A közvélemény szerint brutális lett a sportág

Az elutasítás hátterében az húzódik meg, hogy az amerikaifutballban elkerülhetetlen ütközéseknek, a belőlük fakadó sérüléseknek súlyos, olykor végzetes következményei vannak.

A Wall Street Journal és az NBC News együttes közvéleménykutatásának eredményét kevéssel vasárnap előtt hozták nyilvánosságra, amikor is megrendezik a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság (NFL) fináléját, a Super Bowlt a Seattle Seahawks és a Denver Broncos csapatai között a New York-i MetLife Stadionban, teltházat jelentő 83 ezer néző előtt.

A sportág közkedveltségének ismeretében különösen erőteljesnek ható elutasítás hátterében az a valós félelem húzódik meg, hogy az amerikaifutballban elkerülhetetlen ütközéseknek, a belőlük fakadó sérüléseknek - mindenekelőtt az agyrázkódásoknak - súlyos, olykor végzetes következményei vannak. Maga az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama - akinek amúgy két lánygyermeke van - a The New Yorker folyóiratnak bevallotta: ha fia lenne, nem hagyná, hogy profi amerikaifutballista legyen.

A sérülések ügye azt követően került a figyelem középpontjába, hogy pár hete egy illetékes bíró elégtelennek ítélte a professzionális amerikaifutball-bajnokság vezérkarának kompenzációs ajánlatát, amelyet az NFL a vele szemben négy és fél ezer exjátékos és családjuk által benyújtott jogi keresetre válaszul dolgozott ki. Az augusztusban elfogadott NFL-javaslat szerint a profiliga több mint 18 ezer már visszavonult játékosát 765 millió dollárral kárpótolna az aktív pályafutás alatt elszenvedett egészségi károsodásokért.

Az ütközéseknél a fejet ért ütések sok esetben depressziót vagy akár elmebetegséget is kiválthatnak - írta beszámolójában az EFE.

Forrás:

Sport365 - Az online sportújság

sport365.hu

Kép: elevenwarriors.com