstonban és Baltimoreban is továbbá Elway is ebben a rendszerben nyert két Super Bowl-t.

Vezetőedzőként még a Hosuton Texans alkalmazásában állt nyolc szezonon keresztül. Pályafutása során vezetőedzőként három alkalommal jutott be a rájátszásba és egy alkalommal megnyerte a nagydöntőt (támadókoordinátorként további két, edzőként további egy gyűrűje van).

157 alapszakasz mérkőzést vívott meg vezetőedzőként, 82 mérkőzésen győzött és 75 alkalommal vereséget szenvedett. A playoffban 7 mérkőzésből 5 találkozón hagyta el győztesen a pályát.

nfl.com, Fotó: blogs.denverpost.com