Vajon a Redskins át akarta verni Kirk Cousins-t a felajánlott szerződéssel? Hát nagyon nem!

Tegnap este lejárt a franchise tagesek hosszútávú szerződéskötésének határideje így most már biztosan tudjuk amit múlt héten még csak sejtettünk. A Washington Redskins irányítója Kirk Cousins sorozatban a második szezonját is franchise taggel fogja lejátszani.

A határidő lejártát követően a Redskins elnöke Bruce Allen kiadott egy közleményt amely szerint május 2.-án felajánlottak egy hosszútávú szerződést az irányítójuknak. Az elnök állítása szerint hatéves szerződést ajánlottak az irányítónak ami 53 millió dollár garantált keresetet tartalmazott.

A szerződés felépítésével kapcsolatban a mai napon azonban rengetegen kritizálták a Redskins vezetőségét. A tervezet szerint a garantált keresetet az első két szezonban megkapta volna Cousins és az utolsó négy évben garantált összeg nélkül játszott volna.

Egyszóval szegény irányítónak évente átlagosan 20 millió dollár feletti keresetért kellett volna jól játszani, hogy megkapja a fizetését. Hát sajnos itt ez itt így működik mert ez nem az NBA, itt nem kapsz hatalmas garantált összeget. Szóval hülyeség a Redskins vezetőségét kritizálni.

A kritikusok azzal magyarázzák a szerződéstervezet elfogadhatatlanságát, hogy idén és jövőre is tag alatt játszik majd Cousins. Az idei tag az már fix, ez 23.94 millió dollárt jelent garantáltan Cousins-nak. Ha jövőre a franchise tagnél olcsóbb transition taget adják neki akkor az 28.72 millió dollárt garantáltan a 2018-as szezonra.

Tehát a két évet összeadva csekély 52,66 millió dollár garantált összeggel terhelnék meg Cousins bankszámláját. A felkínált szerződésben pedig csak 340 ezer dollárral több garantált keresetet adtak volna neki. A garantált tartalmat az első két szezonra (vagy maximum háromra) ráterhelték volna így a szerződés nagy részében fix összeg nélkül bármikor kirúghatták volna.

A gondolatmenet legnagyobb hibáját a jövő évi franchise tag jelenti. Az a baj vele, hogy ez jelenleg semmi. Ki mondta, hogy jövőre is taget fog kapni? Ez csak játék a számokkal, hogy mennyit kaphat jövőre egy újabb taggel. És kész.

Az eddigi offensive koordinátora Sean McVay a Los Angeles Rams vezetőedzője lett továbbá Pierre Garcon és DeSean Jackson személyében elvesztette a két 1.000 yard feletti elkapóját. Ráadásul bármikor megsérülhet és lőttek a szezonnak. Tehát ne garantáljuk azt a jövő évi taget.

És persze ez nem az NBA, itt nem szórják a garantált összeget. Derek Carr 5 év 125 millió, 40 millió garantált. Andrew Luck 5 év, 122.9 millió, 47 millió garantált. Tavalyi és idei rekord QB szerződések. Tehát a Redskins tervezetét nem nevezhetjük átverésnek.

A szerződés struktúrája szinte mellékes. Az, hogy egy élsportolónak teljesíteni kell a pénzért azt pedig nem logikátlan. Két jó szezon után Cousins inkább kockáztat, hogy egy kicsivel jobb szerződést kapjon jövőre. Jelen pillanatban többet bukhat az egészen mint nyerhetne. Egy jó szezon után visszatérnek az idei kérdések, de egy rossz szezon után ennek a feléért vadászhat majd csapatot a szabadügynökpiacon.

overthecap.com, Fotó: twitter.com, thezonereport.com