Beharangozó: Vikings - Panthers

Preview Panthers-Vikings_RegularSeason6_1Tragédia árnyékolja be a vasárnapi mérkőzést. Panthers-Vikings vasárnap este 19 órától.

Adrian Peterson a Vikings sztár futójátékosa csütörtökön kihagyta az edzést. Később az is kiderült, hogy Sioux Falls-ba, South Dakota-ba kellett utaznia, mert a 2 éves kisfiát életveszélyes állapotban szállították a kórházba, miután Peterson volt feleségének az új barátja megverte őt. A férfit letartóztatták súlyos testi sértés vétségével. A kisfiú 2013.10.11-én helyi idő szerint kora délután elhunyt. R.I.P. Peterson azóta már visszatért a csapathoz.

Másik mai esemény már a csapaton belül zajlott. Nevezetesen Blair Walsh sérülése. Walsh még az első csütörtöki edzés elején húzta meg a hátsó combizmát a bal lábán, így lejött a pályáról. Ma már csak korlátozottan edzett, de így is nagy kérdés, hogy vasárnap tudja-e vállalni a játékot. Vészterv is van természetesen. Amennyiben Walsh nem épül fel, úgy a Vikings puntere, Jeff Locke fogja elvégezni a kickoff-okat, a mezőnygólokat és az extra pontokat.

Harmadik esemény a napon a kezdő irányító megjelölése volt. Természetesen mi már tisztában voltunk vele, de Frazier azért elmondta a nyilvánosságnak is, hogy Matt Cassel lesz a kezdő a Carolina Panthers elleni találkozón, cseréje pedig Christian Ponder lesz. Freeman inaktív lesz a találkozón. Ez a döntés nem ért minket meglepetésszerűen, sőt megerősített minket benne, hogy vége a Ponder érának, ami nem is baj. Cassel megbízható teljesítménnyel állt elő két hete, reméljük vasárnap hasonlóan jól fog szerepelni.

A Carolina Panthers sokadjára úgy megy neki az éppen aktuális szezonnak, mint sok más nagy reményekkel teli csapat. Ez lesz az az év, amikor és majd meglátjátok, hogy mi nekünk is sikerülhet.  A többi csapat alatt magunkat is értem, de eddig sem a Carolina, sem pedig a Minnesota nem olyan évet fut, mint azt vártuk volna. Hasonló mérleggel, 1-3 -al várják a csapatok a vasárnapi ütközetet.

Emlékezhetünk, hogy 2011-ben, mikor utoljára egymással játszott a két csapat akkor a 24-21 -es győzelem alkalmával, már Christian Ponder vezette a csapatot. Akkor azért szorítottunk, hogy ne McNabb játsszon, hanem a fiatal Ponder. Ma már épp az ő játéka ellen vagyunk. Azon a 2011-es találkozón a győzelemmel Christian Ponder megszerezte első győzelmét pályafutása során. Mindössze második alkalommal volt kezdő. Akkor 236 yardot és 1 TD-t passzolt a találkozón.

Érdekes találkozó lesz, hiszen Matt Kalil először kerül szembe a testvérével Ryan Kalil-al, aki a Panthers centere. További érdekesség, hogy a Kalil-ék húga, Danielle fogja énekelni a himnuszt a mérkőzés előtt.

Mi győzelemmel a Panthers vereséggel hangolt rá a vasárnapi meccsre.

Mindét oldalon erős a futójáték, bár lehet, hogy most vasárnap a Vikings-nál kicsit másképp fognak menni a dolgok. Peterson kisfiának elvesztése után nem tudni, hogy milyen állapotban lesz. Ugyan kijelentette, hogy játszani akar vasárnap, de egy ilyen tragédia után az ember kicsit mégis másként viselkedik. Ezt majd csak a meccsen fogjuk megtudni.

A másik oldalon egyértelműen Cam Newton a legnagyobb fegyver. Futással és passzokkal is keseríti az ellenfelek életét. Bár a passzjáték most elég halovány Carolina-ban, mindössze a 30. a ligában. Igaz ez a pont nálunk sem a legerősebb, de valamivel jobb. Mi mérkőzésenként átlagban 223.8 yardot passzolunk, ez a liga 23. helyére elég jelenleg. Az irányítócsere jót tehet a csapatnak, pláne ha megnyerjük a találkozót, bár akkor sem hiszem, hogy Cassel sokáig maradna a kezdő pozícióban, na de nem Ponder miatt.

A Carolina védelme futás ellen eléggé összeszedte magát az elmúlt években. Luke Kuechly vezetésével igen eredményesen állítják meg a kísérleteket. A Panthers defensive koordinátora Sean McDermott elmondta, hogy Peterson a liga legjobbja ismét, de elég felkészültnek érzi a védelmét, hogy minimális yardon tartsa a sztár futót. A passz ellen is hatékony a déli csapat, a 8. legjobb passzvédelemmel rendelkeznek a ligában ebben az idényben. Ez nekünk annyira nem jó, akiknél köztudott, hogy gyenge a passzjáték.

Sajnos a mi védelmünk már nem ennyire fényes. Futás ellen még sikerül valamennyire odatennünk magunkat, de a passzok elleni védekezés nagyon foghíjas. A 29. legrosszabb a ligában, mérkőzésenként 330 yardos átlaggal kapjuk a passzokat, ami nem a legjobb. Cam Newton egy hete az Arizona ellen 308 yardot passzolt, amire a Panthers is felhívta  figyelmét, hogy ezt a Vikings ellen is tovább fokozhatja. A Vikings secondary-je évek óta nagy problémákkal küzd. Sajnos nagyon sokszor verik egy az egyben a CB-ket az elkapók és túl sok területet hagynak nekik.

Egyben azért mégis bízhatunk. A Vikings védelme eddig 12 turnovert csinált a szezonban, ami a 4. legjobb. Cam Newton, aki a Cardinals ellen nem sajnálta az interceptionokat dobni, most is megszorítható így. Rögtön visszavennének a passzolgatásból, ha már a meccs elején szereznének labdát a védőink.

Ez a találkozó most nem olyan lesz, mint várjuk. Bízzunk benne, hogy Peterson eme tragikus történés ellenére jól teljesít a találkozón és Cassel ismét felnő a feladathoz és jó vezérhez méltóan teljesít.

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com