Négy csapat küzd tovább a Super Bowl-ért

A hétvégén megrendezték az idei Főcsoport Elődöntő mérkőzéseket így most már csak négy csapat küzd azért, hogy Super Bowl-t játszhasson február elején.

A mérkőzések sorát szombat este az Atlanta Falcons és a Seattle Seahawks összecsapása nyitotta. A hazai csapat viszonylag könnyedén, magabiztos játékkal 36-20 legyőzte a Seahawks-t. A Falcons a következő szezonban új stadionba költözik de a továbbjutással (és a Cowboys-Packers eredménye miatt) egy újabb mérkőzést kapott, hogy elbúcsúzzon a régi otthonától.

A Seahawks nagyon jól kezdte a mérkőzést és Jimmy Graham TD elkapásával vezetést szerzett. A folytatás azonban már a tervek szerint alakult mert a Falcons mindenben föléjük nőtt a mérkőzésen.

A továbbjutásban nagy szerepet játszott Matt Ryan aki az idén látott kitűnő játékát hozta. 338 passzolt yard és 3 touchdown passz. Russell Wilson a Seahawks oldalán azonban jóval rosszabb napot fogott ki, 225 passzolt yard, 2 TD passz, 2 interception és ráadásul még a saját guardja lábában is megbotlott amivel 2 pontot odaajándékozott az ellenfélnek.

Vasárnap hajnalban kezdődött a forduló legsimábbnak ígérkező mérkőzése. Az AFC legjobb mérlegével rendelkező New England Patriots hazai pályán fogadta a Houston Texans csapatát. A fogadóirodáknál 15 pontos favorit volt a Patriots így kimondható, hogy az oddsmesterek igen jól értenek a szakmájukhoz mert (csak 3 pontot tévedtek) 34-16-es eredménnyel végződött az összecsapás.

A mérkőzésen lassan indult be a Patriots és "csak" 4 pontos Pats vezetéssel vonultak öltözőbe a csapatok. A Texans az előzetes várakozások ellenére igen jól tartotta magát.

A második félidőben azonban a Patriots szépen lassan elkezdte felőrölni az ellenfelét. Ahogyan mentünk előre a mérkőzésen úgy egyre nagyobb nyomás nehezedett Brock Osweiler-re ami meg is törte az irányítót. Osweiler végül 198 passzolt yarddal, 1 TD passzal zárt és 3 alkalommal is eladta a labdát.

Brady egy mérkőzésen behozta az alapszakaszbeli interceptionjeinek számát, 287 passzolt yarddal, 2 TD-vel és 2 eladott labdával zárt. Julian Edelman (137 yard) és Chris Hogan 95 (yard) is nagyszerű mérkőzést játszott de a legemlékezetesebb jelenetet a csapat running backje Dion Lewis mutatta be aki 98 yardos return TD-t szerzett.

Vasárnap este a rossz időjárási körülmények miatt későbbre halasztották a Chiefs-Steelers mérkőzést így a forduló legjobban várt összecsapásával, a Cowboys és a Packers mérkőzésével folytatódott a hétvége. A nézettségi adatokból azóta kiderült, hogy az utóbbi 20 évben nem néztek ennyien Főcsoport Elődöntőt mint tegnap este. A nézőknek ráadásul nem is lehet panaszuk az összecsapásra.

A Cowboys igen meghatározó volt az alapszakaszban de nehéz mérkőzésre számíthattak mert a Packers az utóbbi időben igen jó formába lendült. A Packers-nek sikerült is meglepnie az ellenfelét mert a második negyed közepén már 18 pontos vezetéssel rendelkeztek. A múltban több alkalommal is bebizonyosodott, hogy ártani tud pihenéssel töltött Wild Card forduló és a Cowboys együttese finoman szólva is az öltözőben ragadt.

21-13-as első félidő után a harmadik negyedben csak a Packers-nek sikerült pontot rakni a táblára így a negyedik negyednek 28-13-as Packers vezetéssel vágtak neki a csapatok. A Cowboys offense ezt követően beindult, két TD és egy sikeres két pontos kísérletnek köszönhetően 4 perccel a találkozó vége előtt sikerült egyenlíteniük.

Az utolsó két percen belül ugyan "csak" 3 mezőnygól esett de szenzációs végjátékot hozott a találkozó. Először a Packers szerzett 3 pontos előnyt de a 40 másodperccel a vége előtt a Cowboys ismét egyenlített. Mikor már felkészülhettünk a hosszabbításra Aaron Rodgers ismét varázsolt és egy hihetetlen elkapásnak köszönhetően mezőnygól távolságra hozta a csapatát. Mason Crosby nem hibázott így vasárnap este a Falcons otthonában kiharcolhatják az idei Super Bowl részvételt.

A Főcsoport elődöntők sorát ma hajnalban az elhalasztott Chiefs-Steelers összecsapás zárta. A Steelers végül Főcsoportdöntőbe rúgta magát mert 6 sikeres mezőnygóllal 18-16-ra megnyerte az összecsapást.

A várakozásoknak megfelelően a mérkőzés kevés pontot hozott de azért az igencsak meglepő, hogy végül csak egyetlen touchdownt hozott az összecsapás.

A Steelers offense végig jobban teljesített de mindig megragadtak az ellenfél red és endzonejának közelében. Le'Veon Bell-nek nagy mérkőzése volt, 30 futásból 170 futott yardot szerzett. Ben Roethlisberger egyszer ugyan eladta a labdát de azért felrakott 224 yardot a táblára.

Csalódást igazából a gyengén teljesítő Chiefs offense és Alex Smith okozott. Egy első remek, TD-vel végződő támadássorozat után főként csak pontatlanság jellemezte a Chiefs offensét ráadásul a Steelers-el ellentétben náluk a futójáték sem működött, 61 futott yardot sikerült csak összehozniuk.

Az utolsó 14 Super Bowl-on Big Ben, Brady és Manning képviselte az AFC-t a Super Bowl-on.

Atlanta Falcons 36-20 Seattle Seahawks

New England Patriots 34-16 Houston Texans

Dallas Cowboys 31-34 Green Bay Packers

Kansas City Chiefs 16-18 Pittsburgh Steelers

A Főcsoportdöntők párosításai és időpontjai

2017 január 22. 21:05 Atlanta Falcons - Green Bay Packers

2017 január 23. 00:40 New England Patriots - Pittsburgh Steelers

nfl.com, Fotó: twitter.com, twitter.com