Bruce Arians lett az Arizona Cardinals vezetőedzője

Az Indianapolis Colts offensive koordinátorát, Bruce Arians-t nevezték ki az Arizona Cardinals vezetőedzőjének. Ezzel elkelt az utolsó szabad vezetőedzői poszt az NFL-ben. A Cardinals nyilvánosságra hozta, hogy négyéves szerződést kötöttek az edzővel ami tartalmaz egy opcionális ötödik évet is. Arians kitűnő évet zárt mint offensive koordinátor / ideiglenes vezetőedző és az Év edzője díj fő várományosa. Érdekes, hogy elődje, Ken Whisenhunt a Steelers támadókoordinátora volt és amikor kinevezték a Cardinlals vezetőedzőjének Arians vette át a helyét. (Nem titkoltan az NFL Hungary is Arians-nak szurkolt a legjobban az idei vezetőedző jelöltek közül.)

Arians tavaly érkezett a Colts-hoz és három mérkőzés után át kellett vennie Chuck Pagano helyét akinek leukémiás kezelésre kellett járnia. A Colts ideiglenes vezetőedzői munkássága alatt 9-3-as mérleget ért el és az újonc Andrew Luck az Év legjobb újonc díjának egyik fő esélyese lett. A csapat támadóegysége a 10. legtöbb yardot szerezte és mindezt újonc quarterback-el, running back-el, tight end-el és wide receiver-el érte el, tehát Arians igencsak felvillanyozta az új csapatát.

Arians komoly NFL edzői múlttal rendelkezik. Az egyetemi edzőséget követően először 1989-ben vállalt munkát az NFL-ben mint a Kansas City Chiefs running back edzője. Négy szezon után visszatért a College futballba majd 1996-ban a New Orleans Saints tight end edzője volt egy szezonon keresztül. 1998-ban az Indianapolis Colts csapatához szerződött mint az irányítók edzője és az újonc Peyton Manning edzője lett. 2001-től a Cleveland Browns támadókoordinátora, majd 2004-től a Pittsburgh Steelers elkapóedzője lett. 2007-ben a Steelers támadókoordinátora lett és öt éven keresztül töltötte be a posztot majd tavaly nyáron csatlakozott a Coltshoz.

Az 50 éves szakember pályafutása során igen sok jó irányítóval dolgozott együtt. Arians volt Peyton Manning irányító edzője, Ben Roethlisberger támadókoordinátora és Andrew Luck támadókoordinátora/vezetőedzője. Új csapatánál viszont egy poszton (biztosan) nincs minőségi játékos és az pont az irányító. Az idei Drafton nincsen olyan kiemelkedő irányító, mint ahogyan tavaly kettő is volt és mivel a Cardinals hetedikként választhat így még elérhető lesz számukra egy idei évfolyamos top irányító, de a tavalyi szintet nem érik el. Arians-nak mindenképpen szereznie kell egy minőségi irányítót, olyat amilyet Larry Fitzgerald is megérdemel, hiszen a kitűnő elkapó Kurt Warner óta nem dolgozott egy minőségi quarterback-el.

(nfl.com, Fotó: greenwichtime.com, )