Ki lesz az MVP?

Következzen az utolsó, de egyben a legfőbb díj. Ki lesz az MVP? Az alapszakasz végére már csak két játékosnak maradt reális esélye a díj elnyerésére. Adrian Peterson a Minnesota Vikings running backje először vagy Peyton Manning a Denver Broncos irányítója ötödször nyeri el a díjat. Továbbá egy díjról nem esett még szó és ez az év visszatérőjének a díja. Erre is Ők ketten pályáznak, így egyikük az év visszatérője, míg a másik MVP lesz.

A szezon elején még mindketten messze voltak a díjtól. Az első pár fordulót követően az Atlanta Falcons irányítója, Matt Ryan volt a fő esélyes, de fordulóról fordulóról hátrébb csúszott a képzeletbeli listán. A Texans védője J.J. Watt is végig előkelő helyen szerepelt, de egy kicsit mindig le volt maradva. Tom Brady szokás szerint is a fő esélyesek között szerepelt de az idei év nem az övé lesz.

Az MVP ki nem mondottan egy támadó díj. 1957-óta választják meg a liga legjobb játékosát és csak három alkalommal fordult elő, hogy nem támadójátékos nyerte a díjat. 1971-ben Alan Page a Minnesota Vikings defensive tackleje, 1982-ben Mark Moseley a Washington Redskins kickere és 1986 Lawrence Taylor a New York Giants linebackere. Két alkalommal pedig megosztott MVP-t hirdettek. 1997-ben Brett Favre (Packers, irányító) és Barry Sanders (Lions, running back) és 2003-ban Peyton Manning (Colts, irányító) és Steve McNair (Titans, itányító).

Miért nyerjen Adrian Peterson? Peterson a 2011-es alapszakasz utolsó mérkőzésén keresztszalag és oldalszalag szakadást szenvedett. Egyesek még a visszatérésében is kételkedtek. Már az is csoda volt, hogy az alapszakasz első mérkőzésén pályára lépett. Az év eleje egy kicsit döcögősre sikeredett, de a 7. játékhéttől megállíthatatlanná vált. 2.097 futott yarddal zárta az alapszakaszt és mindössze 9 yarddal maradt el Eric Dickerson megdönthetetlennek hitt rekordjától.

Miért nyerjen Peyton Manning? Manning az egész tavalyi szezont kihagyta nyaksérülés miatt. Egy év alatt négy nyakműtéten is átesett. A Colts elküldte és senki sem tudta, hogy milyen állapotban is van pontosan. A sok kérő közül a Denver Broncost választotta és kitűnő szezonnal tért vissza. 4.659 passzolt yardot, 37 passzolt touchdownt és csak 11 interceptiont szerzett egy teljesen új környezetben. Irányításával az AFC legjobb csapata lett a Broncos. Ellene szól, hogy a Broncos tavaly, Tim Tebow-al is bejutott a rájátszásba, de az egy egészen másik csapat volt. Manning-el teljesen más lett a támadósor és az elkapók is sokkal jobban szerepeltek.

NFL Hungary választottja: Peyton Manning (Denver Broncos)

Kép:bleacherreport.com