A Super Bowl és a magyarok: George Halastól „Broadway Joe-ig"

Ma este rendezik meg a 46. Super Bowlt, amelyen lesz egy magyar származású játékos is. A New England Patriots punterére Meskó Zoltánra a mérkőzésen minden bizonnyal sok munka vár, majd. Nem Meskó az egyedüli magyar származású amerikai-futballista.

A Temesváron született, román állampolgárságú, de magyarul kiválóan beszélő Meskó Zoltán élete egyik legnagyobb sikerét érheti el vasárnap este. A huszonöt esztendős punter a New England Patriots játékosaként megnyerheti a Super Bowlt. A fiatal játékost a 2010-es játékosbörze ötödik körében választotta ki a Patriots. Meskó rögtön az első szezonjában a ”Hazafiak” kezdő puntere lett. Tehetségét hűen tükrözi, hogy első idényében NFL rekordot állított fel. Meskó puntjainak átlaga 38.4 yard, amely a mai napig ligacsúcs. A liga történelmében nem Meskó az egyetlen olyan játékos, akinek magyar vér is csordogál az ereiben.

A sort kezdjük "Broadway Joeval", azaz Joseph William "Joe" Namathhal. Az hatvannyolc esztendős Namath a New York Jets játékosaként nyert Super Bowlt (III). Az 1969 január 12-én megrendezett nagydöntőben az irányító 206 passzolt yarddal zárt, nem mellesleg a döntő legértékesebb játékosának választották meg. Namath érdemeit a Jets is elismerte, ugyanis a klubban egy játékos sem viselheti a 12-es számú mezt. A remek képességű irányító 1977-ben a Los Angeles Rams játékosaként fejezte be pályafutását. Joe Namathot 1985-ben beiktatták a Hírességek Csarnokába.

Donald Francis "Don" Shula az NFL történelmének talán legnagyobb edzője. A nyolcvankét esztendős Shula játékosként játszott a Cleveland Browns-ban, a Baltimore Colts-ban és a Washington Redskins-ben is. Shula 1963 és 1969 között a Baltimore Colts vezetőedzője volt, majd az 1969-es szezon után Joe Robbie a Miami Dolphins tulajdonosa szerződtette őt. A Shula-érában (1970–1995) a Miami a liga egyik legmeghatározóbb csapata volt. Az NFL históriájában az egyetlen olyan csapat a Miami Dolphins, amely veretlenül nyerte meg a bajnokságot. 1972-es szezont 14-0-ás mérleggel zárta. Shula több rekord büszke, illetve szomorú tulajdonosa:

- a legtöbb győzelem vezetőedzőként az NFL-ben: 347

- a legtöbb mérkőzés vezetőedzőként az NFL-ben: 526

- a leghosszabb vezetőedzői regnálás egyhuzamban: 33

- a legtöbb elvesztett Super Bowl (megosztva): 4 (Bud Grant, Dan Reeves, Marv Levy)

Az 1972-es és az 1973-as szezon bajnokcsapatában nem csak Shula, de Larry Csonka is a Miami Dolphins tagja volt. Az egykori fullback a 8. Super Bowl legértékesebb játékosa volt. Azon a mérkőzésen 2 touchdown futást mutatott be. Shulához hasonlóan Csonka is tagja a Hírességek Csarnokának, ezen felül a Miami visszavonultatta a 39-es mezt. Érdekesség Csonkával kapcsolatban, hogy 1979-ben megkapta az év visszatérőjének járó elismerést, majd a szezon végén visszavonult.

A következő magyar származású NFL legenda "Papa Bear", azaz George Stanley Halas. A Chicago Bears legendája, ugyan nem nyert Super Bowlt, de az NFL történelmébe bevéste a nevét, nem mellesleg a Nemzeti Főcsoport bajnoka a róla elneveztet trófeát kapja meg (idei győztes: New York Giants). Halas Chicagóban látta meg a napvilágot és az egész életét az illinois-i városban élte le. Játékosként a Decatur Staleys/Chicago Staleys/Chicago Bears (1920-1928) csapatában játszott. Érdekesség, hogy egyidejűleg volt a csapat vezetőedzője és tulajdonosa is. Halas 1920-tól 1967-ig volt vezetőedző/játékos, majd utána szimplán a franchise tulajdonosa. Halas 1983-ban elhunyt. Halála után a Bears továbbra is a család kezében maradt. Jelenleg George Halas idősebbik gyermeke, Virginia Halas McCaskey a tulajdonos. Halas ugyan Super Bowlt nem nyert, de hat NFL bajnoki címet szerzett. Halas rengeteg rekordot tart, ezek közül a legemlékezetesebbet az 1940-es bajnoki döntőben érte el csapatával. A Washington Redskins ellen elért 73-0-s győzelmük mindmáig megdönthetetlen rekord.

Louis Roy Groza először 1946 és 1959, majd 1961 és 1967 között volt a Cleveland Browns játékosa. Az egykori rúgó és offensive tackle 76-os mezszámát a Cleveland visszavonultatta. Groza tagja az NFL 50-es évtizedének legjobb csapatának. Érdekesség, hogy az egyetemi bajnokság legjobb rúgójátékosa a Lou Groza Awardot kapja meg. A magyar származású játékost 1974-ben beiktatták a Hírességek Csarnokába.

Gogolák Péter Kornél 1942. április 18-án látta meg a napvilágot Budapesten. Gogolák sosem volt Super Bowl bajnok, igaz a Buffalo Bills játékosaként kétszer nyerte meg az AFL-t. Az AFL–NFL 1970-es egyesülése után négy szezont húzott le az NFL-ben. A rúgó a New York Giants játékosa volt abban az időben. Érdekesség, hogy a Giants-ben nála senki sem szerzett több pontot (646).

Öccse Gogolák Károly Pál is NFL játékos volt. A fiatalabbik Gogolák 1944. december 29-én Rábahídvégen látta meg a napvilágot. Az NFL-ben két szezont húzott le. Érdekesség, hogy Meskóhoz hasonlóan Gogolák is a Boston/New England Patriots játékosa volt.

Joe Theismann a Washington Redskins játékosaként megnyerte a 17. Super Bowlt. Az 1983-as szezonban ő volt a liga legjobb játékosa, ezen felül őt választották meg az NFL legjobb támadójává is. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy 1985. november 18-án úgy szerelte őt a liga történelmének egyik legkeményebb védője, Lawrence Taylor, hogy Theismann-nek nem csak a lába, de pályafutása is kettétört.

Bernard Joseph "Bernie" Kosar az utolsó név ezen a listán. A negyvennyolc esztendős egykori irányító a Dallas Cowboys játékosaként megnyerte a 28. Super Bowlt. NFL pályafutása alatt 23,301 yardot passzolt. Érdekesség, hogy a ligában minden idők egyik legpontosabban passzoló QB-jaként tartják számon. Tizenegy éves pályafutása alatt csak 97 alkalommal adta el a labdát. A 2010-es szezonban Tom Brady döntötte meg Kosar rekordját. A magyar származású QB-nak egymás után 308 passzkísérlete volt interception nélkül (új csúcs: 358).

(sport365.hu)

Címkék: playoff2011