Beharangozó: Raiders - Eagles (9. hét)

2006 októbere után először fordult elő az Eaglesel, hogy egymást követő két mérkőzésen nem szerzett pontot az első félidőben. Az utolsó alkalom, hogy az Eagles támadó egysége egynél több mérkőzésen nem szerzett pontot, 1999-ben volt, amikor a Buccaneers és a Bills elleni mérkőzésen sikerült ezt összehozni. Ez volt Andy Reid második illetve harmadik mérkőzése a csapat élén. A sasok jelenleg 10 egymást követő hazai mérkőzésüket veszítették el, ami az NFL történetének tízedik leghosszabb sorozata. A rekordot 14 találkozóval a St. Louis Rams tartja, akik 2008 és 2010 között érték el ezt a nem túl szép eredményt. Hogy miért is lehet ez különösen érdekes számunkra? Mert annak a csapatnak a támadó koordinátorát 2009-2010-ben Pat Shurmurnak hívták. Van viszont egy jó hír is. A csapat a következő két mérkőzését idegenben játssza, tehát akár a győzelemre is esélyesek lehetünk.

Ez a pár mondat azt hiszem, szépen összefoglalja azt, hogy múlt vasárnap milyen szégyenletes dolog történt meg a Philadelphia Eagles történetében. A mérkőzésről nem kívánok hosszabban értekezni, mivel gondolom majdnem mindenki látta már. Akik pedig nem azok jobb, ha kihagyják. A lényeg, hogy míg a védő egység szépen fejlődik és meccsről meccsre jobban összeáll, addig a támadók egyre rosszabb teljesítményt produkálnak. Ennek oka, hogy Michael Vick sérült, és sem Foles sem pedig Barkley nem az a típusú játékos, akit ez, a Chip Kelly által megálmodott séma megkívánna. Kelly állítása szerint amíg Vick teljesen fel nem épül, addig hasonlóan nehéz mérkőzések várnak a csapatra. A győzelmi esélyeket nagyban befolyásolhatja Nick Foles játéka, aki az Oakland Raiders ellen kezdeni fog, miután maga mögött tudhatja sérülését. Ha ő legalább egy közepes teljesítményt tudna nyújtani, és legalább 60%-os pontossággal passzolni, akkor jó esélyek lehetnek a győzelem megszerzésére.

Ha az Eaglesnél van a labda

111112-nick-foles-400.jpgNick Foles tehát kezd, Oaklandben. Abban a támadó egységben, amely lényegében három kulcsjátékosra épült fel az idei szezonban. Vick – Jackson –McCoy. Ők azok, akiknek a játékán a pontszerzés múlott elsősorban az eddigi mérkőzéseken. Természetesen a támadó falról sem feledkezem meg, amely Vick kieséséig remekül tudott Shadynek blokkolni, így az eagles futójátéka messze a legjobb volt a ligában. Vick kiesésével egy kétélű fegyvert veszített a csapat így több figyelmet szenteltek a védelmek McCoy megállításának, aminek eredmény az lett, hogy a futó teljesítményünk is visszaesett. Egészen pontosan 28 yarddal kevesebbet átlagolunk jelenleg, mint 3 héttel ezelőtt. Így már csak a második legjobb csapat vagyunk a futójátékot nézve. A passzjátékot tekintetében a középmezőnyben tanyáznak a sasok 246,8 yardot átlagolva, ami 24,5 yardos visszaesést mutat az lemúlt mérkőzéseken. Ennek is köszönhető DeSean Jackson gyengébb szereplése. Mindezeket együttvéve a liga 3. legjobb támadó alakulatából mára csak az 5.–ek vagyunk. A hétvégén tehát komoly előrelépést kell mutatnia a csapatnak Foles vezérletével, mert az elmúlt két hétvégi játékunkkal, még az Oaklandet sem fogjuk tudni megverni. Már, csak azért sem mert az Oakland-i védelem a liga első felében van, egészen pontosan a 10. legjobb egység jelenleg a kaliforniai gárdáé. Passz elleni védekezésben gyengébb teljesítményt nyújtottak, meccsenként 241 yardot engedélyezve az ellenfeleknek. Összesen 10 touchdownt nyeltek be passzjátékból, ugyanakkor 5 interceptiont is szereztek már az eddig lejátszott hét találkozón. Míg előbbi statisztika jónak mondható, utóbbival már kevésbé büszkélkedhetnek. Az Oakland védelme 21 sacket jegyzett a szezonban, melyben a defensive end Lamarr Houston jár az élen 4 egységgel, mögötte az újonc linebacker Sio Moore 2,5, Jason Hunter és Vance Walker pedig 2-2 zsákolással áll a csapat rangsorban. A Raiders defense legerősebb pontja a futás elleni védelem. Ebben jelenleg a 6. legjobbak a ligában, 89,9 yardot engedve meccsenként. Ez az a pont, ahol tehát az eaglesnek a leginkább fejlődnie kell az utóbbi időben látottakhoz képest. Ha ugyanis néhány Shady futással meg tudjuk zavarni őket, akkor a passzjátékunknak is nagyobb tere, illetve Folesnak is több ideje lehet majd egy-egy játéknál. És mint azt már nem egyszer láthattuk, neki igazán szüksége van néhány extra másodpercre a zsebben. Kiemelt fontosságú, hogy az eaglesnél vigyázzanak a játékosok a labdára, mivel a legutóbb három mérkőzésen hétszer ajándékoztuk el az ellenfélénk a labdát 2 fumble és 5 interception formájában. A kaliforniaiak ezzel szemben 6 fumblet szereztek meg, ebből egyet touchdownra visszahordtak. Még egyszer tehát, az eagles offense kulcsa ezen a mérkőzésen Nick Foels játéka. Ha pontosan képes passzolni, akkor újra pontokat tehet a táblára a támadó egység, és Shady McCoynak is több lehetősége lesz futni, ellenkező esetben ugyan azt látjuk majd, mint a Cowboys és a Giants ellen.

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu