Matthew Stafford hároméves hosszabbítást írt alá a Lions-al

A Detroit Lions tegnap bejelentette, hogy hároméves szerződéshosszabbítást kötött irányítójával Matthew Stafford-al. Ezen időszak alatt 53 millió dollárt kereshet, 43 millió dollár a garantált összeg és 27.5 millió az aláírási bónusz. Stafford-nak még két év hátra van az újonc szerződéséből és az új kontraktus csak ezután majd lép életbe.

Nem meglepő a hosszabbítás hiszen a Lions-nak régóta nem volt franchise quarterbackje. A csapat hivatalos weboldalának adott nyilatkozata szerint Stafford elégedett a szerződéssel és örül, hogy azt tette ami a legjobb a csapatának.

A hosszabbítás mindenkinek jó hiszen így már variálható a fizetési sapka. A szerződéseket átstruktúrálhatják a csapatok. A kifizetett bónuszok szétoszthatóak a szerződés hátralevő éveire ami Stafford esetében most két évről ötre nőtt és így helyet képeztek az idei fizetési sapkában.

A 2009-es Draft első választottja az új szerződésével 2017-ig kötelezte el magát a Lions-al. Az újonc szerződésének utolsó két évét is számítva a következő öt évben 76.5 millió dollárt kereshet az irányító. A hosszabbítás időszaka alatt az éves átlag keresete majdnem eléri a 18 millió dollárt ami megegyezik a Dallas Cowboys irányítójának, Tony Romo-nak az éves átlagával. Egészen véletlenül mindkettejüket ugyanaz az ügynök képviseli.

Stafford-nak nem ismeretlen a jó szerződés hiszen draftolását követően hatéves, 41.7 millió dollárt garantáló szerződést írt alá. Az NFL történetének legtöbb garantált összegét kínáló szerződés birtokosának mondhatta magát. Egy évvel később a St. Louis Rams 50 millió dollárnyi keresetet garantált Sam Bradford-nak amivel megdöntötte Stafford rekordját.

Az irányító négyéves pályafutása alatt 45 alapszakasz és 1 rájátszás mérkőzésen lépett pályára. 12.807 passzolt yardot, 80 passzolt touchdownt és 54 interceptiont szerzett. A második szezonja igen balszerencsésen alakult. Megsérült a válla az első fordulóban. Október végén egy Redskins elleni győzelemmel tért vissza, de a következő héten ismét rásérült a vállára. A 2010-es szezonban összesen csak három mérkőzésen léphetett pályára.

2011-ben egészségesen tért vissza a pályára. Karrierje során először pályára léphetett az összes alapszakasz mérkőzésen. Átlépte az 5000 passzolt yardot, 41 touchdownt passzolt szerzett és 10 év után bevezette a Lions-t a rájátszásba. Természetesen meg is választották az év visszatérő játékosának.

(nfl.com, Fotó: twitter.com, cbc.ca)