Amiért a Broncos nyeri a Super Bowl-t

A Denver Broncos oldalán természetesen a támadóegység dominanciáját várják el a szurkolók. A Broncos szempontjából nem csak Peyton Manning-re vár főszerep a mai estén hanem az Őt védő támadófalra is. Ha kellőképpen meg tudják védeni és elég időt hagynak neki akkor megnyerhetik a találkozót.

A szezon elején akadozott a támadófal játéka, több alkalommal is komolyan odaértek Manning-hez de az utóbbi két hónapban beindult a gépezet és az elmúlt időszakban az ellenfelek védői alig tudják megközelíteni a Broncos irányítóját.

A fal annak ellenére teljesít jól, hogy az alapszakasz elején elvesztették legjobb játékosukat a left tackle Ryan Clady-t. Clady védte a vak oldalt. A helyére bekerülő Chris Clark teljesítménye mindenkit meglepett és nagyon jól pótolta Clady-t.

A Broncos alacsony összegért hosszabbított vele a szezonban ami üzletileg nagyon jó döntésnek bizonyult mert idén igen keresett játékos lett volna a szabadügynökpiacon. Az üzleti szempont mellett sportszakmailag is jó döntést hoztak hiszen sokat segített már eddig is a Broncos-on.

Ha szorulna a hurok akkor nem marad sok választása (ismerjük a sebességét, így nem nagyon kell futnia a Seahawks védelemmel szemben), le kell mennie, hogy ne veszítsék el a labdát vagy pedig gyorsan kell egy közeli célpontot találnia. A gyors passzokban erősek, Wes Welker kitűnő célpont a quick slanteknél és a running back Knowshon Moreno is megbízhatóan használható erre a szerepre.

A Broncos védelme nagyon jól működik a futások védekezésében amire ma nagy szükségük lesz. A Seahawks-nak gyengébb a passzjátéka így talán a legmegfelelőbb ellenfelet kapták a döntőre. Paris Lenon, Nate Irving linebacker páros jól szerepel a fal mögött míg a Wesley Woodyard, Danny Trevathan páros jól dolgozik a passzok levédekezésében.

A védőfal sem ligaútolsó. A defensive tackle Sylvester Williams, a defensive end Jeremy Mincey és a defensive tackle Terrance Knighton hármasa nagyon jól együtt dolgozik. A Seahawks oldalán jóval erősebb a védelem de ezt a sort is elfogadná rengeteg csapat.

A Broncos legveszélyesebb embere természetesen az ötszörös alapszakasz MVP Peyton Manning. A csapat nagyon jó döntést hozott tavaly januárban, hogy az irányítóedző Adam Gase-t nevezte ki a csapat offensive koordinátorának. Zseniálisan együtt tudnak működni és Manning legnagyobb erőssége a game management, személyében szinte egy edző is a pályán van.

Szembekerülnek ugyan a legerősebb védelemmel de az egész pálya tele lesz célpontokkal és nem akármilyen célpontokkal. Demaryius Thomas, Eric Decker, Wes Welker, Julius Thomas, Knowshon Moreno és Jacob Tamme levédése szinte lehetetlen feladatnak ígérkezik és ha leveszik Őket a pályáról akkor valóban a Seahawks védőegysége a legjobb.

Az időjárás is a Denveri csapatnak kedvez hiszen plusz fokok várhatóak a mérkőzés kezdetére. Nagy hidegben és hóban rosszul megy Manning-nek és többször láthattuk, hogy az Broncos megszenvedi a rossz időjárást.

Az idei Super Bowl helyszíne is sorsszerűséget sugall hiszen Manning testvére Eli csapatának stadionjában a New York-i MetLife-ban nyerheti meg a második Super Bowl gyűrűjét épp úgy ahogyan öccse Indianapolisban nyerte meg két éve a második gyűrűjét.

(nfl.com, Fotó: itsalreadysigned4u.com, zimbio.com, denver.cbslocal.com, siphotos.tumblr.com, denverpost.com)