Beharangozó: Rams - Vikings

Nem néz könnyű feladat elé egyik csapat sem vasárnap.

Az elkövetkezendő három mérkőzés nagy téttel bír a Minnesota Vikings és még a St. Louis Rams csapatának is. Mindkét csapatnak megvan még az esélye, hogy a tavalyi fiaskók után a rájátszásba juthasson. Ezért természetesen mindketten nyerni akarnak, de az esetleges továbbjutáshoz még kellenek a csoportellenfeleknek a bukásai is.

A csapat elmúlt heti teljesítményét figyelembe véve kettő nagy fegyvertényünk lehet a Rams vendégeként. A futás és a védelem.

Adrian Peterson már önmagában hatalmas erősségünk, hiszen 7 meccs óta folyamatosan 100 yard fölött fut és sorra szerzi a TD-ket. Már 1600 yard-nál jár, nem kell sok és beléphet a nagyon szűk elitbe, akik egy szezonon belül képesek voltak elérni a 2000 futott yardot. Ehhez Peterson-nak a hátralévő meccseken minimum 134 yardot kell mindig hozzátenni találkozónkként, hogy ez a nagyon keveseknek adódó elismerés végre őt is jogosan megillesse.

A védelmünk pazar volt a múltheti Bears elleni meccsen. Voltak hibák, de összességében a két bekapott TD-n kívül nem igazán hibázott a defense-ünk. Harrison Smith 56 yard-os interception return TD-je, Josh Robinson 39 yard-os interception visszahordása, sok sack és szerzett fumble mind kellett, hogy győztesként hagyhassuk el a pályát.

Érdekes a Vikings idei szereplése. hazai pályán nagyszerű a teljesítmény. 6 győzelem és mindössze csak 1 vereség a csapat mérlege. Idegenben viszont már nem ilyen fényes a helyzet. Csak 1 Vikings győzelem született eddig idegenben az 5 vereség mellett. Remélhetőleg a hazai jó szereplést sikerül átmenteni a Rams és a Texans elleni idegenbeli meccsekre és győzelemmel lehozni a meccseket.

Meglepő de a St. Louis Rams is magára talált a múltévi 2-14 után. 6 győzelem mellett 6 vereség és 1 döntetlen sorakozik. Nem indult jól a szezonjuk, hiszen az általunk kétszer is legyőzött Lions csapatától vereséget szenvedtek a nyitófordulóban. Egyszer nyertek egyszer vesztettek. Egyszer pedig döntetleneztek a 49ers csapatával.

Futásban Steven Jackson a legnagyobb fegyvertényezőjük, de ő a masszív erőt képviselve is csak 3 TD-t tudott felmutatni idén 836 yard mellett. Másik futójuk Daryl Richardson 22 futásból 421 yardot ért el, de TD-t nem szerzett.

Ebből egyből ki is derül, hogy nem a futott pontszerzésekre épít a St. Louis, hanem a passzokra. Sam Bradford idén 2877 yardot passzolt, kiosztott 15 TD passzt és 10 interceptiont is. Ezen a téren hasonló tehetség, mint Ponder aki 2396 passzolt yarddal, 14 TD passzal és 12 interception-nel áll. Egyik irányító sem tartozik az elitbe, a miénk még annyira sem.

Elkapóknál már jobb a Rams felhozatala, hiszen a Chris Givens, Danny Amendola, Brandon Gibson hármas a legeredményesebb a hazaiaknál. Ők összesen 10 TD-t szerzetek és több, mint 1500 yardot kaptak el. Ez még mindig nem elit, de nálunk még ennyire sem jó a helyzet elkapók terén. A három legeredményesebb elkapónk Michael Jenkins, Jarius Wright és Jerome Simpson alig több, mint 600 yardot kaptak el és mindössze nagyon kevés csak 2 TD-t értek el. Természetesen Percy Harvin egymaga jobb az összes elkapónknál, de ő IR listán van, most nem számít bele.

Ponder-nek mindenképpen keresnie kell célpontjait nem csak Kyle Rudolph-ot, aki 412 yardot és 8 TD-t szerzett idén. Rudolph ezzel a második legeredményesebb TE a ligában és a Vikings történetének második legjobb TE-je. Bár most jelent meg egy cikk, hogy Ponder nem keresi elégszer passzaival Rudolph-ot és ez többeknek is szemet szúrt. Harvin után 45 elkapással jön Rudolph. Harmadik helyen Adrian Peterson áll 38 elkapással és Jenkins csak mögöttük van 34-el.

A futó több passzt kap, mint egy elkapó? Nagyon nem jó ez így.

Ponder már véleményem szerint azzal is óriásit segít csapatának, ha nem adja el a labdát, de ez az utóbbi 9 meccsen csak egyszer fordult elő. Mindenesetre Frazier bízik benne.

A védelemről annyi szó már esett, hogy ha a Rams ellen is képes hozni, amit a Chicago ellen láthattunk akkor nem lehet gond. Passzvédekezés szempontjából 18., futás ellen pedig a 14 a Vikings defense, míg ugyanez a statisztikai adat a Rams oldalán passz ellen 12, futás ellen 13.

A hazaiak legveszélyesebb embere Robert Quinn, aki 9.5 sacket jegyzett eddig idén 25 tackle és 1 kikényszerített fumble mellett. Természetesen Chris Long (25 tackle, 7.5 sack), Quintin Mikell (75 tackle, 1.0 sack, 1 kikényszerített fumble), Cortland Finnegan (3 interception, 1 TD), Janoris Jenkins (3 interception, 2 TD), Jo-Lonn Dunbar (2 interception) is okozhat kellemetlenséget a támadósorunknak.

Legtöbbet szerelő játékosuk James Laurinaitis 116 tacke-t jegyzett eddig. Ezen a ponton nálunk is van egy játékos, aki még ennél is jobb teljesítményt nyújt. Chad Greenway 126 tackle-t, 2 sacket és 1 interception is szerzett.

Bradford passzai ellen jól jöhet a sacondary-nk, akik szépen teljesítenek idén. Harrison Smith 3 interceotiont és 2 TD-t is szerzett, de Josh Robinson és Antoine Winfield is begyűjtött összesen 5 labdát.

Nemrégiben megjelent egy írás, amiben pár régebbi Vikings játékos mondta, hogy Harrison Smith-t és Josh Robinson-t már nem kell az újonc jelzővel illetni, hiszen teljesítményük már egy bejáratott, profi játékoséhoz hasonlítható. Ebben csak egyetérteni lehet, hiszen az eredmények önmagukért beszélnek.

Chris Cook még mindig sérül, de a helyére pér meccse beállított A.J. Jefferson játszhat vasárnap, annak ellenére, hogy a Bears elleni meccs utolsó negyedében agyrázkódást szenvedett.

Tőlünk egyedül Antoine Winfield szereplése óriási kérdés, hiszen térdsérülése már komolyabbra fordult és nem biztos vasárnap játéka. Jó hír viszont számunkra, hogy a fentebb említett két kiváló játékos, Laurinaitis és Finnegan nem edzettek a héten, így a vasárnap szereplésük kérdéses.

Igazán jó meccs kerekedhet ki a találkozóból, hiszen két hasonló cipőben járó csapat csap össze, az eredmény még nem tiszta, de mindannyian bízunk a Vikings sikerében. A találkozó magyar idő szerint vasárnap 19 órakor veszi kezdetét az Edward Jones Dome-ban.

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com