NCAA kitekintő: Ki lesz az iskolai bajnok?

Ez az a kérdés, amely minden szurkolót, sportolót izgat, amikor elindul egy adott sportesemény. Nincs ez más ként az amerikai fociban sem. A profiknál adva vannak a feltételek: 16 meccses alapszakasz, rájátszás, döntő, és a végén kiderül a győztes. Nos az egyetemi ligában kicsit másképp néz ki a helyzet.

Nem kis nehezítő körülmény hogy minden évben 129 csapat vág neki a szezonnak!

Három éve egy négy csapatos rájátszás dönt az elsőségről. Ezt a négy kilétéről egy alaposan kiválogatott bizottság dönt. Ám lefektetett követelmény rendszert ne keressünk, mivel az nincs. Az elmúlt 3 idényben mindig akadt egy-egy választás, ami borzolta a szurkolók hangulatát (TCU kontra Baylor, Stanford vagy Oklahoma, Ohio State vs Penn State). Ezeknek a kis döccenőknek köszönhető, hogy a sportvezetők és az újságírók is azon vannak, hogy növelni kell a csapatok számát hatra, vagy nyolcra. Igény az van rá, hisz ki ne akarna még több meccset nézni, ám nem szabad elfelejteni, hogy diákokról van szó, akiknek iskolai kötelezettségeik is vannak!

Ami a legfontosabb, hogy a jelenlegi formátum az elmúlt 140 év legjobb, legigazságosabb verziója. A kezdetekben főleg az elit egyetemek engedhették meg maguknak a focit, így nem csoda, hogy akkoriban a Princeton és a Yale uralta a sportágat. Előbbi 28, utóbbi 27 bajnoki címet tulajdonít magának. Ám A két világháború közti nagy foci bumm-nak köszönhetően megnőtt a csapatok száma így kellett egy szisztéma, ami eldöntötte a legjobb kilétét.

1936-ban bevezették az AP-szavazást, ahol a hírügynökség sportújságírói szavazták meg évvégén a bajnokot. Ezt követően 1950-ben az edzők (aktív és visszavonult) is elkezdtek szavazni a legjobbról. Így nem csoda, hogy

volt olyan év - mint az 1970-es, amikor az AP-nél a Nebraska, míg az edzőknél az Ohio State nyert -, hogy két különböző egyetem is bajnoknak mondhatta magát.

1998-ban aztán jött az újabb változás, és bevezették a Bowl Championship Series-t (BCS), ami egyesítette az edzők és a Harris szavazást egy számítógépes együtthatóval. Ezt 2013-ig tartott, amikor is jött a mindent megváltó playoff. Ahogy fenn látszik a BCS-modell annyira „népszerű” volt, még könyv íródott a róla Death to the BCS címmel! :D A szavazós és a BCS-rendszernek egyetlen, de annál hatalmasabb nagy hátránya volt.

Ha valaki veszette egy meccset, az nagy eséllyel búcsút mondhatott a bajnoki döntőnek.

Nos, itt tartunk most. Adva van 129 gárda, egy tizenhárom fős bizottság, és négy csapat, akik eldöntik ki lesz a bajnoki. Zárójelben megjegyzem, hogy az FCS-ben, ami a másod osztálynak felel meg, 1978 óta van rájátszás, amiben jelenleg 18 csapat vesz részt. A legfelsőbb szint nem mindig egyben a legjobb!

Fotó: sbnation.com

Címkék: ncaa