A költségvetési sapka és a szabadügynökök helyzete 2014-ben a Buccaneers-nél

Bár Tampa Bay-ben új szelek fújnak, nagy, vagy csak nagynak vélt edzők tartanak felénk. Imádjuk Lovie Smith-t, teljhatalmat adunk neki, azt hiszem mindenki nevében szólok, amikor azt mondom, hogy már most tűkön ülve várjuk a következő szezont. Már most kíváncsiak vagyunk mit hoz ki kiváló védelmünkből, egy védelmi specialista. Hogy mivel kápráztat el minket a “QB mágus”, hogy Glennonnal képzeli el a jövőt, vagy vajon mással?

Ki lesz a Buccaneers új ügyvezető igazgatója, és hogyan képzeli a Kalózok jövőjét? Fel fogunk-e tradelni a Texans 1/1-es draftcetlijéért, melytől szabadulni kívánnak. Vagy Tedford is látja Glennonban a jövőt? Kit fogunk elhozni a májusi draftról? Illetve kik lesznek új szerzeményeink a szabadügynök piacon? Lehet, hogy most jó darabig nem fogjuk látni kedvenc csapatunkat a pályán, azonban a hónapok múlásával ezekre a kérdésekre mind-mind választ fogunk kapni. Így tehát elmondhatjuk, hogy egy izgalmakban gazdag, és reményekkel teli holtszezon elé nézünk, minden Kalóz érzelmű kispajtásunkkal egyetemben.

A költségvetési sapka:

Kezdjük mindjárt az elején. Miután megtaláljuk az edzői stábunkat, a hozzánk legközelebbi érdekes esemény, a februári combine lesz Indianapolis-ban. Ahol majd a draftra jelentkező játékosok különböző felmérőit láthatjuk. Ezt követően pedig a szabadügynök-piaci időszak, mely majd márciusban veszi kezdetét. Az előző holtszezonban szépen kiköltekeztük itt magunkat. Ahhoz pedig, hogy kissé jobban szemügyre tudjuk venni az idei lehetőségeinket, nézzük meg milyen összegek találhatóak a csapat költségvetési sapkájában.

A tavalyi nagy igazolásokat követően, mindösszesen csak 7 millió dollár maradt a csapat idei költségvetése, amit át tudott hozni erre az évre. Ekkor még kérdéses volt Josh Freeman jövője, és esetleges új szerződése, mely problémát ugye Freeman megoldotta magának. Sikeresen kijátszotta magát a csapatból. Így a Bucs költségvetési sapkája máris 17 millió dollár körüli összegre rúg. Mely nagyon úgy fest, hogy tovább nőhet 24 millió dollárra is, hisz nyílt titok, hogy a guard Carl Nicks egészségügyi állapota nem igazán jó. Már a tavalyi évben 2 lábujj műtéten esett át, MRSA fertőzését követően. És korábbi talplemez sérülése is ki fog hatni most már játékára élete hátralévő részében. Nicks karrierjének befejeztével, akár újabb hét millió dollár szabadulhat fel a Tampa Bay költségvetési sapkájában. Arról pedig már nem is beszélve, hogy majdnem mindegyik támadófalembernek elfogytak a garantált összegek a szerződéséből, és többen is voltak közülük, akik rengeteg kritikát kaptak az elmúlt év után. Ha az új vezetőség nem is szeretne mindenkit elküldeni, igen csak benne van a pakliban a szerződések lefaragásának a lehetősége. Hisz van itt egy-két játékos, akit ahogy korábban már említettük nagyon is túlértékeltek, amikor a szerződéseiben szereplő összegeket határozták meg.

0106_4anaCarl Nicks karrierje vajon véget ér Tampában?

Mark Dominik general manageri munkájára jellemző volt, hogy hanyagolta az aláírási bónuszokat, és csak az első két évben adott garantált összegeket a játékosoknak. Ezen szerződések pedig szépen sorra lejárnak, az új vezetésnek pedig minden lehetőség adott lesz, akár a csapat teljes átstrukturálására. Persze ennek vajmi kevés értelme lenne, hisz sok All-Pro, illetve Pro Bowler játékossal rendelkezünk. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy míg tavaly általános vélemény volt, hogy idén alig lesz pénzünk, amit a szabadügynök piacon elkölthetnénk, addig mostanra a helyzet úgy alakult, hogy szinte bármekkora összeget fel tudnak szabadítani Lovie Smith-ék, ha úgy akarják.

Szabadügynökök:

Természetesen a Tampa Bay Buccaneers-nek is lesznek szabadügynökei, ha összegyűlik szépen az új edzői stáb, elsődleges feladataik egyike az lesz, hogy el fogják dönteni kire van szükségük a szerződésükből kifutó játékosok közül, és kik azok akiknek elengedésével újabb összegeket fognak felszabadítani a költségvetési sapkában.

A Buccaneers-nek 18 Unrestricted (UFA), két Restricted (RFA), és három Exclusive Rights (ERFA) szabadügynöke lesz az idei holtszezonban. Nos mit is jelent ez pontosan? Az UFA szabadügynökök azok, akik szerződésük lejárta után, bármely más csapattal szabadon tárgyalhatnak. Az RFA szabadügynökök, egy valahány körös tendert kapnak csapatuktól, a játékosok ez idő alatt másokkal is tárgyalhatnak. Annak értelmében, hogy a játékos, első körös, második körös, harmadik körös stb. tendert kapott. Más csapatnak egy ugyan olyan körös draft választási lehetőséget kell adnia a játékosért cserébe. (Ezt most jól leírtam.) :) Az ERFA szabadügynökök csak saját csapatukkal tárgyalhatnak, amennyiben csapatuk ad nekik ajánlatot, azt kötelezően el  kell fogadniuk, amennyiben nem kap ajánlatot, úgy tárgyalhat a játékos más csapatokkal is. Röviden tömören ez lenne a dolog lényege.

Nézzük kik válnak idén szabadügynökké nálunk:

Irányítók:

Dan Orlovsky

Az az általános vélemény, hogy Schiano rendszere szerette volna ha Orlovsky marad, hisz jól jött Mike Glennonnak egy veterán, aki a színfalak mögött szépen tanítgatta őt a szakma fortélyaira. Az új stáb érkeztével azonban kérdéses, hogy Glennonnal képzelik-e a jövőt. Ha pedig igen, az is kérdéses, hogy nem-e kívánnak esetleg mellé egy képzettebb társat az edzőtáborra, mint esetleg Dan Orlovsky.

Futók:

Brian Leonard (RB)

Bobby Rainey (RB) (ERFA)

Erik Lorig (FB)

Spencer Larsen (FB)

Idén szépen fogytak a futóink, Brian Leonard tűnt az egyik legszikárabb legénynek közülük. És bizony figyelemre méltó, hogy mind a 16 mérkőzést végigjátszotta. Eredetileg is ő lett volna a harmadik számú futó Doug Martin, és a fullback Erik Lorig mögött. Brian Leonard a maga hat NFL évével az egyik legtapasztaltabb játékosunk ezen a poszton, és mint ilyen talán nem ártana Martin mellett tartani, szintén hasonló célokból, mint Dan Orlovsky-t. Bár a Buccaneers running back keretmélysége elég nagynak mondható. Doug Martin, Mike James, Bobby Rainey, Jeff Demps. Ezért kérdéses lehet megkínálják-e Leonardot új szerződéssel. Bobby Rainey-nek is volt pár szép mérkőzése. Első találkozóján szépen “berobbant” a köztudatba. Amikor 163 yardot futott, és 3 TD-t szerzett a Dolphins ellen. Azonban teljesítménye azon a találkozón betudható annak is, hogy a támadófalunknak sikerült az ellenfél fölé nőnie. A többi mérkőzésen Rainey-nek, amikor a fal sem működött kellőképpen előtte, egyáltalán nem sikerült maradandót alkotnia. Ezért nem is lenne talán meglepő, ha ilyen keretmélységgel nem kínálnák meg egy új szerződéssel. Vagy Brian Leonard kapna egy hosszabbítást vele ellentétben. Nagy előnye azonban, hogy ERFA szabadügynök, tehát a csapat bármilyen szerződéssel meg tudja őt kínálni, amit Rainey-nek el is kell fogadnia. És bár most gonoszan hangzik, de biztos van az a pitiáner összeg amiért itt tartanák őt, arra az esetre, ha ismét lesérülne majd az összes running back a keretünkben. Nem túl szép eljárás ez egy franchise rekordokat döntögető futóval szemben, azonban a futball egy ilyen kőkemény anyagi alapokon működő, abszolút személyes döntésektől mentes üzletág.

Ahogy korábban Buccaneer barátunk is említette, a fullback pozíció szépen lassan eltűnőben van ebből a sportból. Hol vannak már a keménytökű, a hátukon tíz játékossal az end zone-ba sétáló Mike Alstott-ok? A liga különböző sémái fejlődésének tükrében, mint a read-option, a wildcat és még sorolhatnánk, szép lassan valóban eltűnik ez a pozíció a játékból. A kőkemény futás orientált csapatok használhatják előszeretettel. Az pedig, hogy a Buccaneers az lesz-e jövőre, teljes mértékben az új edzői stábon múlik. Megnézve a Cal 2014-es playbook-ját, Tedford bizony szereti ha van fullback a pályán. Erik Lorig nem tartozik épp a legrosszabbak közé, de egymillió dolláros szerződése húzósnak mondható. Ha valamiért, akkor hát ezért nem fogja megkapni új szerződését. Ráadásul technikai hiányosságai is akadnak. Ahogy Spencer Larsen új szerződése is a jövő kérdése.

0106_3ana

Elkapók:

Tiquan Underwood

Eric Page (ERFA)

Tiquan Underwood az aki frizurájával évről évre mosolyt csal az arcunkra, persze egy NFL-ben szereplő elkapónak ennél jóval többet kéne nyújtania. Immáron második éve, hogy slot receiver-ként alkalmazzuk őt. Ezt a munkát pedig bukta is a felkészülési időszak alatt a Schiano rezsimnél. Azonban szezonközben ismét visszahívták a csapathoz. Rájöttek, hogy mégis csak jobb elődjénél. (Újabb Schiano féle zsenialitás) Mike Williams sérülését követően, Underwoodnak voltak szép megmozdulásai. Egyrészről megtalálták Glennonnal a közös hangot, másrészről egy-két játéksémában sikerült Underwood erősségére építeni, mégpedig sebességére. Azonban sajnos az útvonalakat egyenlőre továbbra sem képes normálisan befutni, és éppen ezért néha egy negyedik, vagy akár ötödik számú elkapó benyomását kelti, akármennyire is szeretjük őt. Talán pont ez lesz majd az oka annak, amiért nem fog újabb szerződést kapni Tedfordtól.

Meglepő lenne ha Eric Page jövőre is a Buccaneers tagja lenne. Egyedül ERFA státusza adhat erre okot. Visszahordóként használtuk nagyrészt a szezonban, annak sem túl eredményesen, ráadásul egész évben 57 snap-hez állt pályára. Nem hiszem, hogy az idei edzőtáborban találkozni fogunk vele.

tight endek:

Kyle Adams (RFA)

Nate Byham (RFA)

Kalózaink majdnem az összes játékosa, ebben a pozícióban a sérültek listánán fejezte be az idei évet. Kyle Adams volt ez alól az egyik kivétel. Persze könnyű mindezt úgy, hogy alig játszol egész évben. Adams-ben semmi figyelemre méltó sincs, ha esetleg mégis ott fogja magát találni az edzőtáborban annak az lehet az oka, hogy potom pénzért ír újra alá, vagy esetleg a “közös évek” emléke, amit Lovie Smith-szel Chicago-ban töltött. Vele ellentétben Nate Byham elnyerte többek tetszését, legalábbis amikor egészséges tudott maradni. Byham kiváló blokkoló tight end, és jelenleg csak egy ilyen található a rosterünkben, ezért egyáltalán nem lenne meglepő, ha jövőre is velünk tartana.

támadófal:

Jamon Meredith

Ted Larsen

Carl Nicks sérülését követően, öt különböző falember játszott a bal oldali guard pozíciójában, egészen addig amíg oda nem került Jamon Meredith. Ekkor kezdett a Buccaneers futójátéka is robbanásszerűen magához térni. Ez nagyban köszönhető Meredith idei munkásságának. Nyolc mérkőzést sikerült letolnia ebben a pozícióban, és ahogy 2012-ben, úgy idén is, a kezdeti lendület a szezon végére szépen alábbhagyott. Na nem mintha lett volna még miért harcolni. A futójáték elősegítése mellett pedig mindenképpen mellette szól, hogy azon falemberek közé tartozik, akik mind tackle mind guard pozícióban képesek játszani, ez pedig ritka az NFL-ben. Ha hosszabb távon nincs is nagy jövője a támadófalban, akkor is kiváló tartalék lehet belőle.

Ted Larsennél egész biztosan vannak sokkal jobb falemberek ebben a ligában, de egyáltalán nem tett ő rossz szolgálatot ennek a csapatnak, az elmúlt négy évben. Volt már kezdő mindkét guard pozícióban, és center pozícióban egyaránt. 2010-ben, hatodik körös újoncként került hozzánk, és Jeff Faine-t játszotta ki a keretből. Faine-t egy sérülést követően helyettesítette, de amikor felépült, már nem is kívánták, hogy visszatérjen Larsen helyére. Aztán a sors fintoraként Larsen is erre a sorsa jutott. Őt ugye Jeremy Zuttah játszotta ki a keretből. Azonban amikor Zuttah ismét guard pozícióba került, Larsen is ismét visszatérhetett középre. Egy olcsóbb szerződéssel megtartani, egyáltalán nem biztos, hogy a csapat kárára válhatna. Hisz míg a jelenleg alig játszó Nicks szerződése hét millióra rúg, addig Larsen szerződése épp, hogy meghaladja az egy millió dolláros összeget.

0106_5ana

Védőfal:

Daniel Te’o-Nesheim

Gary Gibson

Azt hiszem Daniel Te’o-Nesheim esetét rendesen kiveséztük, és ki mérgelödtük a szezonközben. Egy defensive end, 14 mérkőzés, és mindösszesen egy darab sack. Jóindulatom minden erejét összeszedve sem tudok semmi pozitívumot erről a dologról elmondani. Mondjuk azt, hogy talán 3-4-es sémában menne neki. Szerintem amúgy nem. Mondjuk azt, hogy az akarat megvan. Az tényleg van amúgy, csak szerencsétlen semmire sem megy vele. Teo valami különös oknál fogva kijátszotta az edzőtáborban Da’Quan Bowers-t a kezdő csapatból. Olyannyira bíztunk benne és Bowers-ben, hogy még az egyik legjobb pass rusherünket, Michael Bennett-tet is elengedtük Seattle-be. Szerzett még touchdownt is idén amúgy. Teo egy oltári, ráadásul nagyon is drága baklövés. Szerződésének meghosszabbítását tényleg semmi esetre sem tudjuk javasolni.

Gibson eredetileg Roy Miller pótlására érkezett hozzánk egy évre. Ez időszak alatt megnézhettük hogyan muzsikál a nose-tackle-nek ledraftolt Akeem Spence. Aki jelentem kiválóan elvégezte feladatát. Így Gibsonnak csak afféle mentori, nagytesói, és beugró feladatai adódtak. Nem kapott sok játéklehetőséget, és nem egy kulcsfigurája a mostani Bucs-nak, és szerintem a jövőbelinek sem.

linebackerek:

Dekoda Watson

Jonathan Casillas

Adam Hayward

Jacob Cutera

Ami a linebacker pozíciót illeti, ezen a poszton szabadul fel idén, a legtöbb szabadügynöke a Bucs-nak. Biztos emlékeztek még rá, hogy az idei holtszezonban Jonathan Casillas, és Dekoda Watson küzdött az erős oldali linebacker pozíciójáért. Amit az edzőtáborban Dekoda Watson el is nyert, majd a későbbiek folyamán mégis visszarakták őt a speciális egységbe, és Casillas került a kezdő pozícióba. Igazság szerint mindkét linebacker szépen ellátta a feladatát. Casillas bemutatott 24 szerelést, egy kierőszakolt fumble-t, és két levédekezett passzkísérletet. Míg Watson 37 szerelést, 2 sack-et, és egy interceptiont. A statisztikákból is kiválóan látni, hogy Casillas kettejük közül a fizikálisabb játékos, míg Watson nagy előnye elsősorban sebessége. És ezért is értek egyet azzal, hogy visszarakták őt a speciális egységbe. Hisz itt az egyik húzóember ő. Nem véletlen, hogy blokkolt két punt kísérletet is idén. És szerintem már önmagában az butaság, hogy nem hosszabbították meg szerződését, még a 2013-as évben. Reméljük az idei holtszezonban sor kerül rá.

Az erős oldali linebacker pozíciója is egyre jelentéktelenebb a modernkori NFL-ben, ahogy a fullback pozíciója is. Ezért nem is igazán találhatunk igazi túlfizetett sztárokat a csapatok ezen pozíciójában. Casillas visszatérésének fő oka, mindenképpen alacsony fizetés igénye lehet.

Adam Hayward egész hét éves karrierjét a Bucs-ban töltötte. Meglepő lenne ha elengednék, vagy ha el akarna menni innen. 2007 óta nálunk játszik, és két éve ő már a speciális egység kapitánya. Sok oldalúságát remekül mutatja, hogy szinte minden linebacker pozícióban helyettesített már játékost. Karrierje során bemutatott már több mint száz szerelést, viszont mindösszesen csak egyetlen egy sacket. A speciális egységben nehéz is irányítókat a földbe gyalulni, ha pedig mégis megoldaná valahogy, biztos vagyok benne, hogy baromi szabálytalan lenne. Nem tartom valószínűnek, hogy túl drága szerződést fog aláírni, de azt sem, hogy más csapat színeiben fogjuk őt látni a 2014-es szezonban.

Hogy nem tudod ki az a Jacob Cutera? Nem meglepő. 2011-ben nyolc mérkőzés után IR lista. 2012-ben nyolc mérkőzés és IR lista. 2013-ban már szezon előtt IR lista. Egyébként viccen kívül ez is egy NFL rekord. Nem. Nem fog új szerződést kapni.

Defensive Back-ek:

Michael Adams

Danny Gorrer

Deveron Carr (ERFA)

Michael Adams idei szezonjának túlnyomó részét a sérült tartalékok listáján töltötte. Hat mérkőzést játszhatott november előtt. Ekkor bebizonyította, hogy simán alulmarad a magas, és a gyors elkapókkal szemben is. Elsősorban nickel cornerback-ként játszott, és a legemlítésreméltóbb dolog vele kapcsolatban, hogy volt egy sack-je a szezonban. Nem valószínű, hogy 2014-ben viszont fogjuk őt látni.

Gorrer személye osztja talán meg a legtöbb Bucs szurkolót, ha a secondary-ról esik szó. 2012-ben valóban sok vereséget lehetett játéka számlájára írni, azonban az idei szezonban nagyon sokat fejlődött. Már az edzőtáborban nagyon szép játékokat produkált, ahogy a felkészülési időszakban is, ám egy ágyéksérülés miatt már ekkor elveszítettük őt. Aztán megjelent hét alapszakasz mérkőzésen, de egyáltalán nem láttunk már tőle olyan villanásokat, mint akkor. Igazság szerint sem Adams sem Gorrer összege olyan hűde magasnak mondható, hogy ne lehessen azt kifizetni, azonban az általános koncepció az volt a Buccaneers-ben, hogy jött Revis első, Banks második, Johnson pedig harmadik számú cornernek, a többi meg a töltelék. Ebből kiindulva nem hiszem, hogy ne kísérletezne az új edzői stáb akár más játékosokkal is ebben a pozícióban. Hisz Gorrer és Adams előtt is adott volt már a lehetőség, azonban élni nem tudtak vele.

Deveron Carr = Jacob Cutera. Úgy értem alig játszott, és akkor sem kellett volna, pláne nem pénzért. Nem lesz itt 2014-ben.

Speciális egység:

Andrew Economos

Rian Lindell

Lawrence Tynes

Bizony! Szegény Lawrence Tynes még mindig Buccaneer. Szegényt megetettük egy húsevő baktériummal, aztán kitaláltuk, hogy nem “futball sérülés” listára helyezzük, és még a fizetését sem adjuk így oda. Szerintetek itt akar maradni? Rian Lindell nekem nem nyerte el a tetszésemet, úgy gondolom idén több kulcsfontosságú, igen csak vállalható szituációban mondott csődöt. Ha esetleg Connor Barth felépül sérüléséből, és teljesen egészséges lesz, nem hiszem, hogy bármelyik rúgót is megtartanák. A rúgók és punterek jönnek mennek a csapatokban. Ennek leginkább a szűk keret lehetőségek, és a fizetési sapka az oka. Ezen pozícióban lévő játékosokból megelégszenek eggyel is a csapatok. Az már más kérdés, hogy azt az egyet nem kell elküldeni kosárlabdázgatni jótékonysági meccsekre, na ebből is tanultunk. (Remélhetőleg.)

A long snapperünk, Andre Economos a Buccaneers legrégebb óta foglalkoztatott játékosa. Már 2006 óta a keret tagja. És valószínűleg jó sokáig az is marad még. Hisz játékával komoly probléma nem volt. Szerződése pedig egyáltalán nem olyan mérvadó. Bár lassacskán ez a pozíció is ki fog veszni az NFL-ből, a szűköcske 53 fős keret miatt. Addig is viszont nekünk lesz egy, Economos személyében ebben biztos vagyok. Egészen 2011-ig ő volt nálunk a speciális egység kapitánya, amikor is PUP listára került. Majd 2012-ben ismét átvette a “C”-betűt, Adam Haywarddal egyetemben. A tavalyi évben azonban valami különös oknál fogva, Josh Freeman-hez hasonlóan, ő is elvesztette Schiano ideje alatt a csapatkapitányi rangját. Mindaddig amíg szerződése ilyen olcsó marad, lesz helye a Buccaneers-ben.

Ti mindezek tudatában kiket tartanátok meg, vagy küldenétek el a csapatból?

0106_2anaA Tampa Bay Buccaneers szabadügynökeinek fizetése a 2013-as évben.

bucsbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com