Beharangozó: Packers - Vikings

Vasárnap idei első mérkőzésünket játsszuk a csoportellenfél Packers ellen.

Egy újabb hét elteltével ismét megmérettetés vár a csapatunkra. Nem más lesz az ellenfelünk, mint a nagy rivális Green Bay Packers.

A két csapat közös múltja igen nagy, a vasárnapi már a 103. találkozójuk lesz egymás ellen. Eddig több a Packers, mint a Vikings siker, de Leslie Frazier és csapata azon munkálkodik, hogy a tavalyi két Packers siker ne ismétlődhessen meg és a Vikings ismét bebizonyítsa van még tartás a csapatban.

Az előzetes várakozásokat bőven túlteljesítő Minnesota jelenleg 6-5 -ös mérleggel áll az NFC északi csoportjának harmadik helyén. Előtte pont a mostani ellenfél a Green Bay Packers áll 7-4 -es mutatóval és egy esetleges Vikings sikerrel a két csapat helyet cserélne a tabellán, hiszen az egymás elleni eredményben a Vikings állna jobban.

A két együttes pont ellentétesen kezdte az idényt, mint amit a szezon mostani részében mutat. A Vikings 4-1 -el és 5-2 -vel is állt, míg a Packers az idény elején sorra gyűjtötte be a vereségeket. Most a kocka fordult és a Packers tör fel, míg a Vikings csúszik lefelé.

A Minnesota gyenge szereplése két tényezőhöz vezethető vissza. Ez a két dolog a Vikings irányítója, Christian Ponder és a Vikings edzői stábja. Természetesen a problémák összessége nem hárítható rájuk, de ők nagyban veszik ki a részüket a kudarcokból.

A Vikings jelenleg nem rendelkezik irányítóval. Ponder ugyan mindig magára ölti a 7-es mezt és beáll a center mögé, de nem NFL szintű irányító, sőt. A tegnapi napon az NFL NETWORK Thursday Night Football PreGame Show-jában, volt egy rájátszás elemzés az idei szezonra. Volt egy akvárium és a szakértők körbeállták Rich Eisen, aki a fő műsorvezető az NFC csapatainak rájátszásba való bejutásának való esélyét taglalták. Az akvárium szimbólumként szolgált, ugyanis fennmarad vagy elsüllyed volt a műsor. Az akváriumra kerültek azoknak a csapatoknak a sisakjai akik bejutnak a rájátszásba és a vízbe akik nem. Mikor a Minnesota Vikings sisakja került sorra, Deion Sanders egyből a vízbe dobta a következő szavakkal.

“Minden tiszteletem Adrian Petersoné, de Christian Ponder nem jó irányító.”

Sanders bár simán elvágta a Vikings-ot az idei playofftól, de valljuk be, igaza van. Ponder nem jó irányító. Ez a csapat egyértelműen Adrian Peterson-on alapul, ha ő kiesik csak Isten tudja, hogy hol tartanánk. Mindaddig nem lesz képes látható fejlődésen keresztül menni a csapat, míg nem talál az QB posztra egy megfelelő képességű játékost. Megadták neki a bizalmat a szezon elején és többször is azt mondogatták a vezetők, hogy Ponder az első számú, cseréről szó sincs. Márpedig el kéne kezdeni gondolkozni azon, hogy Ponder ennyire képes, hiába várnak tőle csodát, nem fog jönni. Lehet magyarázni, hogy Matt Ryan, aki most 11-1 -el áll és rendszerint rájátszásba vezeti csapatát vagy Eli Manning, aki már 2 Super Bowl-t nyert, lehet bemagyarázni, hogy ők is ilyenek voltak a második idényükben, de ez nem igaz. Mindenesetre idén már nem fogja a csapat Ponder-t leültetni a padra, majd talán a következő idényre kitalálnak valami jó megoldást.

Eközben Packers oldalon irányító poszton semmi gond nincs. Hiába a sok Pizza Hut-os Big Dinner Box 19.99$-ért vagy a sok double check-elés Aaron Rodgers bármennyire is nem kedvelt személy a Vikings szurkolók közében jó irányító. 28 TD-t dobott idén és csak 7 alkalommal adta el a labdát. Az irányító mutatója 100 körül van minden meccsen, de többet van felette, mint alatta.

Egyetlen komoly fegyvere van a mostani csapatunknak, Adrian Peterson. Az ő futásai nagyban segítik Ponder bénázását és komoly előrehaladást csinál minden mérkőzésen. Az év visszatérőjeként is említett Peterson decemberben még járni sem tudott, most pedig sorozatban 5. alkalommal futott 100 yard fölött és az NFL-ben idén ő volt az első, aki 1000 yard fölé ért, jelenleg 1236 yardnál jár. ha ő nincs nem tartunk 6-5 -ös mérlegnél.

Vendég oldalon nem a futásra építik a csapatot, ez rögtön levehető abból, hogy a Packers futója Alex Green csak 302 yardot futott idén, de a másik futó, Cedric Benson is csak 248-at, kettejük eredménye Peterson eredményének felét sem éri el.

Elkapó poszton kicsit már hazai oldalra dől a mérleg nyelve. Green bay-i oldalon az elkapók összesen 26 TD-t kaptak el, míg Vikings oldalon ugyanez a szám csak 6. A Vikings elkapói összesen nem kapta el annyi passzt, mint Kyle Rudolph, a Vikings tight endje. Rudolph remek és tehetséges játékos. A jelenlegi mezőnyben csak Rob Gronkowski és Jimmy Graham előzi meg. Nincs mit szégyelnie ezen, hiszen amilyen kevésszer kap labdát, ahhoz képest maximálisan teljesít. Az, hogy ilyen kevésszer passzolnak neki az rajta kívül álló ok., hiszen Gronkowski ugyan 10 elkapott TD-nél jár, de 20-al több passzt kapott eddig, mint Rudolph.

Ponder úgy passzol ahogy, de Kyle Rudolph mindig ott van neki biztonsági célpontnak, ha szorul a hurok, csak sajnos a playhívások nem mindig ésszerűek.

A védelmünk közepesnek mondható, hiszen futás és passzolás ellen is a középmezőnybe tartozik. Idén nem tudunk akkor nyomást gyakorloni az ellenfél irányítóira, mint tavaly. Múlt idényben Jared Allen sziporkázott, egymaga 22 sacket csinált, a csapat összesen 50-et, ezzel a legjobb lett a ligában. Idén 27 sackig jutott az egész csapat, Jared Allen hétnél tart.

A hazai oldalon a védelem inkább a futás ellen hatékony, mert ott összesítésben a 11. helyen állnak. Passz ellen 22., de ahogy Ponder mostanában játszi, ezen a helyezésen javítani tudnak majd vasárnap.

Összességében nem lenne probléma a Vikings-el, mert 6 győzelmet elért idén, ez dupla annyi mint tavaly, ráadásul a tavalyi 0-6 -os NFC északi statisztika, idén már 2-1 és akár lehet több is. Két éve is 6 győzelmünk volt 10 vereség mellett. Ezt is javíthatjuk, hiszen még a Rams ellen is játszunk, bár ők is elég érdekes csapat, fontos helyzetben nagyon kemény ellenfél.

Vasárnap magyar idő szerint 19 órakor kezdődik a találkozó, amely a szezon hátralévő részét nagyban befolyásolhatja, hiszen Packers győzelemmel a Vikings nagyon visszaesne, de vendég győzelem esetén ismét Wild Cars pozícióban lenne a Minnesota.

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com