Beharangozó: Giants - Eagles

1-3 at 0-4. Gurulós fociban szólva ez kiesési rangadó. Ha hozzáteszem, hogy régi rivális csapatokról van szó, közös múlttal, akkor a kiesési rangadó presztízs jelzőt is kapna az újságokban. Erről azonban szó sincs, köszönhetően az NFC Keleti csoportjában lévő csapatok közel azonos erejének (értsd: lúzerkednek az erősebb gárdák), így kb. csak az a biztos, a vesztes együttes lassan teljesen kiszáll a csoportelsőségért zajló harcból.

A mérlegek alapján mi lennénk az esélyesebbek, de sajnos az az egy győzelem már elég régen volt. Az is nyilvánvaló, hogy ha nyerünk, akár utol is érhetjük a dallasai Tehenészeket, aminél nagyobb motiváció egy alapvetően újjáépülő együttesnél nem igazán kellhet. Viszont ehhez fejlődni kell a játék minden elemében, az offense ne csak yardokat, hanem pontokat is szállítson, a védelem parancsolja le az ellenfeleket a harmadik kísérleteknél a pályáról és szerezzen labdát, a speciális egység pedig nem engedhet nagy játékot.

A hazai Giants az elmúlt éveket figyelembe véve a csoport legjobb csapata, idén ez mégsem jelentett győzelmet számukra még, így hazai pályán nincs mese, nyerniük kell, a 0-5-ös kezdésre már nem igazán van magyarázat. A 0-4-re se nagyon, de egyelőre lehet mondani, a futójáték hiánya, a támadófal instabilitása, a turnover gondok és a védelem inkonzisztens játéka eredményezte a 4 vereséget és még tudnak változtatni, van idő.

Ja, és így bevezetésnek, bennem még él Big Andy utolsó Eagles meccse, melyet pont New Yorkban a Giants vendégeként játszhatott a csapat, és Eli szétszedte a védelmünk, 42-7-es arányban rommá vertek minket. Mondjuk egy bizonyos punt return is él emlékeimben ugyancsak ebből a stadionból. 

DEFENSE

giants001.jpgAki látta az elmúlt két NYG meccset, az bátran mondhatja, itt az ideje a védelmünknek előrébb lépni a liga utolsó közeli helyekről. Hogy miért? 2 mérkőzés, 25 drive, mindössze 7 szerzett pont. Azaz mondhatjuk, förtelmes formában van Eli Manning csapatrésze. Egyébként 4 találkozóra nézve se sokkal jobb a kép, átlagosan 15.3 szerzett pont (30. legtöbb a ligában), összesen 16 eladott labda (6 fumble, 10 interception – legtöbb az egész ligában). Manning hozott rossz döntéseket a 4 mérkőzés mindegyikén, ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy az ő sara a csapat teljesítménye főként. Egyszerűen borzalmas a Giants támadófala jelenleg. Nem is a 14 sack miatt mondom, hanem hogy nincs 2 passzkísérlete egymás után, amikor dobhat nyugodtan és megvédik. Folyamatosan ütik, rátolják a falembereit, összenyomják a zsebét és mivel sokszor a Giants védelme is betlizett, így pontkényszerben lévő támadóknak passzolniuk kell ezek után is. Vannak nagyszerű elkapói, Victor Cruz rendre kiválóan játszik ellenünk, és a 8. legtöbb passzolt yard is idén Manningé, de ez is megtévesztő: az összedobált 1148 yardjából 812-t az első két meccsen dobott, azóta 336 yard és az 1 TD a mérlege a kisebbik Manning tesónak. Pedig egyébként a játékszerre jobban vigyáz, mint az első két meccsén, akkor 7 eladott labdája volt, azóta 2.

Térjünk vissza az elkapóira, hiszen a Giants WR állománya a komplett ligában az egyik legjobb, legmélyebb. Cruzt már említettem, hozzá még annyit, jelenleg az NFL 3. legtöbb elkapott yardjával rendelkezik (100 yard/meccs átlag felett van) és TD-k számában is dobogón áll (1 TD/meccs). Igazi mélységi fegyver, 15 yard feletti elkapás átlaggal, illetve a 4-ből 3 meccsén volt legalább egy 50 yardos elkapása. Egyszerűen a mi seconadarynk formáját nézve, folyamatosan egy safetynek is rajta kell majd állnia. Hakeem Nicks a másik kezdő, igaz, limitált idáig a szezon folyamán, az ujja nem teljesen 100%, nincs is még nagy formában, de ismerve a múltját és képességeit, neki egy negyed is elég, hogy ez változzon. Rueben Randle neve sem ismeretlen, tavaly Reid búcsúmeccsén egmaga hozott 12 pontot ellenünk. Randle a ’Boys ellen 100+ yarddal indította az évet, azóta visszaesett, de hát mi a 2. hét óta nem tudunk mit kezdeni a slot elkapókkal. Brandon Myers, a TE jön még szóba legitim elkapóként, ő inkább a biztos pont Manningnek, checkdown passzokkal keresi legtöbbször. Hiába nincs formában az elkapó gárda, elég mély az egység és tehetség is van bennük, a kérdés, az Eagles védelme feláll-e a Broncos okozta sérülésekből, illetve fejlődnek-e. Jelenleg mi nyeljük be a legtöbb yardot ligaszinten, csak passzokat nézve pedig majdnem a legtöbbet, valamint 3 és fél meccse lassan nincs interception a védelem neve mellett. Várhatólag Boykin is sokat lesz pályán Williams és Fletcher mellett, Chung pedig továbbra sem 100%-os, így Wolff megint könnyen a kezdőbe találhatja magát, és Peyton űrszámai ellenére ő egész jól mozgott a Broncos ellen, több tapasztalattal határozottan jó kis strong safety válhat belőle.

giants002.jpgÉn hiszek benne, hogy ez változni fog, hiszen említettem a bevezetőben, a Giants futójátéka nem igazán létező fogalom most (igaz, szakértők szerint rengeteg futással fog most próbálkozni a New York, ami után jöhetnek a mélységi átadások), utolsók az NFC-ben futott yardok terén (60 yard alatt van a meccsenkénti átlaguk). Az újonc David Wilson a kezdő papíron, igaz a Dallas ellen 2 elejtett labdája után padra került és a Denver ellen is limitálva volt a szerepe, azóta viszont újra ő áll a backfielden a snapek jelentős részében, mondjuk így is csak 24 futása volt az elmúlt 2 találkozón összesen. A szezont figyelembe véve 130 yardnál jár 3.4 yardos átlaggal, ami mellé van még 2 elkapása is 8 yardért. Mégsem ő a hibás e téren elsősorban. Egyszerűen a Giants támadófala nem tud utat sem nyitni, ahogyan Peytont sem védik meg. Hogy ez így maradjon, a védőfalnak javulnia kell a Broncos ellen mutatott játékhoz, vagy akár a többieknek felnőnie Cedric Thornton és Fletcher Cox duója mellé, akik talán az egész védelem legjobbjai. Véleményem szerint ők képesek lehetnek akár ketten is odaérni rendre Elira. Ha ezt helyesen tippelem így, akkor a LB egység figyelhetne a slot elkapókra, és a futójátékra, illetve persze 1-2 ember mindig szükséges a teljes pressuere kifejtéséhez. Trent Cole és Brandon Graham lehetne most gyakrabban cserélgetve, ők továbbra is a vakoldal felőli nyomásért feleljenek a szélről, kerülve az OT-t, Cox és Thornton hozná a zseb közepe felé a nyomást, és Barwin-Kendricks-Ryans trió felelhetne a nyíló rések töméséért, illetve egy-egy plusz ember mehet még Manning ellen, vagy akár többen is blitzelve. Mindenesetre szerintem még ekkor el kéne folytatni a passzkísérletek jelentős részét, mert egy frusztrál Manning ellen sokkal könnyebb a játék.

A cikk folytatódik a Philly blog-on! Kattints ide!

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog