Amiért a Seahawks nyeri a Super Bowl-t

Az egész hét a Super Bowl-ról szólt Amerikában és a szakértől töviről hegyire kielemezték a két döntős csapatot de vajon mi kellhet a végső győzelemhez. Leegyszerűsítve a Seahawks a védelme miatt nyerheti meg a Super Bowl-t a Denver Broncos pedig a támadósora miatt. De igazából semmi sem ilyen egyszerű.

A Seahawks esetében természetesen a védelem dominanciára számíthatunk és ezen belül is kulcsfontosságú lesz a pass rush. A Seahawks nagyon nagyot húzott a defensive end Michael Bennett szerződtetésével. Bennett igazából visszatért első NFL csapatához hiszen 2009 draftolatlan szabadügynökként a Seahawks-ban kezdte el profi pályafutását.

Bennett meghálálta a bizalmat és nagyon jól együttműködött a másik két defensive endel Cliff Avril-rel és Chris Clemons-al. A hármas 21 sacket szerzett az alapszakaszban és 1 az 1-ben szinte mindegyik támadójátékost képesek megverni.

A tavalyi Draft első körében draftolt linebacker Bruce Irvin a csapattársak remeklése miatt kicsit háttérbe szorult de Brandon Mebane-al és Red Bryant-el kőkeményen szerepelnek a futójátékkal szemben és a középső passzokra is komoly veszélyt jelentenek.

És ráadásul még ott van Bobby Wagner is akinek blitzei miatt is fájhat Peyton Manning feje. A linebacker támadásai miatt hamar meg kell majd szabadulnia a labdától de az biztos, hogy emlékezni fog rá ha elérik a védők.

Az erős védelem miatt várhatóan nem lesz sok ideje Manning-nek ezért elméletileg a rövid routokkal kell kalkulálniuk. Ezeknél a playeknél viszont kulcsfontosságú az időzítés. A kevés idő ellenére nem dobálhat majd vaktában hiszen a Walter Thurmon, Byron Maxwell, Richard Sherman cornerback trió egyből meg fogja büntetni a felelőtlen átadásokat.

A múlt statisztikái nem számítanak sokat de a történelem sokszor ismétli önmagát. A legeredményesebb támadósor eddig 5 alkalommal találkozott a legeredményesebb védelemmel a Super Bowl-ok történetében. Négy alkalommal a jobb védelemmel rendelkező csapat nyerte meg a találkozót.

A Seahawks-t egyértelműen a védelem juttatta el a döntőig de elképzelhető, hogy a gyengébbik csapatrész fogja megnyerni a kupát. Von Miller kiesése miatt a Broncos védelmében nincs elit pass rusher és a secondary sem a legmegbízhatóbb. A két linebacker Nate Irving és Paris Lenon nagyon jó szezont fut de komolyan meggyűlhet a baja Marshawn Lynch és Russell Wilson szélső futásaival.

A támadósorba visszatér Percy Harvin aki különböző sérülések miatt csak 2 mérkőzésen léphetett pályára az idei szezonban. Nem szerepelt sokat így nem tudják milyen szerepet szán neki az edzői stáb. Ha egészséges akkor Harvin a liga legjobb elkapó közé tartozik és jelenléte figyelemelterelésnek sem utolsó hiszen megkönnyíti Golden Tate és Doug Baldwin dolgát.

Képek: rappler.com, zimbio.com, sportsnet.ca, espn.go.com