Lehetséges szabályváltozás a következő szezonra

A tavalyi évi módosítás után az NFL vezetősége az idei holtszezonban is arra készül, hogy megváltoztassa a playek visszanézhetőségére vonatkozó szabályokat. Tavaly az NFL úgy döntött, hogy minden pontszerző támadást kötelező visszanézni, hogy valóban pontot ért-e. Akkor azon aggódtak (joggal), hogy túlságosan elhúzza majd a mérkőzéseket a videózás. Nos tapasztalhattuk, hogy nem minden játékot néztek meg, valóban csak a kétségeseket és lényegében nem változtatott a mérkőzések hosszán. Azonban a szezon közben többször is felmerült egy probléma: a nem pontszerző akciók, amelyek az endzoneban történtek, továbbra sem képezték automatikus visszanézés tárgyát. Ez által a csapatoknak kellett a saját challenge lehetőségükből áldozni erre. Igen ám, de például a 17. héten a Lions pont megszívta, mivel már nem maradt challenge-ük, így elvettek tőlük egy érvényes TD-t.

Szóval, az ehhez hasonló esetek megelőzése érdekében az idei, NFL szabályokról tárgyaló gyűlésen megvizsgálják azt az eshetőséget, hogy minden, hangsúlyozom MINDEN endzoneban történt kérdéses játékot (TD/nem TD, safety/nem safety) automatikusan videóelemzés alá vetnek. Na, ez már tutira megnyújtaná a mérkőzéseket, szóval Goodell komisszár úr azt nyilatkozta, hogy gondolkozni kell a dolgon, még nincs végleges álláspontja.

Én pedig azt mondom, hogy van két challenge lehetősége minden csapatnak. Pont azért, hogy meg lehessen nézetni a kérdéses eseteket, lásd Lions. Ha már nincs lehetőséged, az azt jelenti, hogy ellőtted valami másra és minimum egyszer elbasztad, így jártál. Ugyanis ne felejtsük el, hogy ha mindkét challenge sikeres volt, akkor automatikusan jár egy harmadik is. Szóval a Lions csak magára vethetett, azért van annyi ember a stábokban, hogy a piros zászló bedobásáról is korrekt döntést hozhassanak. Summa summarum: ne változzon a szabály!!

Habár egy dolgon igazán segíthetnének, ha már szóba kerültek a pontszerző akciók. Továbbra sem lehet rendesen megállapítani, ha a field goal túl magasan (értsd: a póznák végénél magasabban) száll, valóban bent volt-e a kapuk között. Erre is volt nem egy, nem két példa. Biztos lenne rá technikai megoldás, hogy virtuálisan meghosszabbítsák a villákat, így egyértelműsítve, hogy jó volt-e a 3 pontos kísérlet. Egy ilyen bevezetése esetén pedig már ez is videózható lenne. Én ezt sürgetném inkább.

Forrás:

Atlanta Falcons szurkolói blog

dirtybirds.blog.hu

Címkék: alapszakasz