Jobb vagy rosszabb lett a védelem tavalyhoz képest?

Szinte minden szurkolót ez a kérdés foglalkoztat az egyik legjobban. Tavaly összesítésben a 31-dik helyen zárt az egység, ez pedig az egyik oka volt annak, hogy lemaradtunk a rájátszásról. Idén ennél több kell, így érdemes egy összehasonlítást végezni, hogy vajon tud-e javulni idén a defense.

Defensive line

A védőfal egyelőre jóval gyengébben áll tavalyhoz képest (legalábbis papíron). Jason Pierre-Paul hátműtétje után lábadozik, de nagyon fogadkozik, hogy alapos meglepetést fog okozni mindenkinek. Ő az akiből ki is nézem, hogy előbb visszatér egy ilyen sérülés után. Justin Tuck 4-5 évvel ezelőtti formáját szeretné idézni. Osi Umenyiora Atlantába távozott, őt Mathias Kiwanuka próbálja pótolni, aki ismét defensive end lesz. Sok múlhat a kiegészítő embereken, a Justin Trattou, Adrian Tracy, Adewale Ojomo hármasból valakinek jobb teljesítményt kell nyújtania az eddigieknél. Ne feledkezzünk meg Damontre Moore-ról sem, aki szituációs pass rusher lehet újonc évében.

A defensive tackle-k között nagy harc lesz. Chris Canty távozott, Cullen Jenkins érkezett a helyére. Szintén az Eagles-től igazoltuk le Mike Pattersont is. Rocky Bernard helyét Johnathan Hankins veheti át, aki a legtöbbet lehet majd pályán újoncaink közül. Markus Kuhn tavaly nem mutatkozott be rosszul, a német játékos azonban ACL sérüléssel fejezte be rookie évét, így bizonyítania kell, hogy egészséges tud-e maradni. Marvin Austin tavaly két éves kihagyás után tért vissza és egyelőre nem sokat láttunk belőle. Nehéz dolga lesz, de az esélye meglesz a bizonyításra.

Linebacker

A szakértők szerint minden idők (egyik) legrosszabb Giants linebacker sorával lehet dolgunk 2013-ban. Sajnosnem járunk messze az igazságtól. A draftról nem érkezett új ember, a szabadügynök piacról pedig nem tudtunk igazán jó játékosokat hozni. Chase Blackburnt elengedtük Carolinába, helyette pedig jött Dallas-ból Dan Connor. Az eddig bustnak számító Aaron Curry is új szerzemény, aki további rossz szereplése vagy sérülékenysége miatt végleg eltűnhet a süllyesztőben. A Jaguars-tól érkezett Kyle Bosworth, aki cserének jó lehet, illetve az egyik legnevesebb idei UDFA játékosunk Etienne Sabino, aki special teamerként hasznos munkát végezhet ha sikerül rosteren maradnia.

Secondary

Nevek alapján nem állunk rosszul, de a mutatott játék alapján igen. Corey Webster tavalyi borzalmas teljesítménye ellenére is maradt és vélhetően idén is kezdő lesz. A pálya túloldalán Prince Amukamara állhat fel az ellenfél másik elkapójával szemben. Korábbi első körös választásunktól nagy fejlődést várok idén. A slot elkapókat Jayron Hosley felügyelheti továbbra is. Ha egészséges tud maradni, fizikalitása miatt Terrell Thomas is jó lehet ebben a pozícióban. Ugyan a visszatérő Aaron Ross egyéni teljesítmény szempontjából nem azt a teljesítményt nyújtotta eddig, amit várna az ember egy első körös picktől, de hasznos backup lehet. Hogy valaki okoz-e meglepetést? Majd meglátjuk.

Antrel Rolle sokat jártatja a száját és jobban koncentrálhatna a pályán nyújtott teljesítményére. Ha ez összejön neki láthatunk tőle még szép játékokat. Ugyanezt várjuk Stevie Browntól is, aki ha megfelezné pickjeinek számát (tavaly nyolc labdát szerzett), már azzal elégedettek lehetnénk. Will Hill újabb eltiltása után közel sem biztos, hogy rosterre kerül, főleg hogy érkezett Ryan Mundy és a draftról Cooper Taylor is. Emiatt lehet Tyler Sash-nek is búcsút inthetünk.

A tények után jöjjenek az egyéni gondolatok. Tavaly közel sem működött olyan hatékonyan a pass rush, mint azt vártuk, de idén ehhez képest jobb játékot várok. Továbbra is jó játékosaink vannak, akiknek bizonyítaniuk kell, hogy még mindig helyük van a ligában. Többeknek is lejár a szerződése és mindent meg fognak tenni az új kontraktusért. Ezen kívül találunk olyan fiatal játékosokat is (Tracy, Ojomo, Trattou, Moore, Kuhn, Austin, Hankins), akikben megvan a potenciál, hogy hasznos emberekké váljanak. Leginkább JPP sérülése aggasztó, sok fog múlni azon, hogy mikorra kerül 100%-os állapotba. Ha az első fordulóban teljes értékű tud lenni, akkor az új játékosokkal kiegészülve kellemes meglepetést okozhat a védőfal.

A linebacker sort egyelőre egy 5-10 yardos lyuknak látom a DL és a secondary között. Leginkább csak egy játékostól várok kiugró teljesítményt, ő pedig nem más mint Jacquian Williams. Újonc évében jól játszott, majd tavalyi idényét sérülése tette tönkre. Jó sebességgel rendelkezik, képes őrizni a tight endeket és be tud segíteni a safety-nek is. Sokan Mark Herzlichtől várják a "csodát", de egyelőre szkeptikus vagyok vele kapcsolatban. Ennek ellenére a kezdő MLB helyet remélem ő kapja meg és harmadik évére érkezvén végre láthatjuk majd mire is képes valójában. Keith Rivers sajnos nagyon sérülékeny, szinte egy szezont sem tudott eddig még végigjátszani. Tavaly is néhány alkalommal csak az oldalvonal mellől nézte a mérkőzést, pedig beférne a kezdőbe. Esetleg Spencer Paysinger lehet még az aki előlép a special teamből, de világmegváltó dolgokat tőle se várjunk.

A secondary lehet az, amely jövőre teljes átalakuláson eshet át. Rolle szerződésének értéke túl magas, így úgy gondolom ez lesz az utolsó szezonja Giants mezben. Websterrel kapcsolatban az egyetlen pozitívum, hogy ennyire rosszul nem lehet még egyszer játszani mint azt tavaly tette. Amukamara és S. Brown egyelőre kérdőjel, igaz előbbi mutatott némi fejlődést. Brownnal az a legnagyobb kétely, hogy vajon fokozatosan hozni tudja-e playmaker képességeit. Ha igen, akkor hosszú évekre a csapathoz kell láncolni, mivel a szerelést is meg tudja csinálni az ellenfélen. Azon viszont ne csodálkozzunk, ha két lyuk is lesz egy év múlva a secondary-ben, így érdemes lesz figyelni az NCAA top defensive backjeit.

Összességében nem vagyok túl elégedett a védelemmel, de úgy gondolom a tavalyi játéknál többre hivatott a társaság. Abban sem vagyok biztos, hogy Perry Fewell rendszere a megfelelő-e a védelem számára. A játékosok mellett tehát a védelmi koordinátorunknak is meg kell újulnia, ami a Super Bowl győzelem évében sikerült. Ha ez újra megvalósul és játékosainkat elkerülik a sérülések, akkor a védelmen sem fog múlni a rájátszásba jutás. Ellenkező esetben számos játékos mellett Fewell is kereshet magának új állást. Sok fog múlni azon, hogy JPP mikor tér vissza. Fontos lenne, hogy szeptember végére már bevethető legyen, vele sokat javulhatunk.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Címkék: newyorkgiants