Öt kicker is franchise taget kapott

A kicker általában egy elfeledett poszt az amerikai fociban, de roppant fontos szerepük van a játékban. Egy elhibázott mezőnygól - mint Billy Cundiff esetében - megfoszthatja a csapatot a Super Bowltól. Egy jó mezőnygól - mint Lawrence Tynes esetében - a döntőbe juttathatja a csapatot. Öt kicker kapott franchise taget csapatától. Mike Nugent a Cincinnati Bengals, Phil Dawson a Cleveland Browns, Josh Scobee a Jacksonville Jaguars, Matt Prater a Denver Broncos és Connor Barth a Tampa Bay Buccaneers rúgója kapott franchise taget. A jövő évi kickerekre érvényes franchise tag értéke 2.6 millió dollár.

A 30 éves Mike Nugent a Bengals kickere. A tavalyi alapszakaszban 38 mezőnygól kisírletéből 33-at értékesített, ami 86,8%-os pontosságot jelent ami a második legjobbnak számított. A 40 és 49 yard közötti távolságról elvégzett 16 kisérletéből 14 berúgott. Hét éve játszik az NFL-ben. Karrierje során 80,9% pontossággal értékesítette a mezőnygólokat. 157-ből 127-et belőtt. Ezek közt 5 kisérlete volt 50 yardnál távolabbi.

A 37 éves Phil Dawson 13 éve tagja az NFL-nek és a Cleveland Browns csapatának. Dawsonra már a 2010-es szezonban is franchise taget helyezett a csapat, aminek akkori értéke 3.25 millió volt, így a kicker a mostani taggel kevesebbet fog keresni mint két éve. A tavalyi alapszakaszban 29 mezőnygól kisérletéből 24-et értékesített, ami 82,8%-os pontosságot jelent ami a harmadik legjobbnak számított. Hét 50 yard feletti kisérlete volt. Karrierje során 83,1% pontossággal értékesítette a mezőnygólokat. Ezek közt 17 mezőnygólt értékesített 50 yardnál távolabbról. A Brownsnak sikerült egy több éves szerződést kötnie D’Qwell Jacksonnal, így felszabadult a franchise tag hely, amit elsősorban a linebackernek szántak. Dawson az egyetlen kivétel a kickerek közt, mert az frnachise tag értéke nem a Top 5 rúgó átlagbére alapján kerül kiszámításra hanem 120%-os szabály alapján. Így az fizetése 3.81 millió dollár lesz a 2012-es szezonra.

A 29 éves Josh Scobee 8 éve tagja az NFL-nek és a Jacksonville Jaguars csapatának. A 2004-es draft ötödik körében választották ki. Nem sikerült egy hosszútávú szerződésről megegyezniük, így a csapat a mai napon franchise taget adott a rúgónak. A tavalyi alapszakasz egyik lepontosabb rúgója 92%-os pontossággal értékesítette a mezőnygólokat. 25 mezőnygól kisérletéből 23-at értékesített. 5 mezőnygól 50 yardnál távolabbi volt.

A 27 éves Matt Prater az ötödik NFL-es szezonját befejte be. Pályafutását az Atlanta Falcons csapatában kezdte, de az első évben a Denver Broncos csapatához igazolt. A tavalyi alapszakaszban 25 mezőnygól kisérletéből 19-et értékesített, ami 76%-os pontosságot jelent. A legtávolabbi értékesített mezőnygólja 59 yardos volt. Karrierje során 78,4% pontossággal értékesítette a mezőnygólokat, 116-ből 91-et belőtt.

A 25 éves Connor Barth 4. NFL-es szezonját fejezte be tavaly. Pályafutását a Kansas City Chiefs csapatánál kezdte. Az utolsó három évben a Buccaneers játékosa volt. A tavalyi alapszakaszban 28 mezőnygól kisérletéből 26-ot értékesített, ami (hihetetlen) 92.9%-os pontosságot jelent. Barth nem-exkluzív franchise taget kapott. A legtávolabbi értékesített mezőnygólja 55 yardos volt. Karrierje során 83,9% pontossággal értékesítette a mezőnygólokat, 87-ből 73-et belőtt.

(nfl.com)