Oakland városa egy utolsó rohamot indít a Raiders megtartásáért

Minden jel arra mutat, hogy a jövő heti meetingen eldől a Raiders sorsa. A csapattulajdonosok Phoenix-ben találkoznak és a megbeszélésnek, több apróbb kérdés mellett, a fő témája a Raiders jövője lesz.

Mivel nem oldódott meg az Oakland-i stadionhelyzet ezért a Raiders vezetősége (a támogatókkal együtt) kidolgozott egy tervezetet amivel a franchise Las Vegas-ba tenné át a székelyét. A költözést a 32 csapattulajdonos kétharmadának, azaz 24 tulajdonosnak támogatnia kell.

Természetesen Oakland városának nem tenne jót a csapat elvesztése és a korábbi sikertelen tárgyalások után egy utolsó rohamot indít a csapat megtartásáért. Libby Schaaf polgármester ismertetett egy új tervezetet ami szerint egy új 55 ezer fő befogadására alkalmas stadion épülne a városban.

Az új stadion előreláthatólag 1.3 milliárd dollárból épülne fel. Egy új befektető, a New York-i Fortress Management Csoport 600 millió dollárt adna a projekthez. A város 200 millió dollárral támogatná a projektet míg a Raiders (a Vegas-i projekthez hasonlóan) 500 millió dollárral szállna be a új stadionba.

Ezzel szemben áll a Vegas-i terv egy 65 ezer fős (nagyobb eseményeken 72 ezer fő) stadionról szól ami 1.9 milliárd dollárból épülne fel. Ha a tulajdonosok elfogadják a Vegas-i tervet akkor a Raiders még két évig Oaklandben maradna. Utána az új stadion elkészültéig egy szezont pedig a Nevada Egyetem stadionjában játszana végig.

A korábbi Los Angeles-i két csapatváltás egyszerűbben zajlott mert sokan támogatták, hogy ismét NFL csapata legyen az Angyalok városának. A Las Vegas-i projekt nem annyira népszerű és sokan nem akarják, hogy a Raiders a Bűn városába tegye át a székhelyét.

A költözés anyagi oldalát félretéve a költözés a csapat közösségének sem tenne jót. Las Vegas-ban a csapat inkább mint show elem jelenne meg. Kaszinózás, Celine Dion koncert majd egy Raiders meccs zárná a Vegasi hétvégét.

A nézőközönsége nagy része a turistákból tevődne össze és elveszne a csapat szurkolótábora. Ráadásul elhivatottabb szurkolótáborral kevés csapat (vagy inkább egy sem) rendelkezik!!!

Fotó: nytimes.com, archpaper.com, sportsnaut.com, nflhistory.blog.hu, pinterest.com