Melyik Giants célpontnak lehet gyengébb éve?

A tavasz folyamán alaposan betáraztunk az elkapókból és a tight endekből, ami nem is csoda, hiszen az offense gyengélkedéséből ők is kivették a részüket. Egyedül Odell Beckham Jr. tudott váratlant húzni, Victor Cruzon meglátszott a kihagyás, Sterling Shepard pedig (egyelőre) nem olyan játékos aki mindig fel tud nőni Beckham mellé. Elsőként Brandon Marshallt igazoltuk le, majd a draft első körében érkezett Evan Engram. Négy olyan célpontja lesz tehát Eli Manningnek akikre alaposan számítani fog, de a mennyiség azt is jelentheti, hogy nem mindig lesznek fenn együtt a pályán és ez a számokban is megmutatkozhat.

A főhőseink

Elsőként természetesen Beckhammel kell kezdeni, aki eddig mindhárom szezonjában 1300 yard és 10 TD felett teljesített, így jó úton van, hogy korszakának meghatározó játékosává váljon. Továbbra is ő lesz az első számú célpont és tőle várhatjuk a legkevésbé a visszaesést. Ugyan az OTA-ket kihagyta, de egyénileg keményen készült és azt csiripelik a madarak, hogy már most topformában van. Remélhetőleg fejben is végig rendben lesz, hiszen akkor az 1500 yardos és a 15 TD-s álomhatár sem elképzelhetetlen a számára.

Sterling Shepard azonnal berobbant a ligába, majd néhány hét elteltével kicsit mintha beleszürkült volna a mezőnybe. Az útvonalait remekül futja meg és veszélyes volt a red zone-ban is, hiszen 8 touchdownt szerzett, de valami hiányzott a játékából. A labdával a kezében nem tudott veszélyes lenni, kevés yardot hozott az elkapások után és valóban beigazolódott, hogy inkább fürge mint gyors elkapó. Persze a mi elvárásaink is túl nagyok voltak, hiszen OBJ után egy újabb csiszolatlan gyémántként lett beharangozva. Ha továbbra is ki tudja magának közösíteni a slot pozíciót, akkor a papírforma szerint javulni fognak a statjai és nem ördögtől való gondolat lehet az, hogy a tavalyi WR class-ból ő és Michael Thomas fog kiemelkedni.

2015-ben Brandon Marshall pályafutása egyik legjobb évén volt túl, de a Jets körüli mizéria az ő játékára is hatással volt. Mivel elmúlt már 30 így volt aki az életkorában látta az elsődleges indokokat, de az általános vélekedés az, hogy a zöldek gyengélkedése rá is negatív hatással volt és hát valljuk be gyenge irányítók dobáltak neki. A viselkedése sem volt mindig rendben, de eddig tökéletes magatartást mutat, úgy tűnik elfogadta a szerepét és beállt a sorba. Több csapatban is ő lenne az első számú WR, nálunk azonban Beckham árnyékában kell élnie, de a fizikalitása sokat érhet, hiszen régen volt már ilyen magas klasszis elkapónk.

A scoutjaink valószínűleg alaposan beleszerettek Evan Engram játékába, mert több jó képességű játékos is elérhető volt a drafton akiket kicsivel előbbre rangsoroltak nála. Persze ha jobban megnézzük a játékát tökéletes illeszkedik Ben McAdoo rendszerébe, hiszen nemcsak a hagyományos tight end pozícióban és a slotban, hanem fullbackként is alkalmazták az Ole Miss-en. Komoly előny lehet ez a sokoldalúság ebben a sok motionnel dolgozó offense-ben. Bődületesen gyors játékos, hiszen a combine-on két tizeddel gyorsabb 40 yardot repesztett mint anno Jordan Reed. Kérdés, hogy mennyire tud klasszikus tight endként funkcionálni, ha komoly problémája lesz a blokkolással, akkor kezdetben "csak" rotációs játékosként fogjuk alkalmazni.

Összehasonlítás

Vajon elbír négy ilyen célpontot egy offense? Beckhamet és Marshallt tömni kell a labdákkal, különben biztosan elégedetlen hangokat is hallani fogunk. Tavaly a Browns elleni mérkőzést Sterling Shepard elkapás nélkül hozta le és az újságírók rögtön kellemetlen kérdéseket szegeztek neki és McAdoo-nak. Ha már szóba került Jordan Reed, akkor érdemes egy pillantást vetni a tavalyi Redskins rosterre ami irányadó lehet. Reed mellett DeSean Jackson, Pierre Garcon és Jamison Crowder is Kirk Cousins játékát segítette és akkor még nem beszéltünk az első körös Josh Doctsonról, aki sérülés miatt csak két alkalommal tudott pályára lépni. A főbb célpontok a következő számokat hozták:

  • DeSean Jackson: 50 rec, 1050 yard, 4 TD
  • Pierre Garcon: 79 rec, 1041 yard, 3 TD
  • Jamison Crowder: 67 rec, 847 yard, 7 TD
  • Jordan Reed: 66 rec, 686 yard, 6 TD

Rajtuk kívül még a tight end Vernon Davis teljesített 500, a running back Chris Thompson pedig 300 yard felett. A yardok számában erős évet zárt Cousins, 4917-ig jutott, de a 25 touchdown kicsit karcsúnak tűnik mellé. Ezekre a számokra Manning is képes, 2011-ben ő sem maradt el sokkal az 5000 passzolt yardtól és McAdoo érkezése óta a három szezonból kétszer is legalább 30 TD-vel zárt. Egy jól működő offense-ben Eli is hasonló számokat tud hozni.

Engramnek nincs még profi tapasztalata, de nézzük meg Beckham, Marshall és Shepard milyen számokat hozott tavaly:

  • Odell Beckham Jr.: 101 rec, 1367 yard, 10 TD
  • Brandon Marshall: 59 rec, 788 yard, 3 TD
  • Sterling Shepard: 65 rec, 683 yard, 8 TD

Csapatszinten a következő számokat látjuk:

  • Giants: 225 rec, 2838 yard, 21 TD
  • Redskins: 196 rec, 2938 yard, 14 TD

A Washingtonnál ehhez jön még Jordan Reed teljesítménye. Érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy az elmúlt években milyen számokat hoztak a legjobb újonc tight endek:

2016

  • Hunter Henry: 36 rec, 478 yard, 8 TD
  • Austin Hooper: 19 rec, 271 yard, 3 TD
  • Jerell Adams: 16 rec, 122 yard, 1 TD

2015

  • Will Tye: 42 rec, 464 yard, 3 TD
  • Clive Warford: 28 rec, 329 yard, 3 TD
  • Maxx Williams: 32 rec, 268 yard, 1 TD

2014

  • Jace Amaro: 38 rec, 345 yard, 2 TD
  • Eric Ebron: 25 rec, 248 yard, 1 TD
  • Richard Rodgers: 20 rec, 225 yard, 2 TD

Nem a legszexibb számok, igaz azt is hozzá kell tenni, hogy ezen játékosok közül egyedül Eric Ebron volt első körös választott és ezek a class-ok messze gyengébbek voltak az ideinél. Nem a bold prediction rovatba való gondoltam ha leírom, hogy Hunter Henry-nél nemcsak Engram, de O.J. Howard és David Njoku is jobb statokat hozhat idén (bár a Browns-nál sose tudni).

Mi a helyzet a többi játékosunkkal?

Bizony, nem szabad leírni másokat sem. Az elkapók közül elsőre Roger Lewis juthat az ember eszébe, akinek tavaly volt egy-egy szép megmozdulása, de hihetetlen inkonzisztens volt és a hatóságokkal is összetűzésbe keveredett az idei offseasonban. Dwayne Harris-t szinte kizárólag visszahordóként alkalmaztuk 2016-ban, meglepne ha sok snapet kapna a támadók között. Tavarres Kingnek hasonló jövőt jósolok, mint Ramses Bardennek és Jerrel Jernigannek. Volt egy-egy jó mérkőzésük de ennyi, nem tudtak gyökeret verni a csapatban. A tight endek közül Will Tye volt az akivel a legtöbbet próbálkoztunk, de ő sem vált be száz százalékosan, így nem csoda Engram és Ellison érkezése. Persze a 8-10 yardos útvonalakat korrektül megfutotta és az esetek többségében a labdát is el tudta kapni. A futók között Shane Vereen villoghat az elkapásokban, 2015-ben nagyon hasznos volt, a tavalyi szezonját azonban tönkretették a sérülések. Ennek ellenére megtartottuk és ne lepődjünk meg ha a harmadik downoknál ő lesz Manning egyik legveszélyesebb fegyvere. Nem egyszer előfordult már, hogy kevesebb futott mint elkapott yardja volt. Paul Perkins-re is érdemes odafigyelni, tavaly a Minnesota otthonában megmutatta, hogy a screen játékok után ő is veszélyes tud lenni.

Egyéb tényezők

Persze nemcsak az elkapókon és a tight endeken múlik a passzjáték minősége. Tavaly elég egysíkú játékhívásokat láthattunk, szinte mindig ugyanaz a formáció köszönt vissza, ami már önmagában is nagy előny volt az ellenfél védelmének. Ugyan jól kezdte Manning az évet, de később visszaesett, gyengébben mozgott a zsebben mint korábban és volt egy-egy rossz ítélete is. Nehezen viselte a nyomást, persze a támadófal minősége is gyengébb volt a vártnál. Ez lesz a másik kulcskérdés, ha jó védelmet kap Eli akkor még mindig képes megnyerni a meccseket. Ereck Flowers és Bobby Hart együtt készült a szezonra és az OTA-ken jobban mozogtak mint tavaly (persze ebből még nem sok szűrhető le), ha pedig Justin Pugh és Weston Richburg egészséges tud maradni, akkor az O line játéka inkább 2015-öt fogja idézni mint a tavalyi évet. A QB-k egyik legjobb barátja a hatásos futójáték, így ha a running backek is komoly károkat tudnak okozni az ellenfél védelmében, akkor Manningnek is nagyobb tere lesz passzolni, például a play action átadásokkal megnyitni a pályát.

Összegzés

Próbáltam minden tényezőt figyelembe venni, így itt az ideje leírni a végső gondolataimat. Ha minden az edzőink terve szerint alakul, akkor nem feltétlenül kell visszaesnie egyik játékosunknak sem. Pass happy offense-t várhatunk és ha sikerül az egységet felrázni a 2015-ös szintre, akkor Manning 4500-5000 yarddal fog zárni. Ebben az esetben Beckham és Marshall könnyen 1000 yardos szezont zárhat, de Shepard is közelíthet ehhez a számhoz, Engram pedig az 500 yardos határt lépné át. Ennyi a legtöbb amit elvárhatunk, két 1000 és két 500 yard körüli WR/TE. 2011-ben is ezt láthattuk Cruztól, Nicks-től, Manninghamtől és Ballardtól.

Nemcsak a lehetséges legjobb kimenetelt kell figyelembe venni, mert a valóság nem mindig ez, gondoljunk csak a tavalyi szezonra. Ha a támadófal továbbra is inkonzisztens marad és a játékhívások is nélkülözni fogják a kreativitást, akkor nem lesz nehéz az ellenfélnek kizökkentenie Manninget a komfortzónájából, ez pedig rossz döntésekhez és 3 and outokhoz vezethet. Az erünket ne vágjuk fel, ez a worst case scenario.

Ha mégis egy játékost ki kell választanom, akkor én Evan Engramet mondanám. Az OBJ-Marshall páros effektív lesz, utóbbi mentalitása engem is meglepett és szeretne végre egy Super Bowlra esélyes csapat tagja lenni, ezért pedig mindent meg is fog tenni. Nagyon bízom Shepardban, akiben látok annyit, hogy a liga top slot elkapói közé emelkedjen. Engram újonc, így amíg nem töltött el néhány meccset a pályán addig csak jósolni tudunk vele kapcsolatban. Ugyan Coughlin távozásával az rookie-k "tanúvédelmi programja" is megszűnt, de azt gondolom, hogy nagyobb prioritást fog élvezni a Beckham-Marshall-Shepard hármas. Nem tudhatjuk mennyi snapet fog kapni Engram, de ne lepődjünk meg ha Rhett Ellisont (bár az ő sérülése miatt eléggé borúlátó vagyok) és Will Tye-t is a pályán fogjuk látni. Azt azonban jogosan várhatjuk, hogy az offense előrelépjen, hiszen számos új játékost sikerült megszerezni és ha nem is fog minden tükörsimán működni, de a névsor alapján ez a liga első feléhez tartozó egység. A bukást pedig senkitől sem kell várni, ha összejön a várt javulás, akkor ki fogja szolgálni Manning a célpontjait.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu