Az irányítók befolyásolhatják a Giants draftját

Eli Manning élete egyik leggyengébb évén van túl, de helye továbbra is betonbiztos csapatunkban. Tavaly egy trade árán sikerült behúzni Ryan Nassibet, aki ugyan az edzéseken és a preseasonban szerepelhetett volna jobban is, de valószínűleg ő lesz az első számú csere a keretben. Új QB-ra tehát nincs szükség, azonban az irányítók így is hatással lehetnek csapatunk draftjára. Lássuk miért.

A válasz nagyon egyszerű,ezt a pozíciót hajlamosak a csapatok túlértékelni és jóval előbb kiválasztani a játékosokat, mint azt képességük indokolná. Ezért általában a legtehetségesebbnek kikiáltott quarterbackek a draft első 10-15 választásánál gazdára találnak, hiszen az irányítóban hiányt szenvedő csapatok nem akarnak lemaradni egy ígéretes játékosról sem, a hátrébb draftoló alakulatok pedig jó eséllyel már rendelkeznek egy jó QB-val.

A tavalyi class nem hemzsegett leendő Hall of Famerekben, az első körben mindössze E.J. Manuel talált gazdára és a negyedik körig csak három játékos kelt el ezen a poszton (Manuelen kívül még Geno Smith és a jóképű Mike Glennon). 2012-ben Andrew Luck és Robert Griffin III kiemelkedett a mezőnyből, így a Dolphins-nak be kellett vállalnia Mike Tannehillt, akivel közel sem jártak olyan rosszul mint azt néhányan várták. A draft egyik legviccesebb húzása pedig szintén egy irányítóhoz köthető, Brandon Weeden első körös kiválasztása óriási hibának bizonyult a Cleveland Browns részéről.

2011-ben talán némileg indokolatlanul QB elsőt láthattunk. Cam Newton 1/1-es kiválasztására lehetett számítani, rajta kívül azonban Jake Locker, Blaine Gabbert és Christian Ponder sem tűnt a jövő sztárirányítójának és még mindig helyt áll ez a jóslat, sőt Gabbert és Ponder nagy eséllyel már csak csere lehet a ligában. Ez igencsak jól jött csapatunknak, hiszen sikerült lecsapni Prince Amukamarára, akit top 10-es tehetségnek tartottak a draft előtt.

A helyzet idén is hasonló. Sokan állnak amellett, hogy Teddy Bridgewater a legkomplettebb irányító. Pro style offense-ből érkezik. Jól kezeli a blitzet, képes a downfielden tartani a szemét a védő közeledtekor is. Labdái pontosak és mobilis is, de nem nevezhető dual-threat QB-nak. Tartósságával is probléma lehet.

Nagyot lépett előre a ranglistákon Blake Bortles, akit sokan szintén 1/1-re esélyesnek tartanak. Ez nem is csoda, hiszen atletikus játékos NFL méretekkel. Igazi vezéregyéniség, kiélezett szituációban is oda tudja tenni magát. Ugyanakkor karjának erősségén és távoli labdáinak pontosságán még javítania kell és ha menekülésre szánja el magát képes a játékszer elhagyására.

Ellenben Johnny Manziel legnagyobb előnye pont a sebessége és a gyorsasága, hihetetlen veszélyt jelent földön. Igazán akkor pontos, ha mozgásban van, de sokat fejlődött pokcet passerként is 2013-ban. Alacsony termete ellenére nagy kezekkel rendelkezik. Legnagyobb hátránya az lehet, hogy nem egy prototípus NFL irányító, kérdéses, hogy játékstílusa mennyire fog dominálni a profik között is. Ezen kívül sokkal érettebben kell viselkednie, nem egy interjújával tüntette fel magát negatív színben.

Első körös választott lehet csapatunk korábbi játékosának, David Carrnak az öccse, Derek Carr. A legtöbb helyen inkább az első kör második felébe várják, de az ördög sosem alszik, a Vikings megtalálhatja személyében a következő Pondert. Rajta kívül Jimmy Garoppolo lehet first rounder, de nagyobb esélyt látok rá, hogy csak a második napon talál gazdára a kis iskolából jövő, de nagy potenciállal rendelkező irányító.

Kik azok, akiknek szükségük lehet egy új QB-ra és csapatunk előtt draftolnak? Ilyen lehet a Houston Texans, bár nagy esély van rá, hogy inkább Jadeveon Clowney mellett teszik le a voksukat. Az azonban biztos, hogyha összetett első választott nem is, de a legjobb ötben elkel a kiváló defensive end. Új állomása akár Jacksonville is lehet, akik jelen állás szerint vagy őt vagy egy irányítót választanának. Mint már szóba került, Clevelandben Brandon Weeden nem vált be és az Oakland Raiders sem a kiváló quarterbackekről ismert. Tampában kaphat egy vetélytársat Glennon, de nem látom valószínűnek, hogy egy első körös választást irányítóra "pazaroljanak el". Utánuk a Vikings választ, akiknek a választása már nagyobb valószínűséggel eshet egy QB-ra.

Ez tehát összesen öt csapat. Arra azonban ne számítsunk, hogy a fentebb felsorolt öt prospectet mind elviszik a top 10-ben. Más poszton több olyan játékost is találunk, akiket "erősen ajánlott" elvinni a draft ezen szakaszában, különben egy másik csapat nagyon jól fog járni a szolgálataikkal. Azt gondolom tehát, hogy az irányítók közül felfelé kiemelkedik Bridgewater, Bortles és Manziel. Ha semmi extrém esemény nem jön közbe, mindhárman családjukkal ünnepelhetnek már mikor csapatunk lesz a soros. Egyedül arra látok még esélyt, hogy valamelyik general manager beleszeret(ett) Carr játékába és mindenképp el akarják vinni.

Jelen esetben ez igen kiváló forgatókönyvnek tűnik. Ekkor nagy valószínűséggel olyan játékos is elérhető lesz a 12-dik választással, aki ennél korábban is elvihető már. Ő lehet a három top offensive tackle közül valaki (Matthews, Robinson, Lewan), a tight end Ebron, az elkapó Evans vagy pedig a cornerbackek közül Dennard és Gilbert (attól függ a Lions kit tart értékesebbnek). Azt gondolom tehát, hogy választásunkkal egy jövőbeli "szupersztárt" is ki lehet választani. Reális esélyt látok rá, hogy Jerry Reese olyan kiválóságot talá, mint Hakeem Nicks vagy Jason Pierre-Paul. A draft class roppant mély, a pozíció jó, remélhetőleg general managerünk él is a lehetőséggel.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Kép: nydailynews.com