Hogyan tovább Giants offensive line?

2013-ban a legnagyobb csalódást csapatunk támadófala nyújtotta, akik több alkalommal is képtelenek voltak megvédeni Manninget. A csapatrész néhány éve még a liga elitjébe tartozott, mára azonban más lett a helyzet. A draftról a hátsó körös választottak nem váltak be, neves szabadügynök pedig nem érkezett. Jöjjön hát a helyzetértékelő és a jövőkép.

A legnagyobb visszaesést talán Will Beatty produkálta. Anno kellett neki némi idő mire beletanult a ligába, de utána nem lehetett rá panasz. Ennek ellenére idén árnyéka volt önmagának, pedig a nagy pénzt jelentő új szerződését is megkapta. Emiatt elküldeni sem lehet, hiszen ez esetben még többet foglalna el a fizetési sapkából, mintha továbbra is Giants játékos lenne. Az újabb esélyt egyébként is megérdemli, valamelyest biztosan javulni tud majd. Néhányan jobb oldali tackle-ként szeretnék látni, de ezt nem tartom jó ötletnek.

Hogy miért nem? Mi a garancia rá, hogy a fal túloldalán jobb játékra lesz képes? Ott is kiváló defensive endekkel kell szembenéznie és közel sem biztos, hogy ellenük jobban szerepelne. Másrészt ott van Justin Pugh is, aki újonc létére az OL legbiztosabb tagja volt. Draftolásakor többek között bennem is felmerült, hogy guardnak érkezett, de az első naptól kezdve mint tackle szerepelt. Egyrészt miért raknák át egy év után a még tanuló játékost egy új pozícióba, másrészt nem szabad a legjobb teljesítményt nyújtó játékoshoz nyúlni. "If ain't broken don't fix it".

Azt gondolom tehát, hogy a tackle poszt adott. Beatty-t muszáj a pályán tartani, Pugh pedig eddig kellemes meglepetés. Ami itt igazán probléma, az a fal belső része... Chris Snee több csípőműtéten is átesett és nem tudott egészséges maradni. Itt az idő a visszavonulásnak. Kevin Boothe ugyanúgy mindössze felmágoldást jelent és szerződése is lejárt. Tavaly ugyanebben a helyzetben találta magát, de nem volt érte nagy tolongás, így akár ismét visszatérhet. Más kezdő potenciállal rendelkező játékos nincs. Brandon Mosley-ról és Eric Hermanról még nem sokat tudhatunk, de nem bennük látom a jövőt.

Ez alapján tehát több új játékosra is szükség lehet. A szabadügynök piacról képtelenség két jó képességű guardot szerezni, így a draft második vagy harmadik köréből is érkezhet egy új játékos. Ugyan guardot a hátsó körökben is lehet találni, de jelenleg biztos és azonnali megoldásra van szükség. Ha már a draft, nem gondolom, hogy első körben OL játékost kellene választani. 1/12-nél idén csak egy tackle jöhetne szóba, de nem a fal szélére kell új játékos. Maximum Jake Matthews-t vagy Greg Robinsont választanám ki.

A végére maradt a center. A kérdés, hogy mi legyen David Baas sorsa? Kivágásával kb. 2 millió dollárt lehetne spórolni és ha bebizonyítja, hogy egészséges tud maradni, akkor egy újabb évet megérdemel még. Ha távoznia kell, akkor házon belül Jim Cordle lehet az utódja, aki szintén megsérült a szezon során, de nem lennék nyugodt ha ő lenne az egyetlen center a keretben.

Összegezve tehát az offense legnagyobb hiányossága és legfontosabb javítani való része a támadófal. Amíg nem sikerült megerősíteni az egységet, addig teljesen lényegtelen, hogy marad-e Nicks, lesz-e új running back, vagy pedig ki lesz a tight end. A fizetési sapkából lehet valamennyit új játékosokra költeni, de egy teljes offensive line-t nem lehet venni. Emiatt most azt gondolom, hogy két kezdő potenciállal rendelkező játékos érkezése várható és bízni fog az edzői stáb Beatty javulásában, illetve Baas felépülésében. Hogy ez mire lesz elég azt még nem tudhatjuk.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Kép: bleacherreport.com