Beharangozó: Eagles - Cowboys (7. hét)

A szezon hetedik játéknapján eljött az a meccs, amit a legtöbb Eagles szurkoló várt. A sasok összecsapnak az ősi rivális Dallas Cowboysal. Az előjelek kedvezőek a hazaiak számára, hiszen legutóbbi két meccsükön egyaránt biztos győzelmet arattak az idén nem túl fényesen szereplő New York Giants és Tampa Bay Buccaneers ellen. Persze lehet mondani, hogy könnyű ellenfél ellen nem nagy fegyvertény a győzelem, de azért a csoport rivális, és a jó erőkből álló kalóz védelem elleni magabiztos produkciót mindenképpen meg kell süvegelni. Az ellenfél a sasokéhoz hasonlóan 3-3-as mérleggel rendelkezik, legutóbbi két mérkőzésükön 1-1-es mérleget tudhatnak magukénak, és olyannal büszkélkedhetnek, amivel ebben a szezonban még senki. Megszorították a Denver Broncost, sőt, kis híján le is győzték. Ezek után nézzük a csapatokat részletesebben.

Ha az Eaglesnél van a labda

A legutóbbi mérkőzésen Michael Vick sérülése miatt Nick Foles irányított, aki remek játékkal, 3 TD passzt kiosztva, és egyet maga futva vezette győzelemre az eaglest. Vasárnap ismét ő lesz majd a kezdő irányító, mivel Vick sérülése a vártnál lassabban gyógyul. A liga jelenlegi 3. legjobb támadó egységének a tampainál papíron gyengébb Dallas-i védelemmel kell majd szembenéznie, ami a valóságban egy cseppet sem lesz könnyebb feladat. A Dallas védelmében ugyan több hiányzó is van, de ettől még nagyon kemény diónak mutatkozik feltörni azt. A legnagyobb hiányzó DeMarcus Ware, aki biztosan nem lép pályára, mellette George Selvie és Jason Hatcher játéka is kérdéses. Az ő szereplésük azért is különösen érdekes, mert a Cowboys védelem az eddig lejátszott találkozókon 17 sacket ért el, amiből Ware négyet, Hatcher ötöt Selvie pedig hármat, vállalt. A pass-rush texasi szempontból azért is lesz fontos, mert az eagles meccsenként 271,3 yardot átlagol passzokkal, ami Folesal a fedélzeten tovább is javulhat. Már csak azért is, mert amilyen rossz az eagles passz elleni védekezése, pont ugyanolyan szinten van a dallasé is. Az eagles 31. míg a cowboys 30. ezen a listán 314,5 illetve 308,2 yardot engedélyezve az ellenfeleknek. 

Futás ellen a texasiak már jóval komolyabb statisztikákat tudnak felmutatni. Ebben a műfajban a 14. legjobb védelem az övék, meccsenként 105 yardot engedélyezve az ellenfeleknek, ugyanakkor az Eagles futójátéka jelenleg messze a legjobb a ligában, 178,5 yardos átlaggal. A dallasiak eddig 3 touchdownt engedélyeztek, míg a sasok 7-et vittek be az elmúlt hat mérkőzés alatt. Ebben persze nem csak Shady McCoynak van nagy szerepe, hanem a támadó falnak is, akik remekül csinálnak helyet a futásokhoz. A Buccaneers ellen azonban nem ment igazán jól a futójáték, sőt a második félidőben nem is nagyon próbálkozott ezzel a csapat. Ebben az is szerepet játszott, hogy Jason Petersnek egy váll illetve ujjsérülés miatt idejekorán el kellett hagynia a pályát. Ő a csütörtöki napon edzett először a héten, de ennek ellenére valószínűleg vállalni fogja majd a játékot. Ez nem csak a futójáték, de a passzjáték szempontjából is kulcsfontosságú, hiszen ha nem kap elég időt Foles, akkor könnyen interceptionbe is belehajszolhatják, amint azt már tavaly is láthattuk. A Cowboys eddig meccsenként egy interceptionnel átlagol, amivel a középmezőnyben tanyáznak. Eagles oldalon a legnagyobb hibafaktor azonban az elejtett labdákban (fumble) van.  Sajnos úgy tűnik, hogy ezt a gyermekbetegséget a csapat az évek alatt nem tudta kinőni. Vick, McCoy és Johnson is hagyta már el a lasztit idén, (eddig összesen hatszor) sőt legutóbb Shady hibájából kis híján touchdownt szerzett a Bucs. Összegezve, ha az eaglesnél van a labda, akkor egyértelműen a passzjáték lehet eredményesebb, ugyanakkor a meggyengült dallasi fal ellen, a futásokat is érdemes lesz erőltetni. A jól szerelő Sean Lee, Bruce Carter LB tengely kiválóan helyezkedik futásokra, és sebességük is jónak mondható, így hosszú vágtákra nem nagyon számíthatunk, de 4-5 yardokkal képesek lehetünk terhelni őket játékonként. A rutinos, de nem kiemelkedő safetyk és a jó képességű, nagy játékokat is elkövető cornerek eddig nem álltak a helyzet magaslatán, és egy változatos passzjátékkal Avant, Cooper, Jackson és Celek vagy akár Ertz is hozhat fontos yardokat. A lehetőség tehát ismét adott, hogy a csapat elérje vagy akár túl is szárnyalja a 27,7 pontos meccsenkénti átlagát.

A cikk folytatódik a Philly blog-on! Kattints ide!

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog