Adrien Robinson lehet a Giants meglepetésembere?

Ugyan reach volt a drafton, ennek ellenére ő lehet a jövő egyik kulcsfigurája. Ha kihozzák belőle a potenciált, akkor Adrien Robinson néhány éven belül a csapat egyik kulcsfigurája lehet.

A teljes NFL átalakulóban van, a passzjáték lett az offense fő fegyvere, a futás visszaesett. Még egy olyan hagyományosan erős futójátékkal rendelkező csapat, mint a New York Giants is passzra váltott. Számos rekord dőlt meg tavaly, Eli Manning is kis híján átlépte az 5000 yardos álomhatárt. Kevesen gondolták volna a fiatalabb Manning testvérről első éveiben, hogy ide felfejlődik.

Adódik a kérdés: mi kell egy jó passzjátékhoz? Kiváló irányító, remek kezű elkapók és a QB-nak védelmet adó offensive line. Egy Super Bowl győztes csapatnál általában ez mind adott. A kérdés, hogy min lehetne fejleszteni? Az OL megkapta két hiányzó emberét a jövőre nézve, Manningham helyére érkezett Randle. És a tight end poszt? Adrien Robinson...Who?

Kb. ez lehetett az ember első reakciója az eredetileg 6-7. körösnek jósolt prospect draftolása után. Nevére rákeresve azonban rögtön olyan dolgokat láthatott meg az átlagszurkoló is, ami megmagyarázza miért is ért negyedik kört a TE. Rettentő jó fizikai képességekkel rendelkezik, a combine-on számos gyakorlatban az élen végzett volna. Nem véletlenül hasonlították Robinsont JPP-hez a draft után.

A tight endnek van az egyik legnehezebb dolga az NFL-ben, hiszen ahogy a mondás tartja: "block like a tackle and catch like a wide receiver". A passzjáték még erősebbé válásával viszont én úgy látom, hogy a sztár tight endeknek leginkább az elkapásra lesz majd szükségük a jövőben, sőt egy TE-WR hibrid poszt is testhezálló lehet ezen játékosok számára. Aranyat érhet egy olyan játékos, aki lefutja a linebackereket, a secondary-t pedig erőben nyomja el. A blokkolást majd elvégzi más... Számos ilyen klasszist találhatunk a ligában, például Rob Gronkowskit vagy Jermichael Finley-t. Én azonban Jimmy Grahamhez hasonlítanám Robinsont.

Mindketten elég szerény egyetemi karriert tudhattak maguk mögött. Graham már az első évében túlszárnyalta egyetemi pályafutása legjobbját, erre pedig Robinsonnál is esély lehet. Igaz kérdéses Ballard és Beckum felépülésének ideje. Utóbbi már a szezon kezdetétől rendelkezésre állhat, ekkor vélhetően mindent meg fog tenni azért, hogy ne kelljen távoznia év végén New Yorkból. Martellus Bennett pedig egyelőre nem több egy nagy kérdőjelnél. A red zone-ban vagy hosszú passzoknál így is rendelkezésre állhat Robinson, ezekből ő is szerezhet néhány száz yardot már rookie-ként is.

Graham második évére lett igazán meggyőző, 1000 yard és 10 TD felett teljesített. Azt hiszem mindenki örülne egy ilyen tight end statisztikának. Persze két egyforma játékos nincs és ez jelen esetben is igaz. Ennek ellenére arra is gondolni kell, hogy az idény végén Ballard, Beckum és Bennett szerződése is lejár. Egy B betűs TE azért vélhetően maradni fog. Az elkapók közül Victor Cruz is kontraktusának utolsó évében jár, sorsa még bizonytalan. A nagy pénzre várnia kell még néhány hónapot... Távozása esetén komoly fegyver lehet Robinson, akár slotban is alkalmazható lenne.

Egyelőre persze csak találgatni lehet. Egy rookie minicampen vagyunk túl, ilyenkor még mindenki future Hall of Famer játékosnak tűnik. A jelen elgondolás alapján egy Giants tight endnek mind blokkolásban mind elkapásban remekelnie kell ha kezdő akar lenni. A stratégia átalakulásával azonban a passzjáték felerősödése mellett a TE játéka is megváltozhat a Metlife Stadiumban és Robinson lehet a következő 8-10 év egyik kiemelkedő játékosa.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu