All-in Paul Perkins-nek?

A New York Giants-el is hírbe hozták LeGarrette Blountot aki végül az Eagles-ben kötött ki. A csoportriválisk 2,8 millió dollárt adott neki a 2017-es esztendőre, mi viszont csak egy minimális összegű kontraktust adtunk volna neki. Ez akár azt is jelentheti, hogy megbízunk a jelenlegi játékosainkban, főleg Paul Perkins-ben, aki a nyilatkozatok alapján megkapja a kezdő pozíciót.

Meglepő lenne? Aligha. Az újonc szezonját a depth chart alján kezdte a korábbi UCLA running back, de Shane Vereen és Orleans Darkwa sérülésének valamint a többiek gyengélkedésének köszönhetően hamar a pályán találta magát. Az év végére ő lett a kezdő, a 17. fordulóban pedig mérföldkőhöz érkezett, hiszen először futott 100 yard felett az NFL-ben. A legnagyobb játékát a Minnesota Vikings ellen láthattuk, mikor 67 yardot haladt egy screen passz után. Stílusa egyértelműen illik Ben McAdoo rendszerébe és a zone blocking sémához is jobban illik mint a power runninghoz. Úgy futott 456 yardot, hogy a 9. fordulóig nem sok lehetőséget kapott, ha csak kicsit sikerül stabilizálni a futójátékot, akkor jó eséllyel újra lehet egy 1000 yard feletti futónk.

Nem szabad leírni Shane Vereent sem, akit néhányan már elküldtek volna, de ha megnézzük a 2015-ös felvételeit akkor egyértelműen látható, hogy komoly szükségünk van rá. Kiváló 3rd down back aki a blokkolásba is be tud segíteni, de a legnagyobb ereje az elkapásokban van. Két éve több fontos szituációt is megoldott, ráadásul futóként is benne van a nagy játék, hiszen az ellenfél védelme jó eséllyel passzjátékot vár ha ő is a pályán van.

Erőfutó hiányában Orleans Darkwa oldhatja meg a rövid yardos és a goal line szituációkat. Ugyan nem tartozik az NFL legfizikálisabb running backjei közé, de jelenleg ő a legerőteljesebb futónk és ugyan nem kapott eddig sok lehetőséget, de rendkívül hamar képes felgyorsulni és a sebességét át tudja alakítani erővé, ami még hasznosan jöhet neki.

Shaun Draughnt sem szabad leírni, valami miatt csak leigazoltuk. Igaz elég limitáltak a képességei, de az utolsó pozíciót elcsípheti egy jó előszezon után. Vereenhez hasonlóan főként az elkapásokban lehet hasznos.

Az újonc Wayne Gallman játéka kissé Perkins-éhez hasonlítható és hasonló rookie szezont várok tőle is. A játék egyik elemében sem elit, de igazán gyenge pontja sincs. NFL kész játékosnak tartják, ami nagy előny egy futónál, hiszen rendszerint nekik van a legrövidebb pályafutásuk.

Nem ez a legszexibb névsor a ligában, amelyben azonban benne van, hogy előrelépést láthatunk 2016-hoz képest, de az is, hogy minden marad a régiben. Én személy szerint örülök Perkins előretörésének, egy éve nagyon örültem a draftolásának, hiszen az egyetemen nem egyszer ficánkolt és az NFL-ben is láthattunk tőle egy-egy szép játékot. Shane Vereen meg tudja oldani a harmadik downos szituációkat, cserefutóként pedig ott lehet Darkwa, Gallman vagy Draughn.

Sok függ majd a támadófaltól és a játékhívásoktól is, tavaly nem igazán voltak megtervezve a futójátékok, idén nagyobb felkészültség kell. Valóban hiányzik egy nagyobb testalkatú futó, de nem biztos, hogy egy 230 font feletti játékosra lenne szükségünk. Maximum a rövid yardos helyzeteknél jelenthetett volna segítséget Blount, azon kívül nem sokat tudott volna hozzátenni a játékhoz. Ráadásul elmúlt már 30 és Super Bowl győzelem után van, kérdéses a motivációja is. Elférne egy nagyobb testalkatú running back a keretben, de úgy gondolom, nem rossz döntés, hogy a fiatalokban bízunk. Persze azt is tegyük hozzá, hogy a futójátékkal nem lehet SB-t nyerni és továbbra is elsősorban a passzjátéknak kell hajtania az offense-t.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu