Kik is játszanak?

Idén is hosszas versengés után, csupán két csapat maradt amely magasba emelheti az amerikai futball legbecsesebb serlegét, a Vince Lombardi-trófeát, amelyet a Packers legendás edzőjéről neveztek el. 2014-ben, a New Jersey-beli East Meadowlandsben a Seattle Seahawks és a Denver Broncos fog eme becses serlegért megküzdeni.

A Seattle Seahawks 1974-es alapítása során második nagydöntőjére készülhet idén. Ez a bravúr legutóbb 2006-ban sikerült, az akkor még Matt Hasselbeck által irányított tengerisólymoknak. Az idei quaterbackjük, a másodéves Russel Wilson kilenc év után az első afroamerikai irányítóként játszhat a végső csatában a bajnoki címért. Akkor a Detroit melletti Pontiacban rendezett fináléban a Ben Roethlisberger vezette Pittsburgh Steelers lemosta őket a pályáról, igaz az acélosok irányítója, Big Ben nem szerepelt a legfényesebben. 

A gárda a Qwest Fielden játssza hazai bajnoki mérkőzéseit, amelyen legendás szurkoló tábora, a 12. játékos hangorkánja közepette masíroznak yardról-yardra előre. A stadionban hivatalosan 64 ezer néző férhet el, de a fontos mérkőzésekre kibővíthető 72 ezer férőhelyre is. A pálya talaja műfüves borítású, amelynek köszönhetően nem okozhat gondot a mérkőzések lebonyolítása.

A tengerisólymok az NFL és az AFL egyesítése után az előbbi utódkonferenciájában, az NFC-ben kezdte meg szereplését, majd 2002-ig az AFC nyugati szekcióját képviselte. Az említett idény kezdetekor a ligabővítés után ismét a nemzeti konferenciában kezdte meg szereplését, ahol a mai napig is szerepel.

1996-ban az is megfordult az akkori tulajdonosok fejében, hogy a klubot Kaliforniába költöztessék, azonban a fanatikus szurkolótábor megkereste a város egyik legtehetősebb szülöttjét, Paul Allent, a Microsoft társalapítóját, hogy vásárolja meg a klubot, amely ennek köszönhetően a városban maradhat. Allen azóta is a tulajdonosa a Seahawksnak, megtiszteltetésként ő húzhatta fel az idei NFC-döntőn a 12. ember zászlaját, amelyet mindig egy szurolónak járó megtiszteltetés.

Jelenlegi vezetőedzőjük, Pete Carroll pont a klub alapítása óta dolgozik edzőként, amikor is a Pacific Egyetem segédedzőjének nevezték ki. Az NFL-ben 1984-ben, a Buffalo Bills védekező egységénél kezdte munkásságát, majd első védekező koordinátori munkáját a New York Jetsnél kezdte el, amelynek 1994-ben vezetőedzőjének nevezték ki. Az egy éves munkásság után ismét koordinátorként dolgozott a San Francisco 49ersnél, ahonnan a New England Patriots gárdájához igazolt vezetőedzőként. 1999 után távoznia kellett, átadva helyét a jelenlegi sikeredzőnek, Bill Belichicknek, s visszatért az NCAA világába, ahol 8 évig a USC Trojans csapatát irányította. A kaliforniai sikerek után 2010-ben nevezték ki a Seattle vezetőedzőjének. Edzői munkássága mellett, a klub alelnökeként is tevékenyen elvégzi a dolgát.

A Denver Broncos már nagyobb sikereket is ért el, mint holnapi ellenfele, ugyanis már kétszer is nyertek Super Bowlt. A mérföld magasan szereplő alakulat 1959-ben alakult és az NFL legnagyobb vetélytársának az AFL küzdelmeiben kezdte a szereplését. A liga egyesülése után természetesen az amerikai liga utódkonferenciájába, az AFC-be került a nyugati csoportba, ahol a Kansas City Chiefs, San Diego Chargers és az Oakland Raiders okozhatnak számukra fejfájást. 

A gárda játszotta az egykori AFL első találkozóját a Boston Patriots (ma New England) otthonában, mikoris 13-10-es vereséget szenvedtek.

Keretükben már vannak Super Bowlt megjárt játékosok, elég csak említeni a már egy bajnoki gyűrűvel rendelkező irányítót, Peyton Manninget, aki 2007-ben a Chicago Bears legyőzésével vezette bajnoki címre az Indianapolis Colts csapatát. Az elkapó, Wes Welker leigazolásával nagyott fogtak a vadlovak, de ha a nagydöntőben mutatott teljesítményét nézzük, az nem túl fényes, hiszen mind a két részvételén vereséget szenvedett a New England Patriots csapatával, mindkétszer a jelenlegi találkozónak helyszínül szolgáló stadion résztulajdonosa, a New York Giants ellen. 

Az alakulat legnagyobb sikeridőszakát a 90-es években élte, amikor John Elway vezetésével ötször jutottak Super Bowl-ba, azonban ezekből csak kettőt nyertek meg, 1997-ben és '98-ban. Innen már csak 2006-ban kerültek finálé közelbe, mikor is AFC-döntőt játszhattak a Pittsburgh ellen, azonban a kor egyik közönségkedvenc irányítója, Jake "The Snake" Plummer se tudott segíteni a vadlovak bajnoki álmai megvalósulásában.

Mérkőzéseiket 2001-ig a Mile High Stadionban játszották, majd ekkor költöztek jelenlegi otthonukba, az INVESCO Field at Mile High-ba (mai nevén Sport Authority Field, amely ez év szeptember 10-én nyitotta meg kapuit a nagy közönség előtt. A Broncos meccseken 75 ezer szurkoló zsúfolódhat be. A nézők mellett a coloradói körülmények is megadhatják számukra a hazai pálya előnyét, ugyanis az ellenfelek nincsenek hozzászokva a Sziklás-hegység hidegéhez, emellett a magaslati levegő sem könnyíti a riválisok dolgát.

Vezetőedzőjük John Fox már a második Super Bowljára készülhet. Legutóbb 2004-ben az első Magyarországon is sugárzott nagydöntőben a Carolina Panthers csapatát vezetve szerepelt. Az 58 éves szakember korábban egyetemi védőegységek felkészítésében vállalt főszerepet, először a San Diego University csapatánál. Első profi csapatnál elvégzett munkájára az egykori USFL-ben került sor, a Steve Young nevével fémjelzett Los Angeles Express csapatánál, majd a liga feloszlása után egyenes útja volt az NFL-be, ahol a Pittsburgh Steelers alkalmazta. Denverben 2011. óta dolgozik, ahol a támadóegységbe nem kaphatott nagyobb segítséget, mint a pályát alaposan átlátó irányót, Peyton Manninget, aki mérföld magasra költözött Indianapolisból nyakműtétje után, ami miatt már nem számított rá a Colts, amelynél helyettese az egyik legnagyobb tehetség, Andrew Luck lett.

Forrás:

Sport365 - Az online sportújság

sport365.hu

Képek: tireball.com, unitedway.com, espn.go.com, nydailynews.com